Nemilosrdni gadovi

Kakva divna predpubertetska pustolovina!

Čuvari galaksije 2 / The Guardians of the Galaxy Vol. 2, SAD, 2017., SF pustolovni, 136 minuta
Redatelj: James Gunn
Uloge: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillian, Pom Klementieff, Sylvester Stallone, Kurt Russell

Ima li išta ljepše nego kad te sin jedinac na vaš zajednički dan digne s kauča na kojem si bezbrižno namjeravao pogledati polufinale Lige prvaka? Obzirom da imam 50 gostovanja s reprezentacijom i da sam zbog korupcije i krupnih kadrova Ronalda prestao pratiti nogomet – baš i ne, pa smo se oboružali načosima, uzeli miješane Slushieje i potiho počeli srkati šareni slatko-kiseli tekući led. Ja sam se i opet oduševio foršpanom za Kralja Artura, a bogami je i Rokatanski počeo lupkat nožicom kad je krenuo refren „Baby I’m Gonna Leave You“ od Zeppelina. Ali, tu smo ipak bili iz viših razloga.

Vjerni čitatelji ovih redaka prisjetit će se kako je Roku (11 godina, peti razred) u početku pisanja kolumni sve bilo super. Svaki crtić je bio minimalno za osmicu, iako bi meni neki bili za minus beskonačno… No, vremena se mijenjaju pa mladić sad gleda internete, komunicira s igračima i Jutjuberima širom planeta, i zna te iznenaditi nekom rečenicom tipa: „Pročitao sam da će Guardiansi dvojka potencijalno biti najbolji film ikad snimljen…“ Pa sam i ja bio lagano zainteresiraniji no inače…

Uglavnom „Čuvari galaksije Vol. 2“ nastavlja s opisivanjem pustolovina mješovite petočlane ekipe koja prelazi granice svemira i pritom se uglavnom podjebava i svađa. Čuvari se ovom prilikom moraju boriti s pola svemira kako bi održali svoju novostečenu obitelj na okupu, ali i razotkrili tajnu oca glavnog junaka Petera Quilla. Tu su neka očekivana, ali i potpuno neočekivana lica, i sve savršeno vodi prema još kojem nastavku, no vratimo se na početak.

3D tehnika je u 95% slučajeva do sada bila smeće, barem po mojim kriterijima. Par sekundi u početku, jedna scena u sredini i odjavna špica. „Čuvari“ to obilato nadmašuju i možda su čak i najbolje odrađen 3D film koji sam uspio pogledati. Stalno imaš osjećaj dubine, uvijek ti je nešto na dohvat ruke, trzaš se kao kod čika zube, ma čisti gušt. Dinamiku filma narušava tek par minuta dosadnih dijaloga, ali su bitke zato spektakularne, kao i nevjerojatna animacija. Likovi, čuvari, zabavni u svojim različitostima, a pogotovo u svađanju. Rok je oduševljen Draxom, emotivnim razbijačem, a mene Gamora podsjeća na bivšu u rijetkim danima sreće. Sean Gunn igra ulogu zbunjole na koju se odvaljuje i staro i mlado, a o Kurtu Russelu i Sylvesteru Stalloneu u istom filmu nakon „Tanga i Casha“ – ne treba trošiti riječi.

Priča je naravno predvidljiva, ali ipak pitka. Fantastično snimljeno, odglumljeno kak bog zapoveda, šarmantno, veselo, idealno za predpubertetsko doba, tako da sam se stvarno dobro zabavio. A kolega kritičar je zaključio ovom riječima: Film mi je 9,5/10 jer bih htio da traje barem malo duže. Još se samo nadam da će izaći „Guardians of the Galaxy Vol. 3“. Uglavnom, najbolji film ikad snimljen!

Sorry, Matrixše, imamo novog lika na tronu, „Čuvare galaksije 2“. Alal mu vera, stvarno zabavan film! (OČESINSKA OCJENA: ROK 9,5 RIBA 7,5 = 8,5)

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com