Nemilosrdni gadovi

Vraća se Paul Verhoeven

paul-verhoeven

Gdje je nestao Paul Verhoeven? Kontroverzni nizozemski provokator koji je potpisao neke od najzanimljivijh američkih filmova s kraja prošlog stoljeća, poput originalnog „RoboCopa“, „Totalnog opoziva“, „Basic Instincta“ i „Starship Troopersa“ posljednji je kino film snimio davne 2006. godine, po povratku u Nizozemsku, a riječ je o izvrsnoj ratnoj drami „Black Book“. U međuvremenu, u nemogućnosti da sklopi kvalitetnu produkciju, posvetio se proučavanju Isusa te o njemu napisao kontroverznu biografsku knjigu „Isus iz Nazareta“ u kojoj ga prikazuje kao radikalnog političkog aktivista. U proteklih godinu-dvije dolazile su informacije o pokušajima da pronađe financijere za ekranizaciju knjige, no za sada bez uspjeha. Snimio je tek jedan srednjometražni, pomalo eksperimentralni film-projekt „Tricked“, no osim zanimljive ideje da scenarij kreiraju sami gledatelji, nije njime polučio osobit feedback.
Ipak, čini se da nismo jedini kojima nedostaju Verhoevenovi filmovi, čak i kad su loši, kao recimo „Showgirls“, pa mu je u povratku na veliku scenu odlučila pomoći kompanija Wild Bunch koja stoji iza mnogih recentnih europskih art hitova, poput „Adelinog života“, „Svetih motora“ ili „Samo Bog prašta“, a koja istovremeno najavljuje i nastavak kultnog filma Harmonyja Korinea „Spring Breakers“.
Novi Verhoevenov film trebao bi biti adaptacija nagrađivanog romana francuskog književnika Philippea Dijana „Oh…“, triler o poslovnoj ženi koja se pokušava osvetiti svome silovatelju. Zvuči baš Verhoevenovski i, iako za sada nema nikakvih dodatnih informacija o castu, ne sumnjamo da će stvar biti napeta, seksi i, dakako, kontroverzna. Inače, Dijan se pokazao kao plodan autor za filmske ekranizacije, čak su tri njegova romana doživjela filmske verzije, a najpoznatija je svakako „Betty Blue“ Jeana-Jacquesa Beneixa koja je snimljena prema Dijanovu romanu „37°2 le matin“, pa vjerujemo da će i Verhoeven u njemu pronaći plodan materijal. Kada će film ugledati svjetlo dana? To za sada još nitko ne zna.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image