Nemilosrdni gadovi

Mirko, pazi metak! Hvala Brad!

fury-01

Srce od čelika / Fury, SAD, 2014., ratni, 134 min
Redatelj: David Ayer
Uloge:  Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Pena, Jon Bernthal, Jim Parrack, Brad William Henke, Jason Isaacs, Scott Eastwood

Nagledali smo se u životu ratnih filmova o svim mogućim odredima i postrojbama, rodovima i posebnim zanimanjima, od pješadije, mornarice i avijacije, podmorničara, marinaca i specijalaca, sve do vezista, kurira i šifranata, ma nema što nismo vidjeli. Nagledali smo se naravno i tenkova, no ipak oni nikad nisu bili predmet većeg interesa filmaša, s izgledom i karizmom kornjače, spori i nefilmični, tenkovi u pravilu dobivaju ulogu tek zastrašujućih negativaca, pasivnih antagonista, onih koje se gađa granatama i molotovljevim koktelima te razvaljuje topovima i minobacačima, ali gotovo da na filmu nije bilo upečativljog tenkista u funkciji protagonista. Ratni spektakl Davida Ayera „Fury“ stoga pokušava ispraviti tu nepravdu prema ljudima o kojima nakon što iz onog otvora na vrhu tenka prokulja vatra nikad ništa ne saznamo.

Film koristi manje poznatu činjenicu o kopnenim sukobima s kraja Drugog svjetskog rata u kojima su savezničke tenkovske jedinice bile znatno malobrojnije od njemačkih, a pratimo pohod američke tenkističke jedinice sastavljene od samo četiri Shermana kojima zapovijeda Don Wardaddy Collier (Brad Pitt) u dubinu njemačkog teritorija tijekom posljednjih dana rata. Njegovoj prekaljenoj ekipi u misiji osiguravanja prometnica u posljednji trenutak pridružuje se novi član posade, potpuno neiskusni mladić Norman (Logan Lerman) koji iza sebe ima tek obuku iz daktilografije pa mu ubijanje golobradih njemačkih vojnika, koje Hitler u panici sada već regrutira po školama, isprva ne polazi za rukom, ne samo zbog nevještosti u baratanju oružjem već i zbog moralnih zazora.

Prva polovica filma izvanredno realistično dočarava grozne uvjete i psihološku jezu s kojima se suočavaju tenkističke jedinice svjesne da su im izgledi za preživljavanje minimalni, a rukopis Davida Ayera koji reputaciju duguje dvama vrlo solidnim filmovima, „Danu obuke“ (za kojeg je napisao scenarij) s početka stoljeća i jednom od ugodnijih iznenađenja prošlogodišnje kino sezone, žestokoj policijskoj drami „Posljednja patrola“, prepoznatljiv je i vrlo dojmljiv. I nije riječ samo o gotovo opipljivom užasu smrti s kojim se suočava mladi Norman kad mora očistiti tenk od ostataka krvi, mozga i kože svog prethodnika, već i o minuciozno osmišljenim i koreografiranim ratnim scenama. Malo tko je mogao i zamisliti da je moguće realizirati tako dinamičnu i uzbudljivu scenu dvoboja između dva tenka kakvoj svjedočimo u „Srcu od čelika“.

Uz jako dobru glumačku ekipu koju predvodi pomalo manirističan ali ipak dovoljno glumački snažan Brad Pitt, dobro napisane dijaloge („možemo ih ubijati, ali ne i jebati“, komentira paradoks odnosa prema njemačkom stanovništvu Brad Pitt), fotografiju izvrsnog ruskog snimatelja Romana Vasjanova čije su fine teksture profitirale i od projekcije u 4K koju konačno imamo prilike vidjeti i u Cinestaru, „Fury“ je bio na dobrom putu prema natprosječnoj ocjeni. No, čini se da to ni Ayeru ni Bradu Pittu, koji je ovdje i u ulozi izvršnog producenta, nije bilo dovoljno pa je Brad sa sobom u stražnjem džepu ponio par stranica scenarija koje su Terrenceu Malicku valjda ispale na pod tijekom snimanja „Drva života“ što je bilo dovoljno da „Fury“ prebaci u žanr filozofskog ratnog filma koji ne preza niti od toga da nas smrtno ozbiljno pouči kako su „ideje miroljubive, ali je povijest nasilna“.

No, ni taj iskorak u smjeru „Tanke crvene linije“ ne bi bio fatalan, koliko mu je naškodilo preuzimanje dramaturgije „ja sam protiv miljon Švaba“ iz jugoslavenskog partizanskog filma. „Križanje ne smije pasti“, reći će komandant Brad i pridružiti se partizanskoj kući slavnih u kojoj će ga na ulazu dočekati Smoki i Bata. (LETU ŠTUKE, GMIŽU SHERMANI 6,5/10)

fury-02

Foto/video: Columbia Pictures
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

  1. Avatar

    Bruno

    30. listopada 2014. at 19:34

    Ima jedan odličan film o tenku/tenkistima – Lebanon. Obavezno pogledati.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com