Nemilosrdni gadovi

Domovina u dilemi: Heroj ili zločinac?

homeland-2-a

Homeland 2, SAD, 2012., triler, 12 x 50 min.
Producenti: Howard Gordon, Alex Gansa, Gideon Raff
Uloge: Claire Danes, Damian Lewis, Mandy Patinkin, Morena Baccarin, David Harewood, Morgan Saylor, Rupert Friend, Diego Klattenhoff

Nakon neuspjelog terorističkog napada iz posljednje epizode prve sezone, početak druge sezone cijenjene američke serije „Domovina“ nudi varijaciju starog pitanja, no sada se više ne pita je li Brody ratni heroj ili terorist, već nas draška s njegovim mogućim izborima, kojoj će se strani prikloniti? Ono što je „Domovinu“ činilo tako zanimljivom jedinstvena je dramska situacija: Nick Brody (Damian Lewis) vraća se nakon osmogodišnjeg zatočeništva u rukama Al-Qaide, no dok ga cijela nacija slavi kao ratnog heroja, svojeglava agentica CIA Carrie Mathison (Claire Danes) uvjerena je da je Brody zapravo preobraćeni Al-Qaidin teorist koji planira novi napad na Ameriku. Budući da smo na kraju prve sezone saznali istinu, priprema druge sezone bio je pravi izazov za scenariste. Teško bi mi bilo zamisliti da su u tome posve uspjeli, i nisu, no rezultat ipak nije za odbaciti.

Naime, gotovo je nemoguće ponoviti originalnu dramsku premisu koja je nudila mogućnosti zanimljivog poigravanja s odnosima likova, špijunske i emocionalne igre mačke i miša između glavnih protagonista, te građenje izluđujućeg suspensa. U drugoj sezoni gotovo ništa od toga nije bilo na raspolaganju i povremeno se čini da ni autori nisu bili sasvim sigurni u kojem smjeru krenuti. Nećemo vam to ni mi otkriti, no nije teško primjetiti kako pretvaranje Lewisa u dvostrukog agenta pomalo približava „Domovinu“ drugom naslovu slične tematike i istog producentskog dvojca, Howarda Gordona i Alexa Ganse (treći je Gideon Raff ), seriji „24“, no inzistiranje na guranju  karakterizacije likova u prvi, a akcije i eksplozija u drugi plan (u „24“ je obrnuto), ipak su uspjeli zadržati status serije koju su kritičari često opisivali kao „24 za odrasle“.

Odnosi između Carrie i Brodyja u drugoj su se sezoni dodatno intenzivirali, da ne kažemo melodramatizirali (više izmjena značajnih pogleda, a manje tjelesnih tekućina), špijunske zaplete dinamizira novi lik, agent Quinn (Rupert Friend), još jedan s tajnom agendom, a najslabija karika je podzaplet o vezi Brodyjeve kćeri i sina američkog potpredsjednika Waldena za koji nije jasno čemu bi trebao poslužiti, osim popuniti vrijeme. No, barem u drugoj sezoni nismo svjedočili trenucima u kojima nove tendencije američke televizije nalažu prikazivanje baš svake nevažne intimnosti junaka, poput Carrienog brisanja međunožja od znoja u rutinskoj jutarnjoj higijeni prije odlaska na posao (kao u prvoj sezoni).

Iako i drugu sezonu glumački podjednako impresivno kao i prvu iznose Claire Danes (nevjerojatno intenzivna i hrabra glumica) i Damian Lewis (koji je to bolji što mu je glumačka eskpresija minimalnija), show ponovno krade sjajni Mandy Patinkin, koji u roli Carrienog mentora zauzima sve više filmskog vremena, a naznake su da će ga u trećoj sezoni dobiti još i više.

„Domovina“ je serija koja se bavi osjetljivim temama, no niti u jednom trenutku ne zapada u zamku rasplamsavanja antiislamske histerije i već uobičajeno potpirivanje antiameričke paranoje, upravo suprotno pokušava temeljito istražiti osobne i političke motive svih uključenih (od terorista do američkih političara), i pri tome, doduše, povremeno zaluta u neočekivane stranputice, no većim dijelom ostaje zanimljivom i napetom televizijskom zabavom koja ne vrijeđa inteligenciju gledatelja. Ipak, treću sezonu čekam s mnogo više skepse. (OCJENA NIŽE OD PRVE SEZONE 7/10)

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

  1. Pingback: Špijunski triler po našem ukusu » SBPeriskop

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com