Nemilosrdni gadovi

Netflix? Hulu? Amazon? Neee, to je Pickbox! I govori hrvatski.

pickbox-03

Nemilosrdni gadovi, točnije jedan od njih, onaj brži i spretniji, upustio se ovih dana u fantastičnu pustolovinu: prvi hard core test novog internetskog streaming servisa imena Pickbox. Još se programerske tipkovnice nisu ni ohladile, a mi smo već uplatili 38 kuna, iako skrušeno priznajemo da nam ni to nije pomoglo da se dokopamo članske iskaznice s dvoznamenkastim rednim brojem. Uglavnom, dok urednici uredno aploudaju nove sadržaje, nama nedostatak slobodnog vremena ostavlja tek mogućnost da sve filmove i serije koje bismo željeli pogledati spremamo u odjeljak Moji sadržaji za  neka bolja vremena. No, idemo mi ipak od početka.

Naime, posljednjih su nam godinu-dvije već presušile sline od napisa o genijalnim serijama koje se mogu vidjeti samo na Netflixu, odnedavno i Amazonu, a koji nisu dostupni za lijepu našu zaostalu, pa su se neki snalazili na kojekakve načine koje ovdje – puj, fuj – nećemo niti spominjati. Uglavnom, kako je nedavno postalo jasno da spomenutom Netflixu nije na kraj pameti u bližoj budućnosti širenje na Hrvatsku, ako ju je uopće dosad pronašao na karti, nezasitnim žderačima filmova i serija kakvi ovi Gadovi svakako jesu pala je roleta. Ali tada, kako to već u dobrim pričama obično bude, na scenu stupa deus ex machina – tananana – Pickbox! Riječ je o regionalnoj streaming platformi koju mogu sasvim legalno za već spomenutih 38 kuna koristiti svi stanovnici onih šest zemalja koje su nekoć bile u jednoj državi, a koju ovdje nećemo spominjati da ne iživciramo Lakija Karamarka. No, kako Gadove čitaju od Vardara do Triglava, ipak vrijedi ponoviti – Pickbox je dostupan u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Ali, to još nije sve, naime, svi su sadržaji prevedeni i titlovani na četiri jezika: hrvatski, srpski, slovenski i makedonski.

E sad ono što vas vjerojatno najviše zanima, što se zapravo na tom Pickboxu uopće može gledati. To biste lako mogli i sami provjeriti budući da je registracija besplatna i omogućuje uvid u kompletan katalog filmova i serija, no mi smo već napravili domaću zadaću. Trenutno su najjača roba dvije atraktivne serije: kanadska SF trilerska “Orphan Black” (“Siročad”) – cijela prva i druga sezona čije epizode cure dan nakon emitiranja u Americi – o kojoj ćete uskoro imati prilike čitati i ovdje, i prva sezona hvaljene povijesne serije History Channela “Vikinzi”. One trenutno predstavljaju premium sadržaj pa se nalaze u tzv. Hotboxu, no to ne znači da je jakim naslovima ovdje kraj budući da na Pickboxu možete naći prve dvije sezone “Sherlocka” i “Skandala”, ili seriju “Missing”, dok su za nostalgičare na raspolaganju kultne serije poput “Crnog Guje”, “U uredu”, “Statista”, “Da, ministre”, “Fawlty Towers”, “Absolutely Fabulous” te velik izbor popularnih krimi serijala kao što su “Poirot”, “Inspektor Morse”, “Frostov pristup”, “Nijemi svjedok” i mnoge druge.

Za sada su potpisani ugovori s pet velikih svjetskih kompanija, MGM, Sony, Disney, BBC i ITV, a početkom lipnja kreće novi val jakih naslova, uglavnom Sonyjevih, među kojima će sigurno velik interes pobuditi kompletni “Breaking Bad” koji se doduše uredno prikazuje na Novoj TV, ali zahvaljujući kreativnom ranojutarnjem terminiranju još nitko nikad nije čuo da ga je tamo netko doista i pogledao. U najavi su i cijenjena serija “The Blacklist” te “Doktori za seks” (“Masters of Sex”). Za sada o rubrici Filmovi ne možemo pisati toliko entuzijastično, iako ni ona nije lišena atrakcija (tri filma iz serija “Pirati s Kariba”, “Toy Story 1 i 2”, “Potraga za Nemom”, kao i nekoliko zanimljivih library naslova za filmofile…), no vjerujemo da je razlog za to u početnoj fokusiranosti uredništva na serije pa će sigurno s vremenom i filmska ponuda postati bogatija.

Što se korisničkog iskustva tiče, prigovora nema, aplikacija je pregledna, lako se u njoj snaći i pronaći što vas zanima, streaming radi korektno bez zastoja, prijevodi su odlični, a titlovi precizni i vrlo ugodni za čitanje, što i nije čudno kad znamo da iza Pickboxa stoji Sanja Božić Ljubičić, ujedno i vlasnica tvrtke Mediatranslations specijalizirane za prijevode i titlovanje medijskih sadržaja. Aplikacija za sada radi na kućnim kompovima i laptopima te na tabletima i pametnim telefonima koje pokreće iOS, dok će se korisnici Androida morati još koji dan strpiti budući da je rješenje za Android najavljeno za lipanj. Nije nevažno ni spomenuti da svaki korisnik može Pickbox registrirati i koristiti na dva uređaja. Šteta što to ne osigurava i duplo više vremena koje ovaj gorepotpisani Gad može izdvojiti kako bi šarao po serijama i filmovima koji se nude. No, to ne znači da vas nećemo tu i tamo informirati što smo novo gledali na Pickboxu.

pickbox-02

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

2 Comments

 1. Avatar

  Marko

  21. svibnja 2014. at 18:11

  Da li se rezolucija može menjati? Koja-e je/su dostupna-e?

 2. Igor Tomljanović

  Igor Tomljanović

  21. svibnja 2014. at 19:22

  Rezolucija se automatski prilagođava uređaju i brzini internetske veze.
  Inače postoji 7 videoprofila.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com