Nemilosrdni gadovi

Hoće li Bosanci opet uzeti Oscara?

Epizoda-u-zivotu-beraca-zeljeza-03

Prema novim pravilima i procedurama u procesu nominacija danas je objavljena skraćena lista od devet kandidata za Oscara u kategoriji stranog filma, a iz nje će prilikom službenih nominacija biti izabrano pet nominiranih. Iako je među prijavljenim filmovima s ovih prostora najbolje kotirao film „Krugovi“ Srđana Golubovića, na užem se spisku našao oskarovac Danis Tanović s filmom „Epizoda iz života berača željeza“, dok su se „Krugovi“, baš kao i hrvatski film „Halimin put“ zadovoljili geslom „važno je sudjelovati“.

Osim Tanovićevog filma, očekivano su nominirani talijanska „Velika ljepota“, nedavni dobitnik europske filmske nagrade za najbolji film, danski „Lov“ kojeg smo već imali prilike vidjeti u našim kinima, belgijski je adut hvaljeni „The Broken Circle Breakdown“,  Hong Kong nade polaže u „Grandmastera“ Wong Kar-Waija, slijede mađarska drama „Bilježnica“ i njemački triler „Dva života“. Posebno je zanimljivo uvrštenje kambodžanskog filma „The Missing Picture“, dokumentarca o zločinačkom režimu Crvenih Kmera te palestinskog trilera „Omar“.

No, najveća iznenađenja ne kriju se među izabranima, već filmovima koji nisu ušli na listu, ponajprije je riječ o hvaljenom iranskom filmu „Prošlost“ kojeg se smatralo sigurnim kandidatom, a slično vrijedi i za film iz Saudijske Arabije „Wadjda“ te čileansku „Gloriju“. Nezadovoljni su i Poljaci koji su puno nade polagali u film „Walesa: Čovjek nade“, biografsku dramu o vođi Solidarnosti u režiji klasika Andrzeja Wajde. „Adelin život“ Francuzi nisu niti prijavili u konkurenciju (prekasno je prikazan) pa su ostali bez kandidata budući da prijavljeni film „Renoir“ nije izazvao veći interes. Možda im utjeha bude poneka nominacija za „Adelin život“ u regularnim kategorijama, što je lako moguće, osobito za glavnu žensku ulogu ili režiju.

Novo rezanje liste slijedi 16. siječnja kad ćemo saznati kojih su pet filmova, od ovih devet, službeno nominirani za Oscara, a dobitnik će pozlaćenog kipića primiti na svečanoj dodjeli 2. ožujka sljedeće godine.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com