Nemilosrdni gadovi

Zašto je Hollywood poludio za biblijskim filmovima?

ben-hur

Dugo najavljivani remake (ili reboot) „Bena-Hura“ konačno je dobio redatelja što znači da je i početak snimanja sve bliži. Riječ je o kazahstansko-ruskom redatelju Timuru Bekmabetovu koji se svojedobno proslavio horor serijalom „Noćni čuvar“, a posljednji redateljski potpis stavio je na pseudopovijesni horor „Abraham Lincoln: Lovac na vampire“. Priča o židovskom trgovcu Benu-Huru, suvremeniku Isusa Krista koji dolazi u sukob sa starim prijateljem, novim zapovjednikom rimskih legija u Jeruzalemu mnogo je puta ekranizirana, no nakon one najpoznatije verzija Williama Wylera iz 1959. godine nije bilo ambicioznijeg filmskog pokušaja. Ovaj novi film planiran je za 2015. godinu, no glumačka postava još nije poznata. Zanimljivo je, međutim, da je to tek jedna u nizu spektakularnih filmskih produkcija koje se bave biblijskim temama koje bi u kina trebale stići u sljedeće dvije-tri godine.

Već smo spominjali film Ridleyja Scotta „Exodus“ koji se bavi Mojsijevim životom (glumit će ga Christian Bale) planiran za kino distribuciju krajem sljedeće godine, a jedno je vrijeme u planu bio i konkurentski film o Mojsiju „Gods and Kings“ kojega je namjeravao režirati Steven Spielberg, na otkako je on odustao od projekta, osim glasine da bi film trebao režirati Ang Lee, zapravo više nema novih informacija.

Treći veliki biblijski spektakl je film Darrena Aronofskog „Noah“ koji, naravno, priča poznati starozavjetni biblijski narativ o velikoj poplavi i arci u kojoj je Noa spasio sav biljni i životinjski svijet. Nou igra Russell Crowe, a film se u kinima očekuje sljedećeg ljeta.

No, čini se da ni tu biblijskim atrakcijama nije kraj budući da se već neko vrijeme spominju i filmovi o Ponciju Pilatu te o Golijatu (valjda i Davidu), a studio 20th Century Fox planira izbaciti i filmsku verziju svoje hvaljene televizijske mini-serije „Biblija“.

Budući da proteklih godina baš i nismo bili svjedoci velikom broju biblijskih filmova zanimljiv je ovaj naglo probuđeni interes za Sveto pismo. Mogući razlog tome jest što je nekome sinulo da su biblijski spektakli zapravo vrlo zahvalan podžanr fantasyja koji hara kinima tamo negdje od prvog „Gospodara prstenova“ pa do danas. Čudesni događaji koji oduzimaju dah? Kvačica. Fantastična bića? Kvačica. Imaginaran svijet koji podsjeća na naš? Kvačica. A čak se nije potrebno previše truditi oko story developmenta, to su Isusovi apostoli odavno obavili, čak im ne treba platiti ni honorar. Također, biblijski filmovi imaju slične prednosti kao i većina aktualnih superherojskih franšiza – naslov i likove već znamo pa nema potrebe za podizanjem brand awarenessa, potrebno je tek malo redizajna, specijalnih efekata i vrućih glumačkih imena koja će rifrešati pomalo ofucane likove. Postoji doduše i jedan sitan problem, ako neki od filmova o Benu-Huru, Noi ili Mojsiju ispadne blockbuster, neće biti tako jednostavno snimiti nastavak.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

  1. Avatar

    Latz

    23. rujna 2013. at 09:43

    Čovjek koji je režirao Abraham Lincoln:The Vampire Hunter će režirati remake Ben Hura ??? Bez riječi sam…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com