Nemilosrdni gadovi

Ribafish protiv ribice Dore: „Film nije dovoljno dubok!“

finding-dory-07

Potraga za Dorom / Finding Dory, SAD, animirani, 97 minuta
Redatelj: Andrew Stanton, Angus MacLane
Glasovi: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O'Neill, Kaitlin Olson, Hayden Rolence, Ty Burrell, Diane Keaton, Eugene Levy, Sloane Murray, Idris Elba, Dominic West, Sigourney Weaver

„Nemo“ je jednostavno bio zakon. Jedan od onih crtića s kojima bi svatko želio odrastati, a ne oni Tomice i vlakovi, Dora Iksplora, Teletabizi… Disney i Pixar su tako nanjušili veliku lovu i u svom novom projektu na velike ekrane u glavnu ulogu unaprijedili bleskastu plavu ribicu Doru. Ona se baš kao i Ludi Šeširdžija u novoj Alisi odjednom sjeti da ima nekakvu obitelj i uz pomoć Nema i njegovog tate kreće sa slavonskom frakcijom kornjaša na put u daleku Kaliforniju.

Dora pritom upoznaje široku paletu stanovnika Instituta za svijet podmorja i njegove okolice, ljutu hobotnicu, ćoravu kiticu, i uljudnog bijelog kita te s njima kreće u potragu za davno izgubljenim roditeljima, koji se kriju negdje u laboratoriju. To bi bilo ukratko.

Savršena animacija, mili i topli likovi, zakržljala Nemova perajica koja stalno titra, divni su trenuci filma koji uvjerljivo dokazuju Pixarovu trenutnu nadmoć u svijetu animacije. Kad gleda njihove crtiće čovjek pomisli da je skroz lagano crtkarati i animirati tih stotinjak likova, dječurliju oko bazena, vjerno pogoditi pokrete hobotnice na suhom… Sve djeluje savršeno i u tome su Pixarovci genijalci, to se mora priznati. No, problem u nastavku „Nema“ leži u – scenariju. Ispran, praznjikav, predvidljiv i dozlaboga spor s dosadnim beskrvnim dijalozima, totalan je nazadak u odnosu na prvi dio sage.

Kako smo Rok i ja gledali sinkroniziranu verziju, ne znam koliki problem leži u samom originalnom tekstu i ponajviše Dorinim monolozima i dijalozima. Ali brate što je previše, previše je. Trideset puta ponovi da ima problema s pamćenjem i svaki put kad scenarist shvati da u stvari ima super pamćenje, onda ona to ponovi još jednom. Ono, pobogu, kao da slušam Dragu Ćosića! Očajna, troma, spora i kukavna rola koja usporava film kao Ben Affleck Batmana, ili bilo koga, ma užas. Kao da su Ava Karabatić ili Simona Gotovac same snimale autobiografski film, katastrofa…

E sad, koliko god je Dora loša, a hobotnica Boško neodređena (šatro Dalmoš?), toliko su likovi dva morska lava sinkrozirani na dubrovački – genijalni. Crni je pljunuta imitacija onog iritantnog lika što se krije iza Oka sokolova – čak mu i nalikuje. Dakle, umiranje od smijeha, pogotovo u Roku najdražoj sceni – kad tjeraju trećeg morskog lava sa stijene. Povucite paralelu s galebovima iz prvog dijela, svaka čast!

Nakon prve minute filma jasno vam je kako će završiti, srećom pa su epizodni likovi sasvim korektni pa donekle spašavaju film (Scarry crvenooka ptičurina!). Šteta, stvarno šteta što priča nije kompleksnija, duhovitija, ozbiljnija. Ovo je samo kukanje plave ribice koja želi naći roditelje i ne može sama, ali može sama iako nije sama. Kao kad HDZ dođe na vlast pa kuka protiv onih prije njih. Glazbeni dio potpuno podbacio, slike jurnjave preuzete iz prvog dijela, osim onog kad naše male junake naganja gigantska lignja – a to je precrtani „Matrix 3“, ali ono, rapidografom. Teži blam.

Doru će djeca voljeti jer je to i dalje najživotniji i najpitkiji crtić koji se nudi danas. K tome još i Dora djeluje poluretardirano pa se i tinejdžerke sa skupocjenim torbicama red ispred nas čudom čude i uživaju – „Ono, ej, kako je glupaaa.“ Dakle, topovsko meso, nešto za ismijavanje i ponižavanje, baš u kakvom društvu i živimo.

„Film je ok, ali brinuli su se samo za sitnice, a ne i za sve ostalo. I morski lavovi su mi super!“, riječi su najmlađeg hrvatskog kritičara koji se nije zaflekao nachosima, niti je skužio moju foru „Nachos sam ti opet sam, da me barem nešto udari.“ Zato sad jutjubamo i brzo zaboravljamo praznjikavo djelce koje je moglo i moralo biti puno dublje i kvalitetnije, iako 135 milijuna dolara u prvom tjednu prikazivanja dovoljno govori kakva im je tek konkurencija… (OČESINSKA OCJENA TATA 2 ROK 8 = PROSJEČNO: 5)

Finding Dory-009

Foto/video: Walt Disney Pictures

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije.

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com