Nemilosrdni gadovi

Lijep k’o grijeh, suptilan k’o čekić!

thor-dark-world-05

Thor: Svijet tame / Thor: The Dark World, SAD, 2013., strip akcija, 112 minuta
Režija: Alan Taylor
Uloge:  Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddlestone, Christopher Eccleston, Stellan Skarsgaard, Renee Russo, Kat Dennings, Chris O'Dowd, Idris Elba, Jaimie Alexander, Ray Stevenson, Zachary Levy

Ako su se prvi „Thor“ i „Kapetan America“, koji su se 2011. pojavili u razmaku od koja dva i pol mjeseca, pomalo činili kao svojevrsni međufilmovi, koji će uoči svemoćnih „Avengersa“ publiku upoznati s još dva jaka i za razvoj buduće franšize izimno važna Marvelova junaka, sad su ta dva mišićava momka oba dobila svoj samostalni život. Vidjet ćemo na proljeće kako će se u kinima provesti nastavak „Kapetana Amerike“, no nakon samo par dana jasno je da drugi „Thor“ rastura – u prvom vikendu globalno je uzeo oko 327 milijuna U$D i tako u sekundi praktički povratio svoj debeli budžet od 170 milijuna, što je pothvat koji je ove sezone uspio tek rijetkima.

No, pare su, kao što znamo jedno, a „umjetnički dojam“ nešto sasvim drugo. Nakon iskustva Nolanovog „Dark Knighta“ i njegovog odlaska sa scene, čitava ta strip blockbuster scena, a posebno Marvel i njegov vlasnik od 2009., Disney, shvatila je da mora svoje proizvode podebljati kontekstom i dubinom, a pripadajuće, dotad crno-bijele superheroje obogatiti dodatnom dimenzijom – unutarnjim trvenjima, krizom identiteta i ako bog da, tamnom stranom. Taj novi smjer bio je itekako vidljiv u ljetošnjem trećem „Iron Manu“, a drži ga se načelno i novi „Thor“, ali puno više u naslovu nego u stvarnom stanju stvari na ekranu.

Prvi „Thor“ bio je sasvim solidna blockbusterska zabava, svakako bolja od nevjerojatno napornih lanjskih „Avengersa“, koji su bili debelo ispod zbroja svojih komponenti – Iron Mana, Hulka, Kapetana Amerike i Thora, ali su svejedno s milijardom i pol dolara svjetskog box officea na trećem mjestu svih vremena (bolja su samo dva Cameronova klasika „Avatar“ i „Titanic“). Malo ga je doduše opterećivala podvojenost zbivanja na ekranu – tamo smo naime paralelno pratili zbivanja na Thorovom domicilnom planetu Asgardu (Thor i njegov svijet inspirirani su nordijskom mitologijom od koje su pobrali imena ključnih likova kao i plaštove, bradurine i čekić), kostimirani fantasy spektakl i u usporedbi s tim, dosta „prizemnu“ i prozaičnu radnju na Zemlji, i na to se bilo dosta teško priviknuti. „Dvojci“ je sad po tom pitanju znatno lakše, pogotovo što su zbivanja na Zemlji otišla sasvim u pravcu komedije – „zemaljska“ ekipa je pojačana simpatičnim Chrisom O’Dowdom (murjak iz „Djeveruša“) koji se kao nešto mota oko Jane Foster (Portman), znanstvenik Erik (Skarsgaard) sad je i doslovno ludi znanstvenik koji trči gol oko Stonehengea, a tu je i Janeina brbljava sidekickica, odnosno asistentica Darcy (Dennings).

Još jedan potencijalni problem je moguće odsustvo Lokija (Hiddlestone), podjednako važnog za Thorovu priču kao i sam naslovni junak, ali svakako zanimljivijeg, uzbudljivijeg i nemjerljivo sočnijeg lika od svog nabildanog, ljepuškastog i pomalo tupastog buraza čekićara. S obzirom da su se čak četiri Avengera morala lani udružiti da srede Lokija i pritom solidno razore New York, bilo bi sad dosta blesavo da Loki na početku „dvojke“ izvede neki spekatakularni bijeg i da se i treći film u dvije godine vrti oko zauzdavanja njegovih pretenzija za globalnom (zapravo Univerzalnom) dominacijom. Ali bez brige, Loki je odmah na početku spakiran u ćeliju iz koje nema bijega, a opet ga u filmu ima sasvim dovoljno da nikome ne usfali.

Glavna prijetnja ovaj put prijeti od Malekitha (Eccleston), vladara mračnih Elfova s planeta Svartalfheim koji se Odinu (Hopkins) i Asgardu želi osvetiti za neke prastare račune iz rata s njegovim ocem od prije više tisuća godina. No, zapletom se ne treba previše baviti – uvijek je to ista, ne pretjerano nadahnuta, ali još uvijek vododržeća smjesa svemogućih, nepobjedivih negativaca, eluzivne materije koja im daje moć (ovaj put Eter) i malo popularne kvantne fizike, tek toliko da se nađe. Daleko je sve to, naravno, od Nolana i njegovih spektakularno zabavnih negativaca, nije čak ni u rangu Lokija, ali ipak se da pogledati. Stvari spašavaju dobar ritam i dinamika zbivanja kao i mnoštvo sad već etabliranih likova, a čak je i neizlječivo drveni Chris Hemsworth ovaj put nešto bolji i uvjerljiviji u naslovnoj ulozi.

Iako su nas Christopher Nolan, kao i Bryan Singer prije njega natjerali da značajno povisimo očekivanja od visokobudžetne superherojske konfekcije, „Thora“ ipak treba gledati po „starim“, pred-dark-knight-ovskim kriterijima, i kao takav fukcionira sasvim OK. Tko očekuje nešto više, čekat će još neko vrijeme…  (MIRKO PAZI ČEKIĆ! HVALA SLAVKO…  6,5/10)

thor-dark-world-03

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

4 Comments

  1. Pingback: “Thor” i dalje suveren u američkim kinima - Nemilosrdni gadovi

  2. Pingback: “Igre gladi” srušile rekord, u tri dana keširale 161 milijun dolara - Nemilosrdni gadovi

  3. Pingback: “Igre gladi” i dalje rasturaju, “Oldboy” Spike Leeja načisto propao - Nemilosrdni gadovi

  4. Pingback: “Snježno kraljevstvo” zavladalo hrvatskim kinima - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com