Nemilosrdni gadovi

Potpredsjednica nam se napokon projebala… i ušla u TV antologiju

veep-03

Potpredsjednica 5. sezona / Veep, season 5, USA, 2016., politička komedija, 10 epizoda po cca. 28 minuta
Redatelji: Chris Addison, Brad Hall, Dale Stern, Becky Martin, David Mandel, Maurice Marable
Uloge: Julia Louis-Dreyfuss, Kevin Dunn, Anna Chlumsky, Tony Hale, Timothy Simons, Gary Cole, Reid Scott, Matt Walsh, Sufe Bradshaw, Sam Richardson, Dan Bakkedahl, Sarah Sutherland, Clea DuVall, John Slattery, Hugh Laurie

„He fucked me, and then He fucked me. What is He – trying to fuck me!?“

Selina Meyer

Možemo li zamisliti našu voljenu drugaricu predsjednicu u nekoj ovako ljupkoj, jezikolomnoj tiradi? Pa možda čak i možemo, ali to je sad manje bitno. Ono što je puno važnije je da se Selina Mayer, v.d. predsjednice Amerike, u petoj sezoni „Veepa“ između ostaloga i ozbiljno projebala. Imala je ona doduše i prije svojih momenata, ali ovdje se konačno opustila. No, riječima TV prodaje, ni to nije sve – ako nekome to još dosad u 38 epizoda prve četiri sezone nije postalo jasno – Frank & Claire Underwood su male bebe za Selinu i njenu ekipu. OK, naravno, Selina ne ide okolo i ne davi ljude (ni pse) golim rukama, niti ih gura pod kotače vlakova, nije to njen stil, nije to takva serija, ali ako prihvatimo da su i Underwoodovi itekako iskarikirani likovi, onda su usporedbe s urnebesnom, do beskraja površnom i egocentričnom, od ikakve empatije operiranom, tako predivno bešćutnom junakinjom naših dana, Selinom Meyer itekako moguće.

 

„Two great Greek contributions to society – democracy and getting fucked up the ass. “

Ben

„I’ve tried both and they’re way overrated. Like jazz.“

Selina

Teško je dakle u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, koja za sebe tako voli misliti da je sve samo ne to, zamisliti na ekranu, u kakvoj seriji ili filmu, neku ovakvu izmjenu replika. Ma kakvom ekranu, teško je to zamisliti i u realnosti u državi kojom su do jučer upravljali likovi iz viceva – plavuša, murjak, Haso i Kanađanin (vicevi o Kanađanima još doduše nisu zaživjeli). Doduše Plavuša je još u sedlu, Haso i Kanađanin su „tehnički“, dok je jedino jadni murijak, kao i u većini viceva o sebi, najebao. Teško je dakle zamisliti ovakve dijaloge između spomenutih, jer svi oni (kao uostalom i ostatak domaće politico scene, uključujući i drveno dosadnu opoziciju, izuzev jednog jedinog časnog izuzetka koji dolazi iz Primoštena) djeluju toliko operirani od svakog humora, duha i zajebancije da o njima što manje to bolje. Ali zato Selina buraz!!!

„Approval rating for bailing out your sexual partner’s financial establishment… 4,3%.“

Kent Davison Selini

„Hanukkah polls higher in Mecca…“

Ben

„Veep“ je u svojim počecima bila značajno umjerenija u svemu, pa i zapletu, genijalnim likovima i ovoj danas sasvim neobuzdanoj, histerično dobroj zajebanciji. Duša me boli, ali to ne mogu a ne povezati s odlaskom glavnog autora/kreatora showa Armanda Iannucci-a, koji je otišao s mjesta showrunnera nakon četvrte sezone iz osobnih razloga. Ruku na srce, serija je eksplodirala negdje u trećoj sezoni, otprilike negdje otkad su Ben Cafferty (Kevin Dunn) i Kent Davison (Gary Cole) postali regularci (a i scenaristička ekipa se znatno podebljala u odnosu na prve dvije sezone, i to očito i političkim iskusnjarama), i od onda samo raste i raste. No, ova nova tečnost, zaokruženost epizoda i britkost one-linera kojoj svjedočimo u petoj sezoni, otkad je seriju preuzeo David Mandel nešto je sasvim drugo. Kad pogledamo tko je taj frajer i skužimo da je bio jedan od scenarista kasnih sezona „Seinfelda“ i da je suradnju s Larryem Davidom nastavio i na „Curb Your Enthusiasm“, onda su stvari puno jasnije.

 

 „You’re as welcome here as a shit-stained swastika in a synagogue.“

Ben Cafferty

Ben Cafferty. Moj najdraži TV lik u puno, puno godina. Kakav divan spoj cinizma, nihilizma, pesimizma i pomirenosti s najgorim mogućim ishodom koji uvijek vreba negdje iza ugla! Kakvi genijalni, neponovljivi, superinteligentni, otrovno duhoviti one-lineri! Svaka čast onima koji ih pišu, ali svaka čast i iskusnom Kevinu Dunnu koji je Caffertyu dao potreban okus, miris i boju. Komičarski tajming i političko-komedijska kemija između njega i također naravno ingeniozne, besprijekorne Julie Louis-Dreyfuss naprosto je nevjerojatna.

 

„How am I Doing? Eating so much pussy, i’m shittin’ clits, son…“

Jonah Ryan

I moron svih morona Jonah je u petoj sezoni dobio neočekivani zamah – u nekom tipično veep-asto suludom spletu okolnosti Selini i ekipi je zatrebalo da se Jonah kandidira za kongresmena u svom rodnom New Hampshire-u. Inače, peta sezona nastavlja se točno tamo gdje je stala četvrta (pazi – slijede golemi spoileri za one koji nisu gledali četvrtu sezonu!). Selina i njen protukandidat na predsjedničkim izborima senator O’Brien, nakon što su dobili podjednak broj elektorskih glasova moraju pred kongres koji će onda izabrati predsjednika. Ne znam postoji li mogućnost takvog scenarija u stvarnosti, a zapravo me nije ni briga kad postoji u „Veepu“ i tako je genijalno. Selina usput baci oko i na pristalog biznismena Charliea Bairda (John Slattery), a važna je uloga i u četvrtoj setoni uvedenog Selininog potencijalnog potpredsjednika, šarmantnog i lukavog Toma Jamesa (sjajni Hugh Laurie).

veep-02

„Alabama – first in the alphabet, last in every other fucking thing.“

Selina

„I believe it’s number one in easisest state to get away with murdering a black guy.“

Ben

Ako bi se uzela samo jedna stavka i po njoj mjerio strahoviti rast kvalitete „Veepa“ iz sezone u sezonu, onda bi to bili likovi, odnosno njihov razvoj. Naime većina likova koja su s nama otpočetka, izuzev Seline i Jonaha (čiji moronluk iz sezone u sezonu dosiže nove i dosad neviđene dimenzije), dakle Amy, Dan, Mike i Sue, sad su već pomalo umorni. Ne smetaju naravno, i ne bi volio da itko od njih ode negdje, ali puno su mi zanimljiviji neki drugi – osim spomenutih Bena, Kenta i Toma Jamesa, tu je i Jonahov asistent, inteligentnija, obrazovanija i značajno dobroćudnija verzija Jonaha, vrijedna pčelica i štreberko Richard Splett (Sam Richardson). Uvijek je naravno divno vidjeti (i pogotovo čuti) „slatkorječivog“ kongresmena Furlonga (Dan Bakkedahl), najgoreg dirtymouth-a još tamo od Malcolma Tuckera iz Iannuccevog „The Thick Of It“.

Još nešto, priče i zapleta je u ovoj sezoni bilo kao u… hm, priči. Uz sve spomenuto, i milijun tih manjih ili većih obrata, mahom neočekivanih, izdigli su „Veep“ u kategoriju TV antologije, ako već tamo nije bila dosad. Šesta sezona je već naručena, a što bi se u njoj moglo događati ne može pogoditi vjerojatno ni ona astroteta zbog koje je Petar Vlahov nekidan skoro spušio otkaz (pogotovo ne ona). Kako je sezona išla svom kraju, a naročito u nevjerojatnom finalu (bez brige, nisu spoileri!), u svu tu anarhoidnu zajebanciju i kaos, uvuklo se i nešto ozbiljnog patosa. Dobrodošlog patosa. A pogotovo je sjajno kad komedija, satira ili puka zajebancija, nazovimo ju kako hoćemo, uspije usputno i kao nehajno, ali vrlo ozbiljno, reći i riječ dvije o nesalomljivosti ljudskog duha, kvarljivosti karaktera i onoj nevjerojatnoj gravitacijskoj sili koja magnetski privlači ljudsku ruku da zarije nož u najbliža leđa. To je nešto o čemu bi nam i gore spomenuti murijak mogao reći koju. Ali pustimo njega, „Veep“ je jebeno remek-djelo!

 

„I’m freeing Tibet!?“

Selina

„Bono’s gonna shit his sunglasses…“

Ben

„That is like some man-on-the-moon legacy shit! My god, Selina Meyer, the woman who freed Tibet!“

Selina

 (10/10)

veep-05

Foto/video: HBO

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com