Nemilosrdni gadovi

“Čudovišta” rasturila “Zombije”

monsters-university

AMERIČKI BOX OFFICE  21.-24.6.2013.

1. Čudovišta sa sveučilišta  (82/82 mil. dolara)

Iako su neki bili skeptični u vezi nastavka, zapravo prequela “Čudovišta”, budući da je od originalnog filma prošlo dvanaest godine, Mate i Sale s lakoćom su nadmašili Brada Pitta i njegov “Svjetski rat Z”, te zasjeli na prvo mjesto kao 14. Pixarov film (od 14) koji otvara na vrhu box officea. I kao drugo najbolje Pixarovo otvaranje u povijesti nakon “Priče o igračkama 3” čiji je rezultat od 110,3 milijuna dolara ipak teško dostižan. Dobre recenzije i usmena predaja jamče filmu solidan utržak u sljedećih desetak dana, sve tamo do otvaranja crtića “Gru na supertajnom zadatku” koji u američka kina stiže 3. srpnja, a u naša dan kasnije.

2. Svjetski rat Z (66/66 mil. dolara)

Prve su reakcije kritičara i gledatelja koji su vidjeli film bili prilično razočaravajuće pa je rezultat od 66 milijuna dolara nadmašio sva očekivanja i predstavlja najbolji rezultat ikad za film s Bradom Pittom u glavnoj ulozi (“Gospodin i gospođa Smith” startali su sa 50 milijuna) . Ipak, s obzirom na velik budžet (procjene idu od 170 do 400 milijuna dolara) još je upitno hoće li kompanija Brada Pitta vratiti uloženo. Tim više što već sljedeći tjedan u kina dolaze još dva jaka aduta “Specijalne agentice” i “Misija: Bijela kuća”

3. Čovjek od čelika (41,2/210 mil. dolara)

U iznimno dobrom vikendu u kojem je prvih pet filmova zajedno skupilo preko 210 milijuna dolara, ipak je najveći gubitnik novi Superman koji je zabilježio pad od gotovo 65%. No, već je njegov sadašnji rezultat nadmašio Syngerov film o Supermanu i može se očekivati da će ukupni rezultat prijeći granicu od 300 milijuna dolara što u kombinaciji s prihodima iz ostatka svijeta (do sada 188,3 milijuna) predstavlja solidan uspjeh i znak da se može pristupiti pripremi nastavka.

4. Ovo je kraj (13/57,7 mil. dolara)

Za razliku od “Čovjeka od čelika”, usmena predaja za “Ovo je kraj” jako je dobra pa i prihodi padaju sporije, a dosadašnji rezultat za ovu jeftinu produkciju (25-30 milijuna) više je nego zadovoljavajuć. Izgleda da za neke apokalipsa ipak nije kraj.

5. Majstori iluzije  (7,8/94,4 mil. dolara)

Čarolija traje već četvrti tjedan, a u petom će gotovo sigurno premašiti stotku. Sljedeći tjedan film stiže i u domaća kina pa ćemo uskoro i mi provjeriti tajnu njegovog uspjeha.

 

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com