Nemilosrdni gadovi

15 najvećih promašaja najvećih glumačkih zvijezda

Predhodni1 od 16Sljedeći

Ishtar-2

Tko je popušio najviše love?

Sjeća li se još itko filma „Ishtar“? Zapravo je li itko gledao „Ishtar“? Ova komedija s Warrenom Beattyjem i Dustinom Hoffmanom jedan je od onih filmova koji su postali simbolom holivudskih financijskih promašaja, baš kao što su to prije njega bila „Vrata raja“ Michaela Cimina, a nakon njih „Vodeni svijet“ Kevina Reynoldsa. Ponukani aktualnim žalopojkama o holivudskom ljetu najvećih promašaja, među kojima ima onih koji su samo podbacili, poput “Pacific Rima”, „Zemlje: Novog početka“, ili „Wolverinea“, ali i pravih flopova kao što su „Misija: Bijela kuća“, „R.I.P.D. Agenti za počivale u miru“„Turbo“ i najozloglašeniji među njima, „Usamljeni osvetnik“, odlučili smo napraviti listu najvećih promašaja kojima su na svoj način doprinijele i najveće glumačke zvijezde.

Lista je impresivna, baš kao i cifre koje su popušili, no prije svega upozorenje – na toj listi nećete pronaći već spomenute dežurne sumnjivce. Naime, da bi napravili procjenu gubitka filma potrebno je u obzir uzeti cjelokupan (worldwide) prihod filma i podijeliti ga na pola (jer otprilike 50% ili malo više odlazi distributeru, odnosno prikazivačima), zatim od te polovice odbiti njegov produkcijski budžet (budući da informacije o marketinškim budžetima nisu javno dostupne, iako oni ponekad dosežu i cifre sa šest nula, njih smo izbacili iz formule), a rezultat toga je dobit ili gubitak filma. U naših 13 slučajeva, ovo potonje. Također, za ovu priliku nismo uzeli u obzir efekt inflacije.

Od filmova koji su najpoznatiji upravo po tome da su Hollywood umalo otjerali u bankrot, „Heaven’s Gate“ najbolje opravdava svoju reputaciju budući da njegov tadašnji gubitak uz uračunat efekt inflacije, prema nekim procjenama, doseže 117 milijuna dolara. S druge strane, „Ishtar“ je s budžetom od 55 milijuna dolara i prihodom od cca 15 milijuna, napravio minus manji od 50 milijuna dolara što nije bilo dovoljno za uvrštavanje na listu. Slično je i s „Waterworldom“ koji je s u ono vrijeme zastrašujućim budžetom od 175 milijuna dolara prihodovao 264 milijuna, odnosno napravio minus od minornih 43 milijuna. Za majstore s naše liste – kikiriki.

Predhodni1 od 16Sljedeći
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

7 Comments

 1. Avatar

  Andelko Preradovic

  6. rujna 2013. at 12:41

  Kreatori ovog užasa nisu čitali puno stripova Catwoman. A vi?

 2. Avatar

  Andelko Preradovic

  6. rujna 2013. at 12:45

  Meni je ovo baš fora filmić

  • Igor Tomljanović

   Igor Tomljanović

   6. rujna 2013. at 15:59

   Koje? “Ishtar”?

   • Avatar

    Andelko Preradovic

    7. rujna 2013. at 08:52

    Super vam je programe koji je napravio 16 stranica a svi komentari idu kao komentar na prvu.
    “Cowboys & Aliens” mi je fora filmić.

 3. Igor Tomljanović

  Igor Tomljanović

  7. rujna 2013. at 12:01

  Svi komentari idu na sve stranice iste teme.

 4. Avatar

  tacchinardi

  13. rujna 2013. at 09:19

  Samo bih htio upitati da li ste i zašto niste ako niste, uračunali prihode od prodaje videograma u svjetskoj distribuciji filmova i prihode od prodaje prava na prikazivanje tv kućama? Zar nisu onda vaši podaci nepotpuni jer znamo da filmske kuće na taj način nadoknađuju gubitak, zar ne?
  Hvala unaprijed.

 5. Igor Tomljanović

  Igor Tomljanović

  13. rujna 2013. at 11:22

  Ova lista sastavljena je na osnovu podataka o troškovima same produkcije i prihodima iz kino distribucije. Nismo uzeli u obzir druge prihode ni troškove budući da nisu javno dostupni ili nisu dovoljno pouzdani, dok su podaci na osnovu kojih je lista rađena javni i precizni. Dakle, nisu ukalkulirani prihodi od prodaje dvd, vod, tv i drugih prava, baš kao niti prodaja prava za merchedising, video igre i slično.
  Naime, to je vrlo sklizak teren i teško je obuhvatiti sve podatke, primjerice za koji su iznos prodana prava za video igru nekog filmskog naslova. U većini slučajeva filmski studiji tek prodaju prava trećim kompanijama ili sestrinskim tvrtkama koje se bave video igrama, a kako je poznato, izrada video igrara vrlo je skupa, često doseže i filmske budžete, i tu ulazimo u potpuno novu kalkulaciju.
  No, kao što nismo uračunali jedan dio prihoda, nismo uračunali niti značajan dio troškova koji se tiču marketinških budžeta, a koji su također itekako veliki, u slučaju ovih filmova vrlo često mnogo veći od gore spomenutih ostalih prihoda. Naime, kad film flopne kao Pluto Nash, niti prodaja majica ne ide baš najbolje.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com