Nemilosrdni gadovi

Zgodan crtić kojeg ćemo zaboraviti jednako brzo kao i Dora

finding-dory-08

Potraga za Dorom / Finding Dory, SAD, animirani, 97 minuta
Redatelj: Andrew Stanton, Angus MacLane
Glasovi: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O'Neill, Kaitlin Olson, Hayden Rolence, Ty Burrell, Diane Keaton, Eugene Levy, Sloane Murray, Idris Elba, Dominic West, Sigourney Weaver

Trinaest godina nakon animirane senzacije o potrazi za malom tropskom ribom klaun koja je nesretnim slučajem iz divljine završila u akvariju nekog zubara, evo nam i njenog nastavka!

U međuvremenu se svašta promijenilo. Iako je poruka „Potrage za Nemom“ bila da ribe treba ostaviti u oceanu, dogodilo se upravo suprotno – sve više djece htjelo je imati slatke narančaste klaune u svojim akvarijima, pa je potražnja za njima narasla za 40 posto, što je posljedično uzrokovalo praktično izumiranje vrste na području Filipina, Tajlanda i Šri Lanke. Zbog toga su i ribe klauni ni krivi ni dužni 2012. završili na popisu zaštićenih vrsta.

No, što je za ovu priču važnije, svijet dugometražne animacije nije ono što je bio 2003., kad je Nemo utržio svojih devetstotinjak milijuna dolara zarade. To vrijeme mogli bismo nazvati ranim Pixarovskim (nakon prva dva „Toy Storya“, prije „Incrediblesa“, „Wall-E-ja“, „Up-a“), u kojem je sjećanje na Disneyeve ljige iz devedesetih bilo živo, a generacija novih ultrabrzih, ultrainteligentnih animacija koje su istovremeno vizualno atraktivne za klince i pune metafilmskih i popkulturnih referenci za odrasle (uz manje ili više suptilnu društveno-političku poruku) još se nije razvila. U njega je Nemo sjeo kao naručena prijelazna faza – nije bio napadno didaktičan kao u Disneyevo doba, u njemu se fala bogu nije pjevalo, a vizualna komponenta, tj. digitalna animacija za to doba bila je impresivna, čemu je pomogao i podmorski setting.

Problem „Potrage za Dorom“ je što je na konceptualnom, stilskom, sadržajnom i izvedbenom planu vrlo slična Nemu. Ne želimo time reći da je Stanton kao u slučaju novih „Ratova zvijezda“ samo prekopirao prvi film, on je predobar scenarist za tako nešto, nego da film bez obzira na svoju ljepotu i dobronamjernost djeluje anakrono s obzirom na sve što smo gledali u zadnjih desetak godina. Nema tu ni filmskih referenci iz „Wall-E-ja“, ni popkulturnih iz „Wreck-It-Ralph“, ni lude akcije iz „Lego Movie“, ni snažnih emocija kao u „Up-u“, a ni genijalnih ideja kao u „Inside Out“. Čak je i s humorom situacija dosta oskudna, pa smo se više smijali na „Janku Strižiću“. Dobro čega onda ima u „Potrazi za Dorom“? Ima smiješnih tuljana, pametne hobotnice, kratkovidnog kita i jedne urnebesne akcijske scene na kraju!

Okej, reći ćemo nešto i o radnji filma: Zaboravna ribica tang (to je ime vrste) Dora (ponavljajući štos iz prvog filma, dakle, dobio je film za sebe) točno godinu dana nakon potrage za Nemom iz nepoznatog razloga shvati da ima roditelje koje je – zaboravila. Zato kreće na prekooceansko putovanje slično onom Merlinovom, kako bi ih pronašla. Većinu potrage provest će u Kalifornijskom Insitutu za svijet podmorja gdje će joj pomagati prije navedene živine, kao i, naravno, Nemo i Merlin (i Đelo Hadžiselimović u dosta lošoj fori). Kao što to već rekosmo, film je oku ugodan, relativno zanimljiv i zabavan, sa self-help porukama s podnošljive strane ruba iritantnosti. No, svemu tome fali oštrice, subverzivnosti i inventivnosti, drugim riječima elemenata koji bi bili zanimljivi nekome s dvoznamenkastim brojem godina, i zbog kojih su animirani filmovi već godinama najkvalitetniji segment holivudske produkcije. Tračci nade nalaze se u pasivno-agresivnim tuljanima duhovito sinhroniziranim na dubrovački (odličan posao napravili su Frano Mašković i Nikša Butijer, iako nas stvarno zanima kako u tim ulogama u originalu zvuče glavni frajeri iz „The Wirea“ Dominic West i Idris Elba), hiperinteligentna hobotnica (uvijek sjajni Filip Šovagović) fino je zamišljena, iako se štos s mimikrijom dosta brzo otrca, a definitivno najbolji trenutak filma je finalna potjera, tj. scena padanja niz liticu s najboljom upotrebom „What a Wonderful World“ još od 2002. i „Bowling for Columbine“.

Sve navedeno nažalost ipak nije dovoljno da bismo ovaj film pamtili dulje nego što bi ga se sjećala prosječna riba. Nadamo se samo da tange i tangovi neće doživjeti sličnu sudbinu kao i klaunovi. (5,5/10)

finding-dory-003

Foto/video: Walt Disney Pictures

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ivan Ramljak
„Every man should pull a boat over a mountain once in his life“, Werner Herzog

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com