Nemilosrdni gadovi

Disneyjeva utopija u kojoj bi svatko poželio živjeti

zootopia-018

Zootropola / Zootopia, SAD, animirana komedija, 108 minuta
Redatelj: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
Glasovi: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, Nate Torrence, Bonnie Hunt, Don Lake, Tommy Chong, J.K. Simmons, Octavia Spencer, Alan Tudyk, Shakira

Nakon dulje stanke, opet smo ujahali u kino. Iako smo se netom satrali grahom, stali smo u red i kupili nachose, fante i kokice. Ne zato što smo debeljuškasti, ali nekako je stvarno bolje gledati svijet oko sebe dok imaš što za grickati i pijuckati, još samo da foršpani ne traju 20 minuta, ali i to smo predvidjeli, pa smo u kinu bili u 18.15. Bio sam ponosan i veseo, kako i ne bih  kad je Rok prošao na audiciji za člana žirija na dječjem filmskom festivalu KinoKino!

Odlučio sam ne puno tupiti ni sugerirati, pogotovo zato jer smo krenuli gledati novi Disneyjev uradak koji je po kritikama – dosta obećavao. Uglavnom, ugrabili smo zadnje karte, sa strane, drugi red. Prepustio sam bolje mjesto junioru (tko bi rekao da će od ovog sebičnog egotripera postati otac, čak mu i sredinu krafne dam, dobro, ne cijelu…), uvalio se, prosuo kokice i krenuo uživati.

Nisam se dugo oduševio crtićem, „Nebesa“, „Auti“, „Nemo“… Većina ih je našprancana i lišena duha lošim ili izrezanim scenarijem. Pa što onda očekivati od filma u kojem je glavni lik u biti utopijski grad Zootropola i životinje što u njemu obitavaju u savršenom miru?

Za početak, tu je bilo trenutno juniorovo oduševljenje predivnim slikama idealnoga grada, šarene metropole koja je podijeljena na četiri dijela i četiri godišnja doba, kao Zemlja u malom, totalna savršena utopija. Vrhunski animirano, toplo, s puno duše i u jednom sam trenutku fakat poželio živjeti u normalnom gradu, bez mafije, primitivizma i s plažom… No, zato postoje crtići…

Likovi nisu potpuno dotjerani, niti sinhronizirani kako bi mogli biti (pogotovo imam primjedbu na glas gnua, odnosno šefa policije), ali zečica Iva Hoplić je jednostavno preslatka. Ta draga i dobra uporna štreberica želi postati policajka, i kao u svakoj američkoj bajci ako nešto dovoljno jako želiš to i uspiješ, nakon kraćeg školovanja osvane i u postaji. No, stupanjem na dužnost počinje nevoljko pisati parking kazne i upada u depru iz koje je izvlači elegantni prevarant s manirima, nešto poput Sir Olivera – lisac Nikola Divljan. Alal vera za prijevod!

U tom trenutku počinje ono čega je stanovništva Zootropole najviše strah – neke životinje pobijesne i strah se uvlači u raju. Na vidjelo ispliva korupcija, prijevara, mafija… Od Zootropole do Zagreba, bokte. Da ne bih previše spojlao, sad ću stati s opisom radnje, koja jest malo spora, ali ima i puno gorih.

Svakako treba izdvojiti scene putovanja vlakom po Zootropoli i definitivno likove koji rade na šalterima. Čisto plakanje, Amerikanci očigledno isto pate s tromom birokracijom kao i mi… Uglavnom, duhovit i bistar crtić u kojem su zečevi personifikacija žena, a divljač – manjina, i u kojem se na nježan i mudar način pokušava dokazati kako bi svi trebali živjeti u miru, iako uvijek ima pohlepnih i zlih ljudi koji će uvijek željeti suprotno.

Unatoč urnebesnom početku gdje sam se ja najviše smijao u kinu, Zootropola nije sladunjav kilavi crtić za prodaju majičica i lilihipa s likom slinavog lavića ili zle plavuše/sirote crnke, ovo je rješenje za poremećene odnose u SAD-u, a onda i ostatku svijeta. Roku se ipak najviše svidjela scena u čekaonici, tu smo skupa plakali…

Velik crtić, u top pet ovog desetljeća, svakako pogledati, možete i neku nejač posuditi da vam se ne smiju kad uđete u kino. Vjerujte, uživat ćete. (OČESINSKA OCJENA: TATA 8, SIN 9 = 8,5)

zootopia-011

Foto/video: Walt Disney Animation

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije.

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com