Nemilosrdni gadovi

Roboteta Scarlett kao Dora Explora s frizurom ala Mirela Holly

Duh u oklopu / Ghost in the Shell, SAD, 2017., SF akcijski, 106 minuta
Redatelj: Rupert Sanders
Uloge: Scarlett Johansson, Pilou Asbaek, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt,

Scarlett Johansson pola filma u tajicama boje kože preko cijelog tijela!? Može. Sine, idemo gledati super SF koji je napravljen po stripu, ima pucnjave, jurnjave i mrak efekata. Može!

Nije nas bilo teško potjerati u kino, pogotovo zato što je foršpan pitak i gledljiv, i jasno daje do znanja da je kompjuterska tehnologija otišla još korak dalje. Sok, nachos sam ti opet sam s duplim sirom, nedjelja nakon napisane zadaće, prelijepa Scarlett s kojom nikad ne bih hodao jer se ne zna smijati, dvadeset minuta reklama, i ajmo!

„Duh u oklopu“ je baziran na japanskom animiranom filmu Mamoru Oshiija iz 1995., temeljenom na istoimenoj mangi iz 1991. godine. Radnja je smještena u 2029. godinu (bokte, još malo i tu smo!) kada ljudi opako mijenjaju dijelove tijela umjetnim implantatima. Mozak se ipak ne može zamijeniti, ali može usaditi u tijelo robota, no to i nije čest slučaj. Na predivnom početku gledamo sastavljanje robotete Major (Scarlett Johansson), koja je dio elitne postrojbe za borbu protiv kriminala. Tu je i zločesti čiko koji je iz neke korporacije i jako zločesti neprijatelj kojeg trebaju uloviti. Naime, tajanstveni neprijatelj želi uništiti Hanka Robotic’s, najveću korporaciju tadašnjice.

Svatko tko iole voli mange, borbu, suočavanje dobra i zla koji nisu nužno dobro i zlo, fenomenalne scene borbe, padanja u ambise i Scarlett Johansson, definitivno će doći na svoje. Kvalitetno raspoređen, bez suvišnih padova i šupljih konverzacija karakterističnih za većinu današnje kinematografije, „Duh“ je omladinska veselica u stilu „Le Bouma“ ili „Mangupi polažu maturu“, s malo kilavim završetkom kojeg logično – nećemo spoilati.

Junior se sasvim dobro proveo, iako je očekivao još fantastičnije scene, ali me užasnuo činjenicom da ga je zaludio foršpan za „Brze i žestoke 8“. Nije pomogla ni digresija da je Vin Diesel deblji od mene, ni da ni ćevapi ne mogu biti dobri 8 dana za redom, al eto… Bio je razočaran animacijom kad Major trčkara u borbi protiv tenkopauka, ali bio sam i ja.

No, vratimo se na bitno. Scarlett i dalje ima najsenzualnije lišce planeta, hladna je kao prstići nakon grudanja, cice su joj manje nego inače, tek blaga i razroka trojčica, a od skilova koje je pripremila za ovaj film je da hoda kao frajer. Onako, opako, robot-frajer. I ima groznu frizuru, nešto kao Mirela Holly dok je jela meso upoznaje Doru Exploru.

Najviše me ipak zasmetalo da je kao sve umreženo, nadgledano, futuristički, a sva se škvadra puni kao Nokia s dva kabela na grbači. Ajte, molim vas… Najupečatljiviji detalj je svakako onaj, kad od jednog lika saznajemo da si je od čitavog tijela – apgrejdao jetru. Da može ostati do fajrunta. Alal vera!

Uglavnom, jako puno uloženo za ništa epohalno, previše oslonjeno na ljepotu Scarlett Johansson, ali svejedno – gledljivo i pitko. Prolaz… (OČESINSKA OCJENA: TATA 6, SIN 7 = 6,5)

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com