Nemilosrdni gadovi

U dimu trave u strahu od mafije

pineapple-express

Pineapple Express, SAD, 2008., komedija, 111 min.
Režija: David Gordon Green
Uloge: Seth Rogen, James Franco, Danny McBride, Kevin Corrigan, Gary Cole

Nakon ogromnog uspjeha lanjskih „Zalomilo se“ i „Superbad“, Judd Apatow i društvo, čiji smo na momente urnebesni rom-kom „Preboljeti Sarah Marshall“ gledali na videu prošli tjedan, našli su se u situaciji iz snova – u kompletnoj umjetničkoj slobodi. I što onda naprave Apatow (ovdje producent) i njegova desna ruka, zvijezda prvog i scenarist drugog od gorenavedenih remek-djela, Seth Rogen? Snime čisti muški (tu se pod muški ne misli na testosterone i akciju već više na nekakvu dječaku geek fantaziju), napušeni, interni, hermetični trash, naravno za relativno malo para (oko 27 milijuna U$D) i opet pogode jackpot (stotinjak milijuna zasada…).

No, ne radi se tu o pukoj inerciji, kao doduše ni o nekom visokom konceptu, ti tipovi su naprosto beskrajno anarhoidni i duhoviti i, što je možda i najvažnije, u savršenom dosluhu sa svojom publikom, pa kao takvi mogu bez problema napraviti megahit od filma u kojem je zaplet preblesav čak i za ovakvu parodiju, a likovi ili do kraja karikaturalni ili krajnje odiozni.

Rogen igra Dalea Dentona (ime koje se ne može „odlučiti“ je li iz pornića ili iz Marvelovog stripa), beznadnog luzera, koji živi od uručivanja neželjenih sudskih poziva, a dane krati u dimu trave. Dale „robu“ nabavlja od Saula Silvera (još jedno strip/porno ime), koji je još gori napušenjak od njega, a kad Dale slučajno svjedoči ubojstvu, dvojica se blesana nađu u bijegu od mafije. Naravno da Dale i Saul ipak nisu kompletni kreteni – Saul se vrlo požrtvovno brine za svoju baku, a Dale ima zgodnu curu, doduše srednjoškolku, i oba su zapravo emotivci, djelomično čak i svjesni svojih mana. Svašta će se tu blesavoga izdogađati, od potjere, pucnjave, do sumanutog konačnog kvazi-Shaolin obračuna, a sve djeluje nekako namjerno bezvezno i nonšalantno, jer je radnja zapravo manje bitna – glavni faktori ovdje su strahovito nabrijani i duhoviti dijalozi, tipično Apatowljevska glorifikacija mitskih muških prijateljstava i dim Pineapple Expressa, trave nad travama.

James Franco u ulozi Saula otkriće je koje u dosadašnjim pojavljivanjima („Spider-man“ trilogija, „Grad pored mora“) ničim nije nagovještavalo ovako komičarski jak nastup, jer je uglavnom glumio antipatične, mrtvo ozbiljne tipove „s problemom“. No, ovdje je to svoje mračnjaštvo preokrenuo naglavačke, a još mu ide u prilog i to što mu uloga i nije bog zna kako dobro napisana. Solidan je, naravno, i Rogen i sve je to simpa i OK, prilično zabavno i povremeno vrlo smiješno, ali nema nekog prevelikog smisla, ako niste i sami putnik u, kad smo zadnji put provjerili, još uvijek ilegalnom „Pineapple Expressu“. (NAPUŠENIH 7/10)

Poslovni dnevnik, 2008.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

1 Komentar

  1. Pingback: Napušena rakova djeca puštena s lanca - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image