Nemilosrdni gadovi

Bolje bi im pristajala uloga u reklami za afričku šljivu

escape-plan

Plan za bijeg / Escape Plan, SAD, 2013., akcijski triler, 153 minute
Režija: Mikael Hafstrom
Uloge:  Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Faran Tahir, Vinnie Jones, Amy Ryan, Sam Niell

Otkako je onomad u drugom „Terminatoru“ izgovorio onu čuvenu rečenicu „Hasta la vista, baby“, Arnold Schwarzenegger postao je uvjeren kako nije više tek gromada mesa i mišića već i talentirani komičar pa taj imidž brižno održava do danas. U međuvremenu, dosta se toga promijenilo, srušeni su Twinsi, izmišljen je iPad, u Bijelu kuću ušao je crni predjsednik, a izvjesni A. Schwarzenegger postao je i prestao biti guverner Kalifornije, napravio dijete dadilji te se razveo od Marie Shriver. I eto ga sad, u dobi u kojoj bi već i po hrvatskim zakonima imao pravo na punu mirovinu, u novom akcijskom filmu u kojem, baš kao i u dobra stara vremena, nakon eliminacije svakog negativca ima potrebu dodati neki nevjerojatno duhoviti one-liner tipa „Have a lovely day, asshole!“.

S njegovim je glumačkim partnerom donekle slična situacija, s tom razlikom što Sylvester Stallone od uloge dežurnog šaljivdžije mnogo više uživa u imidžu intelektualca pa tako i u filmu „Plan za bijeg“ igra specijalista za zatvorsku sigurnost, stručnjaka koji je napisao temeljnu knjigu na tu temu, ali je i inače u svakom pogledu prava renesansna ličnost, osim što mu nema premca u bježanju iz zatvora, još je i odvjetnik, biznismen, stručnjak za kemiju, fiziku, astronomiju, metalurgiju… you name it. E da, usprkos tome što ima čak i godinu više od Arnieja, još uvijek je jednako vičan i štemerskim obračunima.

I eto, kad su već propustili snimiti zajednički film u doba (osamdesetih) kad je to imalo nekog smisla, sada pokušavaju nadoknaditi propušteno. Iako bismo ih lakše popušili kao protagoniste reklame za afričku šljivu, oni i dalje guraju po svome pa tako Stalloneov gore opisani lik pristaje isprobati može li pobjeći iz navodno tajnog zatvora pod okriljem CIA, no kad stigne u njega shvati da mu je netko smjestio i da su šanse za bijeg nikakve. Tek partnerstvo s izvjesnim Emilom Rottmayerom (Schwarzenegger) nudi neku perspektivu, no sadistički upravitelj zatvora (Jim Caviezel) i čuvar (Vinnie Jones) učinit će sve da im od života učine pakao.

Jedan od većih problema „Plana za bijeg“ jest što nikako nije jasno da li se ova dvojica nabildanih starih gunađala zajebavaju na svoj račun ili doista pokušavaju napraviti ozbiljan akcijski blockbuster. Po svoj je prilici riječ o ovom potonjem, no većina publike ga doživljava u boljem slučaju kao lošu zafrkanciju, a u lošijem kao beznadni relikt prošlosti koji sadrži baš svaki stereotip kojega se možete sjetiti. I koji čak niti ne razrješuje prastare dileme, tko je od njih dvojice jači i koji groznije glumi. No, dok je za Arnieja i Slyja makar jasno kako i zašto su se zatekli u ovom filmu, potpuno je bizaran popis relativno uglednih glumačkih imena u manjim, ponekad i epizodnim ulogama. Najviše zbunjuje Jim Caviezel u ulozi upravitelja, no podjednako je nejasno što ovdje radi Sam Neill, Vincent D’Onofrio, 50 Cent ili Amy Ryan. Nadamo se da je makar honorar bio primjeren.

U svakom slučaju, ovaj plan baš im nije dobro upalio, no nema veze, živahni starčići pokazali su kako je zdravo održavati kondiciju i u trećoj dobi te da su puni friških ideja za nastavak karijere, evo recimo „Plaćenici 3“, „Conan“, „Terminator“.  Ne, ne šalimo se. (HASTA LA VISTA, PENZIONISTAS 3/10)

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

  1. Pingback: Narodna heroina novog doba: Jennifer Lopez – Šojka - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com