Nemilosrdni gadovi

Larry David, najveći luzer Amerike

clear-history-nathan-hawaiian-shirt-web

Clear History, SAD, 2013., komedija, 100 minuta
Režija: Greg Mottola
Uloge: Larry David, Jon Hamm, Kate Hudson, Danny McBride, Eva Mendes, Michael Keaton, J.B. Smoove, Bill Hader, Amy Ryan, Liev Schreiber, Phillip Baker Hall

Dvije godine je prošlo od sjajne osme sezone „Curb Your Enthusiasm“ („Bez oduševljenja, molim“ kod nas) i izgona Larrya Davida u Pariz, a kako nas je on s posljednje četiri sezone svog urnebesnog i urnebesno nelagodnog remek-djela navikao na bijenalni ritam pojavljivanja, ljeto 2013. bilo je rezervirano za njega. Iako je odavno poznato da nakon svake sezone „Curba“ Larry kaže da mu je dosta svega i da je to kraj, nakon osme sezone zagonetno je prešutio svoj zamor, no nije najavio ni da će biti devete sezone. Posljednje što je na temu „Curba“ izjavio prije mjesec-dva bilo je u stilu „Nemam pojma. Pitajte me za pola godine…“

Uglavnom, umjesto nove doze „Curba“, Larry je isporučio cjelovečernji film snimljen za HBO koji je producirao i napisao (uz pomoć svojih starih pajdaša sa „Curba“ i „Seinfelda“, Berga, Mandela & Schaffera) i u kojem igra glavnu ulogu. Radi se o sasvim novoj, originalnoj priči, s potpuno drugim likovima, no kad je riječ o Larryu Davidu, miris „Curb Your Enthusiasm“ uvijek je u zraku. Larry dakle ovdje igra Nathana Flomma, u pustinjačku kosurdu i bradurinu zaraslog marketinškog gurua u maloj kalifornijskoj start-up kompaniji koja razvija električni automobil. Nakon neke banalne, ali tipično larrydavidovske svađe s direktorom Willom Haneyem (Hamm), Flomm napušta kompaniju i prodaje Haneyu svoj udio od 10%. Deset godina kasnije, Howarda (kako se zove taj smiješni autić) vozi pola Amerike, Haney je milijarder i vizionar Jobsova ranga, a Flomm ruglo i medijski simbol najvećeg luzera Amerike. Mi ga pak nalazimo na drugom kraju kontinenta, na idiličnom Martha’s Vineyardu, kennedyevskom otoku na Istočnoj obali, bez kose i brade i pod novim imenom, Rolly DaVore.

Tamo je, čini se našao svoj mir – ima nekakav poslić i ekipu, a na otoku, na kojem naravno nitko ne zna za njegovu prošlost, ugledan je i omiljen. Povremeno ga doduše izbace iz takta TV priče o Flommu i Haneyu kao i kad se netko od frendova pojavi u novom Howardu, no puno mu je veća briga otkriće da je njegova bivša cura Wendy (Ryan) prije 20-ak godina, nakon koncerta popušila čak četvorici članova banda Chicago. A onda se jednog dana na Vineyardu pojavi Haney sa svojom novom ženom Rhondom (Hudson) i stvari, očekivano i bespovratno odlaze k vragu.

Sve navedeno dogodi se u prvih 25 minuta „Clear History-a“, što je naravno posljedica Larryeve narativne vještine ispečene u frtalj stoljeća „šišanja trave“ u kratkoj TV formi, odnosno 180 epizoda „Seinfelda“ i 80 „Curba“. Tempo nije ništa manji ni u preostalih sat i nešto, i „CH“ je komotno mogao završiti i u kinima, pogotovo što je Larry skupio sjajnu glumačku ekipu – osim spomenutih, tu su još i Eva Mendes, Danny McBride, Michael Keaton plus Larryev stari sidekick iz „Curba“ J.B. Smoove. O tome kakve su komedije koje danas uopće dolaze do kina ne treba ni govoriti. S druge strane, Larryev specifičan brand inteligentnog, nelagodnog, politički nekorektnog humora nije baš za široke narodne mase, kolikogod je ovdje pokušao „zagrabiti šire“ i mrvicu se odmaknuti od onih svojih divnih, mizantropskih i mizoginih „larrydavid-izama“.

Ako je „Seinfeld“ bio serija „ni o čemu“ („show about nothing“, ali ipak bi se prije reklo „show about everything“), a „Curb“ o jednom nemogućem, neponovljivom liku u vječnom ratu sa svijetom oko sebe i modernim načinom života u njemu, onda je „CH“, koji se naravno ipak ne može usporediti s navedenim remek-djelima, film o nekoliko, iako za Larrya ne sasvim novih, ipak vrlo zanimljivih, sasvim suvremenih tema. Prije svega, tu je vječni Larryev strah od progresa, odnosno nerazumijevanje novog i nepoznatog, zatim malo korporativne politike i manira, te konačno socijalnog jaza koji je u recesiji Ameriku učinio podijeljenijom nego ikada. Iako je Larry David sa svojim osobnim bogatstvom procijenjenim na oko 800 milijuna U$D u tom ratu s druge strane barikade, njegov je Nathan/Rolly čisti, beznadni gubitnik. No, ni Haney nije negativac, dapače, sve je to ipak nešto složenije nego se čini na prvi pogled, pa čak i taj šarmantni, tokom cijelog filma prisutni „blowing Chicago“ moment.

Uglavnom, ako ste fan Larrya Davida (a ja bogme jesam!), onda će vam „Clear History“ biti čista uživancija na čije ćete eventualne mane (mane? kakve crne mane?) lako zažmiriti povremeno se gušeći od smijeha na njegove neosporne vrline. Ako pak niste baš skloni staroj ćelavoj prznici, možda je upravo „CH“ trenutak da mu ponovo date šansu. Mogli bi ostati ugodno iznenađeni…  (LARRYA ZA PREDSJEDNIKA!!! 8/10)

 

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

1 Komentar

  1. Pingback: Top 10 najboljih-najdražih filmova 2013. - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com