Nemilosrdni gadovi

Disneyjeva zimska renesansa

frozen-06

AMERIČKI BOX OFFICE 3. – 5. 1. 2014.

Kako smo se prošli tjedan prepustili neumjerenom uživanju u hrani, piću, televiziji i izležavanju pa smo propustili komentirati najnovija zbivanja na američkom box officeu, ovaj tjedan možemo tek konstatirati kako je  skoro sve isto k’o i lani.

1. (2) Snježno kraljevstvo / Frozen – 20,7 / 297,8 mil. dolara

Dok se Amerika smrzava na minus trideset i kusur te se pokušava otkopati ispod neviđenih slojeva snijega, još uvijek ima onih spremnih odvojiti desetak dolara za još malo ekstra zimskih radosti. I tako, nakon šest tjedana u kinima evo “Snježnog kraljevstva” tamo gdje je i bilo, opet na broju jedan (takav povratak u šestom tjednu do sada je uspio tek “Avataru”) i sve se čini da bi ova Disneyjeva zimska renesansa mogla potrajati jer se konkurencija ne nazire.

2. (NOVO) Paranormalno: Obilježeni / Paranormal Activity: The Marked Ones – 18,2 / 18,2 mil dolara

Iako se očekivalo da će peti dio paranormalne franšize otvoriti na jedinici, rezultat je ipak nešto slabiji od očekivanja. Budući da je, uz iznimku trojke, svaki sljedeći nastavak financijski slabiji od prethodnika, čini se da je nakon pet godina i pet filmova ipak presušila i ova pipa. Srećom, baš kao i prethodnici i ovaj je “Paranormalno” snimljen za kikiriki (svega 5 milijuna dolara) te da je izvan Amerike inkasirao još nekih 16 milja, u Paramountu već mogu računati na prvi džeparac u 2014-oj.

3. (1)  Hobit: Smaugova pustoš / The Hobbit: The Desolation of Smaug – 16,2 / 229,6 mil. dolara

Od svih filmova među prvih deset novi “Hobit” zabilježio je najveći pad gledanosti u odnosu na prošli tjedan – 44%. Ipak, nema razloga za nervozu jer Smaugove su performanse tek nešto slabije od “Neočekivanog putovanja” (15ak posto) pa bi se pravi problemi, kao rezultat akumuliranog razočaranja gledatelja prva dva filma, mogli pojaviti tek kad na red dođe treći dio trilogije.

4. (5) Vuk s Wall Streeta / The Wolf of Wall Street – 13,4 / 63,2 mil. dolara

Za razliku od spektakularno dobre gledanosti u Hrvatskoj – za što je jamačno zaslužna i ekstatična recenzija uvaženog gada Runjića, u Americi film postiže tek korektne rezultate, iako čak i iznenađujuće dobre u odnosu na ne baš laskave ocjene gledatelja. S obzirom budžet od 100 milijuna dolara, “Vuku” bi jako dobro sjela nominacija za Oscara i tako ga još malo pogura na kino blagajnama.

5. (4) Američki varalice / American Hustle – 13,2 / 88,7 mil. dolara

Još jedan film koji računa na poguranac iz Američke filmske akademije, no i bez njega će začas dogurati do 100 milijuna dolara. A što će biti dalje s filmom Davida O. Russella najviše će ovisiti o rezultatima Oscara.

6. (3) Anchorman 2: The Legend Continues – 11,1 / 109,1 mil. dolara

7. (6) Kako je spašen gospodin Banks / Saving Mr. Banks- 9 / 59,3 mil. dolara

8. (7) Tajni život Waltera Mittyja / The Secret Life of Walter Mitty 8,2 / 45,6 mil. dolara

9. (8) Igre gladi: Plamen / The Hunger Games: Catching Fire – 7,4 / 407,4 mil. dolara

10. (11) Obračun legendi / Grudge Match – 5,4 / 24,9 mil. dolara

 

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

2 Comments

 1. Avatar

  Lucian

  6. siječnja 2014. at 13:18

  Možda da oživite TV stranu NG-a? No offense, ali box office statistiku mogu naći i na Google-u.

 2. Igor Tomljanović

  Igor Tomljanović

  6. siječnja 2014. at 14:26

  Rado bismo, ali nas smo samo dvojica, pišemo koliko stignemo i ono što uspijemo pogledati, možda uhvatimo drugu sezonu “House of Cards”…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com