Nemilosrdni gadovi

Festival neukusa Borata i njegovog brata također

grimsby-021

(Ne)Profesionalac / Grimsby / The Brothers Grimsby, UK/USA, 2016., komedija, 83 minute
Redatelj: Louis Leterrier
Uloge: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Penelope Cruz, Rebel Wilson, Isla Fisher, Ian McShane, Gabourey Sidibe, Barkhad Abdi, Ricky Tomlinson, Johnny Vegas

Otpočetka je bilo jasno da Sacha Baron Cohen neće moći držati onaj svoj suludi ritam, momentum i vjetar dobre volje u leđa koji ga prati od golemog uspjeha filmskog Borata prije deset godina. Njegove su slijedeće filmske ludorije („Bruno“, „Diktator“) prolazile svaka sve slabije, a sad je evo došao i do svog prvog ozbiljnog flopa. Kako trenutno stoje stvari, čini se da će „Grimsby“ teško povratiti uloženo (zasad je na 23,5 milijuna U$D globalno, na uloženih oko 35), a kamoli obilato zaraditi kao „Borat“ i, u nešto manjoj mjeri, njegovi nasljednici.

Besmisleno je sad tu rapravljati je li „Grimsby“ bolji ili lošiji od ostalih Cohenovih filmova jer nijedan od njih, ma koliko urnebesan na momente bio, zapravo i nije pravi film već puka kolekcija manje ili više uspješnih, uglavnom spektakularno neukusnih skečeva. Možda je čak i najviše nekakve priče i zapleta imao „Diktator“, no „Grimsby“ je po tom pitanju vintage Sacha Baron Cohen – traljava pričica i još gora akcija u službi onoga po čemu je njezin autor najpoznatiji i što uostalom najbolje zna, a to je naravno bad taste odvrnut na 11. Poneko ambiciozan mogao bi čak ovdje pronaći i tragove nekog diskretnog društvenog komentara ili čak stava, ali to je u filmu čija ključna scena sadrži gangbang slonova (!) ipak malo preuzetno.

Nobby (Sacha Baron Cohen) je klasični predstavnik onoga što je ostalo od nekoć slavne britanske radničke klase – tupavi nogometni navijač s 11-ero djece, debelom ženom (ili kako kaže „curom, ali ne ozbiljnom“), obilnom socijalnom pomoći kao jedinim izvorom prihoda i otvorenom ranom na srcu. Ta se pak odnosi na davno izgubljenog mlađeg brata kojeg je upravo pronašao, a taj je danas vrhunski agent MI6-a. Nobby je oduševljen pronalaskom brata (Mark Strong), dok je ovaj znatno suzdržaniji, jer se upravo nalazi usred opasne zavjere i zadnje što mu treba je taj sirovi tupson od brata.

U filmu ima dosta akcije, ali ta i nije bogzna što, no barem nam je jasno zašto je Cohen za režisera angažirao polutalentiranog francuskog akcijskog štancera Louisa Leterriera (prva dva „Transportera“, „Danny The Dog“, „Incredible Hulk“, „Now You See Me“…). Cijeli taj akcijski segment filma zapravo je sasvim promašen jer tko bi normalan išao u kino gledati novu komediju Ali G-a, Borata i Brune prepunu nekakve besmislene pucačine, kad se dobro zna koji je jedini i osnovni razlog za to. Naravno, svi koji su došli u kino svojom voljom došli su zapravo jedino da vide je li Cohen uspio nadmašiti svoje legendarne eksplicitne uglavnom homoerotske ludorije iz prethodnih filmova, a svi se dobro sjećamo onog golog hrvanja s pretilim producentom u hotelskoj sobi u „Boratu“ ili pak prizivanja duha Roba iz Milli Vanillija u „Bruni“. Već u traileru vidimo scenu gdje Nobby mora spasiti život bratu sisajući mu otrov iz testisa, no prava „roba“ je gore spomenuta sekvenca sa slonovima.

E to je brate, da parafraziram Monty Pythonovce, nešto sasvim drugo. Tako nešto grozno neukusno a urnebesno smiješno može isporučiti samo i jedino Sacha Baron Cohen i sad me više nego ikad zanima njegov slijedeći projekt, jer nadmašiti ovo što smo vidjeli u „Grimsbyu“ naprosto je nemoguće. Ima tu naravno i ogromna hrpa drugih fora, manje ili više uspjelih, a sve uglavnom s prave, odnosno krive strane lošeg ukusa, ovisi naravno o oku promatrača. Britanska kritika je film sasjekla između ostalog i zato jer im je sprdanje s najnižim društvenim slojevima bilo ipak malo previše, no takvo politički korektno zanovjetanje zapravo je promašeno – Cohenovi Grimsby-evci zaista jesu prikazani kao dno dna, ali i kao raja s puno srca i još više muda.

Uglavnom, fanovi Sache Barona Cohena i njegovih šarmantnih šporkarija imaju se ovdje čemu veseliti, ostali se upozoravaju da zaobiđu ovo u širokom luku. Ali čovječe slonovi!!!  (5,5/10)

grimsby-022

Foto/video: Working Title Films

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com