Nemilosrdni gadovi

Braća Coen na autopilotu

burn-after-reading-05

Spaliti nakon čitanja / Burn After Reading, SAD, 2008.., krim. komedija, 96 minuta
Režija: Joel & Ethan Coen
Uloge:  George Clooney, John Malkovich, Brad Pitt, Frances McDormand, Tilda Swinton, Richard Jenkins

Trinaesti film braće Coen dolazi u trenutku njihova možda i najvećeg rejtinga u karijeri, nakon oskarovskog trijumfa „Nema zemlje za starce“, i iako su ga počeli snimati odmah po završetku prethodnika, a debelo prije Oskara, ostavlja dojam površne brzopletosti. Da se ne radi o njima – razbarušenim i sasvim nepredvidljivim tipovima, čovjek bi pomislio da su potrčali brže bolje kapitalizirati ono što ih je davno sljedovalo, iako njihovi filmovi, bez obzira na nagrade, uglavnom barem utrostručuju svoje nevelike budžete.

Što se tiče „Nema zemlje za starce“, radi se o još jednom, tko zna kojem po redu promašaju Akademije, ovaj put vjerojatno kompenzacijske prirode, jer nije ni među pet najboljih filmova braće Coen, a niti među pet najboljih u 2007., no o ukusima nije mudro raspravljati, pogotovo o ukusu Akademijinih glasača. No, zna Oskar biti i kontraproduktivan, jer se mnogi autori lako zapetljaju u pokušaje nadmašivanja samih sebe pa onda godinama nakon osvajanja kipića, ne izbace ništa novo (npr. nekad agilni i marljivi James Cameron nakon „Titanica“ 12 godina nema novog filma), što se srećom, bez obzira na skroman umjetnički dojam „Spaliti nakon čitanja“, ipak nije dogodilo Coenovima.

Kada je najavljeno da će njihov slijedeći projekt biti pomaknuta špijunska dramedija s Clooneyem, Pittom i McDormandicom, očekivanja su naglo i naivno narasla, zaboravljajući da se radi o braći Coen i da su male šanse da dobijemo nekakvog njihovog Jamesa Bonda ili Jasona Bournea. A oni su ostali vjerni sebi i svom stilu i snimili mali, bizaran i zbrčkan filmić, koji ne bode oči, ali niti ne funkcionira kako spada, što se zna dogoditi kad su veliki autori na autopilotu ili mjesečare, kao Coenovi ovdje. Priča je naizgled jednostavna, a zapravo beskrajno i nepotrebno zakomplicirana – bivši CIA-in funkcionar (Malkovich) dobije nogu iz službe i baci se na pisanje memoara, u čemu mu slabo pomaže golema količina cuge koju troši, a onda još i izgubi disk s tekstom koji slučajno pronađe tupavi fitness instruktor (Pitt), pa ga krene ucjenjivati zajedno s frendicom (McDormand). Ta se pak spetlja s oženjenim tipom (Clooney) koji je i ljubavnik Malkovicheve žene (Swinton). Set-up za potencijalno genijalan screwball ja zakuhan, glumci su skoro najjači mogući (makar su Clooney i Pitt strahovito iskarikirani, što Pittu dobro stoji, ali Clooneyu, koji ovdje možda čak malo i parodira vlastiti imidž, ne paše nikako), a atmosfera u početku obećavajuća. No, film nikako da dobije krila i uzleti, pa zatim, logično, kola ubrzo krenu nizbrdo, ispuše se interes i onda više nema natrag… (NIJE BAŠ ZA SPALITI, ALI… 5/10)  

Poslovni dnevnik, 2008.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com