Nemilosrdni gadovi

Zavedi me, oženi me u Imotskoj krajini

gangster_te_voli_004

Gangster te voli, Hrvatska, 2013., dokumentarni, 80  minuta
Redatelj: Nebojša Slijepčević

„Za muškarce Amorova strijela, a za žene vjenčanica bijela“, tako pjeva Nediljko Babić Gangster u hitu„Amor“ koji se nalazi na CD-u koji nudi svojim zadovoljnim klijentima, ženama i muškarcima koje već četvrt stoljeća uspješno spaja. U filmu „Gangster te voli“ kaže da je dosad spojio oko 290 parova, a u televizijskoj emisiji prije neki dan čak 340 što znači da mu biznis posljednjih godina ide sve bolje. Kako i ne bi kad je zahvaljujući filmu Nebojše Slijepčevića Gangster dospio u sve medije, a film o njemu svojedobno je prikazivan u za jedan domaći dokumentarac nevjerojatno širokoj distribuciji koja je uključivala više od 30 kino dvorana diljem Hrvatske u kojima ga je vidjelo nešto više od 7500 gledatelja, što je rezultat koji većina domaćih igranih filmova ne uspije dosegnuti.

Spomenuti Nediljko Babić nekoć je bio parketar, a nadimak Gangster dobio je ne zato što se bavio kriminalom već zato jer je oduvijek bio, kako sam kaže, „dosta snalažljiv“. Kad mu je ta snalažljivost pomogla da spoji nekoliko parova, otvorio je agenciju za bračno posredništvo „Nada“, a sve što se događalo nakon toga je, štono se kaže, legenda. Cjelovečernji dokumentarac Nebojše Slijepčevića fokusiran je na Nediljkov pokušaj traženja supruga Bugarki Mayi tijekom koje se razotkriva ne baš laskavi mentalitet potencijalnih ženika od kojih neki imaju problema s njezinom nacionalnošću, a većina s činjenicom da već ima dijete. Iako i sam iz pasivnih krajeva, živi i radi u Runovićima blizu Imotskog, Babić se, međutim, pokazuje u iznenađujuće dobrom svjetlu, liberalan je i otvorenih pogleda prema životu, ima u sebi čak i zrnu feminizma pa za muškarce koji odbijaju Mayu kaže da su „slabići koji se boje života, a boje se i žena“, no njegov najveći poslovni forte je nevjerojatna lakoća komuniciranja zbog čega ga uspoređuju i s Ćirom Blaževićem. Pridodamo li tome Nediljkov izgled i imidž, u koji spadaju obavezne sunčane naočale, pažljivo njegovani brčići i atraktivan nadimak, dobivamo autentičnog junaka iz provincije s potencijalom nacionalne filmske zvijezde što je još jedna od važnih karika za uspješnost filma koji je osvajao nagrade publike gdje god se pojavio (Zagrebdox, Mediteran Film Festival, Dokuart).

„Gangster te voli“ dobro je promišljeno i strukturirano ostvarenje čija je najveća vrlina uvjerljivost u prikazu autentičnih ljudi i njihovih života sa zrncem humora, ali bez podsmjehivanja. Upravo takav autorov stav, otvorenost i iskreni interes za likove doprinio je da se većina sudionika filma i u očito režiranim scenama ponaša posve prirodno i govori bez afektacije. Već dugo nismo u dokumentarnom filmu imali autora koji posjeduje vještinu i talent za, istovremeno, konceptualno, žanrovsko strukturiranje filma, ali i za konkretnu realizaciju, dakle rad s protagonistima ispred kamere, tempo filma, te balansiranje između zatečenog i priređenog dokumentarnog materijala. Slijepčević je uspio skladno spojiti različite pristupe i dokumentarističke strategije, primjerice onu tvrdu, ironičnu Krste Papića s onom mekanijom, humanističkom na koju smo navikli u filmovima Petra Krelje, a rezultat je film koji zabavlja i nasmijava govoreći o sasvim ozbiljnim i ponekad neugodnim činjenicama o nama samima.

Posebno je zanimljivo što autori i promotori domišljato ali s punim pravom „Gangstera“ nazivaju dokumentarnom komedijom, jer iako je riječ o punokrvnom dokumentarcu, odlikuje ga vrlo čvrsta dramaturgija nalik onoj u igranom filmu, baš kao da je Slijepčević slijedio misao Jean Luc Godarda kako većina dobrih igranih filmova nalikuje dokumentarcu, a većina dobrih dokumentaraca igranome filmu. (7/10)

Foto/video: Restart

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com