Nemilosrdni gadovi

Disney priprema igranu “Knjigu o džungli”

jungle-book2

Jučer su iz Disneyja stigle dvije jako različite, no podjednako zanimljve vijesti. Čini se da su šefovi postali pomalo nervozni zbog mizernih box office rezultata „Usamljenog osvetnika“, učinak prvog vikenda tijekom kojeg su prihodi bili oko 30 % niži od ionako već jako sniženih očekivanja, ipak je zabrinuo glavešine s uredima na Wall Streetu. Ma koliko sada zbrajali i oduzimali sve je izvjesnije da im više niti Slavko Linić ne bi mogao pomoći pa će, čak i nakon prihoda izvan Amerike gdje Johnny Depp kotira još i bolje nego doma, ukupni gubitak ove skupe filmske pustolovine koja je koštala gotovo četvrt milijarde dolara, premašiti 150 milijuna dolara. A nije isključeno da dosegne i 200 milijuna čime bi se izjednačila s prošlogodišnjim najvećim Disneyjevim flopom, fantasy ekstravagancom „John Carter“ koja je popušila otprilike toliki iznos.

No, kod Disneyja nikad nema panike, zahvaljujući ovogodišnjim uspjesima kao što su „Iron Man 3“ i „Čudovišta sa sveučilišta“ financije su stabilne, a dionice i dalje rastu i ne osvrću se na Tontova glavinjanja. I nije to bez razloga, Disney uvijek ima nekog asa u rukavu, a jučer nam je jednog i otkrio. Naime, objavljeno je kako kreću u projekt snimanja igranog filma prema čuvenoj knjizi pripovjedaka Rudyarda Kiplinga „Knjiga o džungli“. Naravno, prije će biti da je zapravo riječ o adaptaciji klasičnog i svima jako dragog Disneyjevog crtanog filma iz 1967. godine, inače posljednjeg snimljenog za života Walta Disneyja. Nije to prvi takav Disneyjev pokušaj, prije gotovo dvadeset godina već su snimili igranu verziju s Jasonom Scottom Leejem u ulozi Moglija, no nisu to bile dobre godine za Disneyjevu igranofilmsku diviziju pa je i ovaj film prošao bez pretjeranog odjeka i s tek neznatnim financijskim povratom. Sada će u Disneyju zasigurno biti pažljiviji i ambiciozniji,pri čemu će pokušati zajahati na valu uspjeha „Alise u zemlji čudesa“ Tima Burtona koja je tvrtki donijela preko milijardu dolara.

Za sada nema nikakvih konkretnijih saznanja o autorskoj ekipi, a isto tako niti o konkurentskom projektu Warner Brosa koji je prije otprilike godinu dana objavio da je Steveu Klovesu, scenaristu gotovo svih filmova iz serijala o Harryju Potteru, povjerio pisanje scenarija za „Knjigu o džungli“. No, već je iz ovog duela jasno kako je riječ o trendu koji ćemo narednih godina sve češće gledati: osim već spomenute „Alise“, svjedoci smo i sve brojnijih horor i fantasy varijacija na stare dječje priče (prošle godine smo tako imali dvije pomaknute verzije priče o Snjeguljici od kojih je ipak mnogo više pažnje pokupila „Snjeguljica i lovac“ s Kirsten Stewart u naslovnoj ulozi), a kod Disneyja je u pripremi još nekoliko adaptacija. Od projekata koji su već u zreloj fazi najatraktivniji je film „Maleficent“, verzija priče o Trnoružici ispričana iz perspektive zle vještice koju igra Angelina Jolie u trendovskom vampirskom looku. Film je već snimljen, a u kina bi trebao doći za otprilike godinu dana.

Nama su ko klincima prodali foru da je vještica ružna k'o noć, a ono Angelina

Nama su ko klincima prodali foru da je vještica ružna k’o noć, a ono Angelina

Malo za njim kaska „Pepeljuga“ Kennetha Branagha čije će snimanje početi na jesen. U glumačkoj su ekipi dvije teškašice, Helena Bonham Carter i Cate Blanchett, dok Pepeljugu igra Lily James iz serije „Downton Abbey“. Distribucija je u planu 2015. godine. Među sličnim projektima spominje se i tzv. reboot „20 tisuća milja ispod mora“ Julesa Vernea, no nije još niti blizu realizacije.

Svima je jasno koliko je bogata arhiva Disneyjevih animiranih filmova koji čekaju prebacivanje u igrani film pa kad već nema boljih originalnih ideja, vrijeme je da se posegne za obiteljskim srebrom, odnosno da se, kako bi rekao Slavko Kulić, resursi stave u funkciju. A mi bismo pak rekli, kako Disneyjevi dioničari i brokeri na Wall Streetu dobro znaju čemu služe crtići pa se uistinu nemaju razloga nervirati zbog jednog posrnulog „Usamljenog osvetnika“. 150 milijuna dolara gubitka? Pih.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com