Nemilosrdni gadovi

Spielberg i Lucas znaju kako će izgledati budućnost filma

George+Lucas+Steven+Spielberg+Dedication+Sumner+-LM3msHVaf5x

Gostujući na panel diskusiji o budućnosti industrije zabave održanoj povodom otvaranje nove multimedijske zgrade na najstarijoj filmskoj akademiji u Americi, na USC School of Cinematic Arts u Los Angelesu, stari komplići Steven Speilberg i George Lucas dali su svoje viđenje budućnosti filmske industrije. Ovo neće još dugo potrajati, „vjerojatno će uskoro doći do zagušenja, implozije u kojoj će stradati mnogi visokobudžetni filmovi i studiji što će dovesti do nove promjene paradigme“, objasnio iskusnjara Spielberg i dao svoje viđenje te buduće paradigme. Ukratko, umjesto da riskiraju s 3-4 manja filma, studiji će radije ulagati u jedan još skuplji film, dakle filmova će biti manje, ali će biti skuplji, a po istom principu će se razvijati i kina, bit će ih manje, ali će biti veća.

„Kino karta koštat će 50 ili 100 ili 150 dolara, kao što stoji kazališna predstava na Broadwayu ili nogometna utakmica, bit će to skupa zabava. Također, baš kao na Broadwayu, filmovi će se u kinima prikazivati i po godinu dana – to će se zvati filmski biznis. A većina ostale produkcije koju smo do sada smatrali filmskim biznisom, postat će internet biznis i distribuirati se putem interneta. Budućnost je u VOD-u“, tvrdi Speilberg. Studiji će morati odlučiti žele li da se njihovi filmovi prikazuju na velikom ili malom ekranu, na velike će dolaziti samo super atrakcije, što je uostalom već i sada trend. Možete zamisliti kakvo je to vrijeme došlo kad se Spielbergovi („Lincoln“) i Lucasovi („Red Tails“) filmovi jedva probijaju do velikih platna. Zanimljivo je i to što je dvojac o toj temi pričao s priličnom dozom rezignacije, kao da im nije palo na pamet da su postali žrtve sustava koji su sami stvorili. Era blockbustera započela je upravo “Raljama” i “Ratovima zvijezda”, no u obranu ipak valja reći da je te filmove doista nepristojno uspoređivati s današnjima blockbusterima Michaela Baya i njegovih klonova.

Kao i obično, Lucas je gledajući u čarobnu kuglu otišao i korak dalje pa najavio moždane implantate putem kojih će vrlo skoro biti moguće kontrolirati snove. „Za 10-15 godina, stavit ćete šešir na glavu,  ukopčati jack u kompjuter i kreirati svoj svijet“, vizionarski je zaključio Lucas. Onda narode, radujete li se budućnosti?

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com