Nemilosrdni gadovi

Drakula for Dummies

hotel-transilvanija-001

Hotel Transilvanija 2 / Hotel Transylvania 2, SAD, animirani, 89 minuta
Redatelj: Genndy Tartakovsky
Glasovi: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Steve Buscemi

Simpatični backpacker iz prvog dijela crića o vampirima i hotelu punom čudovišta u Transilvanijskim Alpama, ženi se za vampiricu mladu na manji užas njenog oca, ali i puno veći svog djeda. U svečanom trenutku kad se mlada i mladoženja po prvi puta javno poljube kao muž i žena, glasno srčuć nezdrav gazirani napitak, moj će junior ispod glasa:
„OK, a sad seks…“

Puno kasnije, kad sam konačno uspio iskašljati pobjeglu kokicu, postao sam svjestan da ta mala desetogodišnja njuškala znaju puno više nego što mislimo. Ali i postaju sve zahtijevnija kad su filmovi u pitanju. Srećom, do kraja Transilvanije nije bilo nekih eksplicitnijih scena, pa se dogodilo ono čega je najviše strah svakog oca kad želi da dijete pokazuje neke znakove kreativnosti.

„I, kakav ti je bio film?“
„Super.“
„Super super, ili onako super?“
„Onako super.“
„Jel ti bolji od Pana, Labirinta i Malaca?“
„Nije.“
„Pa koliku bi mu ocjenu dao.“
„Ne znam, sedam?“
„Ali zašto tako malo?“
„A ne znam tata, nije me se dojmio, ti si se jedini u kinu smijao nekim forama, a meni su bile tak-tak.“
„A koji ti se dio najviše sviđa?“
„Nijedan.“
„Nema paštete za večeru…“
„Dobrooo, ono kad dida vampir baci malog Denisoviča s tornja, a ovaj ne poleti…“
„Evo ti pašteta.“
„Jeeee!“

Uglavnom, osjećaji nakon pogledanog nastavka Drakule for dummies – nisu bili podijeljeni. Riječ je o Sonyjevom produktu u kojem pomalo iritantno svako malo gledamo njihov logo u krupnom planu, napravljenom zbrda zdola i nabrzaka kako se ne bi ugasila simpatičnost glavnog lika iz prvog dijela, Draca kojem glas daje Adam Sandler, i koji uglavnom po svijetu sije oduševljenje. Mi smo gledali sinkroniziranu verziju u kojoj su pauze između rola mrvicu preduge, pa film nikako da ulovi neku tečnost i kontinuitet.

Sve izgleda kao dugometražna epizoda Scooby Dooa, sa scenarijem koji je namijenjen crtiću od 15 minuta. Mladi bračni par (nakon seksa, sic) upada u prve krize, pa ostavljaju sina djedu vampiru i idu u Kaliforniju. Djed je razočaran što unučiću ne rastu vampirski zubi pa ga odluči odvesti u kamp za male vampire uz pomoć nedorečenih čudovišta. I tako sve do predvidivog hepienda, podloge za sljedeći nastavak kad će mali Denisovič kretati u školu i prvi put se zaljubiti u nevampiricu (hoću da to uđe u ustav!).

Animacija je predivna, dotjerana, bogata. Lik Draca je duhovito i detaljno obrađen i on je potpuna zvijezda filma. Mladi backpacker je blijed i dosadan, vampirica Maja tipični američki san – udala se, rodila i sad ništa ne radi nego zapovijeda i zanovijeta mužu. Ili je to hecegovački san? Čudovišta su najveći promašaj scenarista. Toliko mogućnosti i prostora za fore i fazone, ali apsolutno ništa.

Najviše su se smijali kikići do pet godina, i to uberbanalnim forama, moj Rokatanski je već na pol filma u mislima bio na građenju mostova (nova igrica koja je zamijenila Minecraft, Poly Bridge – javite ako je i ova nezdrava), a ja sam se iskreno nasmijao tri puta, i to na dječje nekorektne fore, kao kad mala vučica, koja pola filma liže Denisa – na stol donese mrtvu grlicu. Neopisivo, morate sami vidjeti.

Ukratko, „Hotel Transilvanija 2“ je simpatičan obiteljski flm u kojem će se podjednako malo smijati i djeca i odrasli, ali je zbog praznog scenarija i razrade likova (osim Draca koji je sladak u tome da sve želi vidjeti – hm, kako li mu je kćer zatrudnila?), sve nekako površno. Ah, da, mora biti i negativaca, ipak je to američki film, pa se pred kraj pojavi neki Belzebub koji hoće ubiti ljudsko dijete, ali mališa je ipak vampir pa se svi mlate i svi slave, kako ne daj bože, neki kikić u Wisconsinu ne bi imao traume jer nije shvatio poantu.

Tata malo razočaran, sin veseo, ostavite očekivanja kod kuće, i veselite se 90 minuta mraka, mira i kokica. Mda, suđe se nije opralo samo. Gledati ako se baš mora. (OČESINSKA OCJENA: Tata 4 / Sin 7, ukupno 5,5/10)
hotel-transilvanija-008

Foto/video: Sony Pictures Animation

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije.

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com