Nemilosrdni gadovi

Film koji pomiče granice vulgarnosti

hangoverII-2

Mamurluk 2 / The Hangover II, SAD, 2011., komedija, 102 min.
Režija: Todd Phillips
Uloge: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Ken Jeong, Paul Giamatti

Iako se na listi klišeja vicevi o momačkim večerama nalaze u samom vrhu, kreativna ekipa s Toddom Phillipsom na čelu (ključan je doprinos scenarističkog dvojca Jona Lucasa i Scotta Moorea), snimio je 2009. godine komediju koja je uspjela zaobići većinu od njih, a rezultat je jedan od najprofitabilnijih filmova u povijesti (s budžetom od 35 milijuna dolara ostvaren je prihod od 467 milijuna, odnosno povrat od oko 1300 %) te najuspješniji film s ratingom R svih vremena, ili jednostavnije rečeno „Mamurluk“ je najprostiji i najdrskiji film ikada koji je zaradio skoro pola milijarde dolara (samo u kinima). I sve to u godini „Avatara“.Naravno, šteta bi bilo ne pokušati to makar ponoviti, a nemali su izgledi kako će „Mamurluk 2“ i nadmašiti prethodnika (s 31,6 milijuna dolara zarađenih već prvog dana prikazivanju u Americi gotovo je dvostruko nadmašio rezultat prvog dijela od 16,7 milijuna).

O čemu se radi?

Na početku, sve je isto kao i preklani, Phil telefonira Tracy i priznaje da su opet zajebali, ovaj put još gore nego prvi put i kako od vjenčanja neće biti ništa. A zatim se vraćamo nekoliko dana unatrag. U nastavku, red da prihvati bračne zavjete došao je na Stua, njegova je odabranica prelijepa Tajlanđanka, stoga će i svadba biti u Tajlandu, no Stu ne želi riskirati gubitak još jednog zuba ili vjenčanje s kurvom pa ovaj put momačke večeri biti neće. Na popisu uzvanika čak nema niti Alana, no njegovo lobiranje uspijeva otopiti Stuovu suzdržanost pa Alan naposlijetku ipak dobiva kartu za put, a kao novi član ganga tu je je mladenkin brat Teddy. Večer uoči vjenčanja, muško društvo okuplja se na plaži uz vatricu i bocu piva (samo jedno za svakoga i to originalno zatvoreno kako u njega ne bi dospio rohipnol ili neka druga droga). No, nije pomoglo. Jutro poslije ponovno slijedi buđenje iz noćne more. Alan ima obrijanu glavu, Stu efektnu tetovažu na licu, u sobi se nalazi jedan simpatični majmunčić, a u posudi s ledom Teddyjev prst. Rekonstrukcija prethodne večeri i potraga za nestalim Teddyjem ponovno se pretvara u horor pustolovinu koja uključuje narko mafiju, FBI, budističke svećenike zavjetovane na šutnju, otkačenog Mr. Chowa, glasovite tajlandske prostitutke i još poneko iznenađenje.

Zašto gledati?

Nema razloga da oni kojima se svidio prvi „Mamurluk“ ne uživaju i u nastavku. Predložak je striktno poštovan, cijela je ekipa na okupu, zbivanja su još luckastija, štosevi još vulgarniji pa je na trenutke film stvarno neodoljiv, a ako koja šala i ne uspije, nema veze, brzo stiže nova.

Donedavna karijera Todda Phillipsa, u kojoj je najveći hit komedija „Put do zrelosti“ (koja se više doimala kao ne osobito inventivna parafraza filmova braće Farrelly ili „Američke pite“), nije obećavala ovako svježa i duhovita ostvarenja kao što su „Mamurluci“, no s vremenom redateljevo ime ispred naslova filma počinje imati smisla jer njegovi filmovi postepeno formiraju neku zajedničku estetiku u kojoj centralno mjesto zauzima mučni muški put ka zrelosti. Todd Phillips, baš kao i kreatori reklamne kampanje za jedno domaće pivo, znaju sve o poteškoćama suvremenog muškarca u suočavanju s misterijem braka, konceptom prijateljstva i ženskim sisama.

Poseban šarm Phillipsovim filmovima daju životinje, nakon tigra iz prvog dijela, ovog puta mamurna trojka ima posla s neodoljivim majmunom ovisnikom o cigaretama, koji ima mnogo zahtjevniju dramsku ulogu nego što itko očekuje.

Zašto ne gledati?

Iako se nastavci nerijetko svode na čisti copy-paste, u ovom slučaju usprkos naglašenoj formulaičnosti (od uvodne špice do zadnjih kadrova čini se kao da je isti scenarij tek prebačen u drugi grad, iz Las Vegasa u Bangkok), „Mamurluk 2“ nije izgubio svježinu koju je donio originalni film, dapače najveći užitak upravo je u ponavljanju već viđenih situacija i gegova. No, senzibilnijim će gledateljima možda ovaj put ipak biti too much – ovaj festival vulgarnosti doista nije za svačije uši i oči, no većina onih koji dođu na „Mamurluk 2“ znaju po što su došli i upravo će to i dobiti. I još malo više.

Glumačka podjela

Trojka iz originalnog vučjeg čopora (Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis) zabavno reciklira svoje uloge, pri čemu je, naravno, Galifianakis nedostižan u svom neodoljivom idiotizmu, dok je Justin Bartha pao u drugi plan budući da je Doug ovaj put propustio zabavu. Film djelomično krade Ken Jeong u urnebesno blesavoj ulozi gospodina Chowa, što se na žalost ne može reći za inače simpatičnog Paula Giamattija koji ovdje ne odskače od svog uobičajenog repertoara.

Zaključak

„Mamurluk 2“ nije film koji pomiče granice filmske umjetnosti, ali jest film koji pomiče granice filmske vulgarnosti (u pozitivnom smjeru, dakako), a osobito granice u prikazivanju muške golotinje (tzv. full frontal nudity). Sada je već jasno kako ćemo dočekati i novo pomicanje istih granica u „Mamurluku 3“, a s obzirom na potencijal gorespomenutih scena, ne bi čudilo da to sljedeći put bude u 3D. (NE BOLI GLAVA 5/10)

Net.hr, 2011.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

  1. Pingback: Jonah Hill i Channing Tatum ukrotili zmaja - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com