Nemilosrdni gadovi

Njujorški kritičari proglasili „Američke varalice“ filmom godine

american_hustle_movie-wide

Počela je sezona nagrada, a već tradicionalno otvara je vrlo utjecajno Njujorško društvo filmskih kritičara (New York Film Critics Circle). I odmah iznenađenje! Dok se kao dva najveća kandidata za ovogodišnje Oscare smatraju „12 Years a Slave“ i „Gravitacija“, njujorški su kritičari filmom godine proglasili „Američke varalice“ („American Hustle“), film Davida O. Russella koji još nije imao niti premijeru, tek novinarsku projekciju, a u distribuciju kreće za desetak dana (u hrvatska kina stiže tek krajem siječnja). Osim titule najboljeg filma „Američki varalice“ pokupili su i nagrade u kategoriji najboljeg scenarija te najbolje sporedne glumice (Jennifer Lawrence). Inače, čini se da je riječ o zanimljivom filmu koji kroz priču o varalici primoranom surađivati s FBI-jem govori o sprezi politike i mafije u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Inače, osim atraktivnim kostimografskim rješenjima film plijeni i odličnom glumačkom ekipom koju osim već spomenute Jennifer Lawrence, čine i Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams i Jeremy Renner te u manjoj ulozi Robert De Niro.

12 years a slave

Najveći oskarovski favorit „12 Years a Slave“ morao se zadovoljiti nagradom za režiju (Steve McQueen), dok je „Gravitacija“ ostala praznih ruku. Jedna od rijetkih očekivanih nagrada je ona za Cate Blanchett (glavna ženska uloga) kojoj čak i NG Runjić prognozira Oscara za „Jasmine French“ zbog čega Cate ima razloga za zabrinutost. Nagradu za glavnu mušku ulogu odnio je Robert Redford za nastup u filmu „All Is Lost“, dok je sporednu mušku uzeo Jared Leto za hvaljeni „Dallas Buyers Club“. Nagrada za najbolji film na stranom jeziku otišla je ovogodišnjem kanskom pobjedniku, francuskom filmu o lezbijskoj ljubavi „Plavo je najtoplija boja“ koji se kod nas upravo prikazuje pod naslovom „Adelin život“.

I tako, prva je nagrada pala, i sada će početi pljuštati gotovo svakodnevno, sve tamo do dodjele Oscara početkom ožujka. S obzirom na iznenađujući izbor te natprosječan broj jako dobrih naslova (još se čeka i „Vuk s Wall Streeta“ Martina Scorsesa) usprkos najavama o duelu između samo dva filma, „12 Years a Slave“ i „Gravitaciji“, mogla bi ovo biti mnogo zabavnija sezona nagrada.

/NG RUNJIĆ/

ne kužim – cate bi se trebala zabritnuti jer NG runjić misli da će dobit oskara ili…?.

/NG TOMLJANOVIĆ/

imaš pravo, bolji izraz bio bi strepiti… a što mogu kad sam nježan pa koristim eufemizme

/NG RUNJIĆ/

kaj si ti raos? strepiteee…

/NG TOMLJANOVIĆ/

to mu je bila jaka riječ, vrijedna citiranja

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com