Nemilosrdni gadovi

Posljednji pozdrav malom čarobnjaku

harry-potter-darovi-smrti-01

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, SAD, V. Britanija, 2011., fantasy, 130 min.
Režija: David Yates
Uloge: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Maggie Smith, Helena Bonham-Carter

Dočekali smo i to, konačno ukrštanje štapića između Harryja Pottera i Zna-se-već-koga (nije HDZ, iako dijele sličan slogan). No, da bismo došli do tog posljednjeg čina, trebalo je proći cijelo desetljeće, sedam knjiga i osam filmova, odnosno ukupno više od 20 sati gledanja i tko zna koliko sati i dana čitanja. I pitanje je da li je moguće osmisliti dovoljno moćan i spektakularan kraj za zaokruživanje sage koja nas je uvela u treći milenij i koja je za cijelu generaciju klinaca značila mnogo više od još jedne bajke. Za nas koji smo već dovoljno cinični da više ne možemo tako lako povjerovati u bajke, serijal o Harryju Potteru prvorazredna je pak fantasy poslastica na kojoj Hollywood dokazuje da još uvijek posjeduje zadivljujuće kreativne kapacitete. Dakle, čisti eskapistički užitak.

O čemu se radi?

Drugi dio „Darova smrti“ nastavlja se točno tamo gdje je prvi stao, stoga će svakome tko je propustio pogledati prethodni film trebati nešto vremena da se snađe. No, i mi ćemo izbjeći spoilere u širokom luku i reći tek kako Harry i družina nastavljaju potragu za trima posljednjim horkruksima lorda Voldamorta, a zadnji preostali vodi ih natrag u Hogwarts u kojemu su se stvari dosta promijenile otkako je ravnateljem umjesto Dumbledorea postao profesor Snape. Hogwarts će se naći pod opsadom Voldemortovih trupa, a Harry će se, prije nego što se suoči s Voldemortom, morati suočiti s neočekivanim i ne baš ugodnim otkrićem.

Zašto gledati?

Posljednji čin ove epske fantazije ima težak zadatak, sve što se u prethodnih sedam filmova pripremalo trebalo je na priličan način privesti kraju, a kompletna kreativna ekipa predvođena redateljem Davidom Yatesom, scenaristom Stevom Klovesom i scenografom Stuartom Craigom demonstrirala je da je na visini zadatka. Od samog početka, silaska u Gringotts u potrazi za peharom skrivenim u sefu Bellatrix Lestrange preko leta na leđima zmaja pa do posljednjih sekvenci bitke za Hogwarts koja je školu iz bajke pretvorila u ruinu nalik na Dinamov stadion prije nedavne rekonstrukcije, „Darovi smrti 2“ zaustavljaju dah i pružaju užitak staromodnog pripovjedanja o sukobu dobra i zla u novom, modernom CGI ruhu.

Zašto ne gledati?

Ukoliko niste pratili prethodne nastavke, sada je ipak malo prekasno da se uključite. Serijal o Harryju Potteru kreirao je cijeli jedan svijet za sebe, sa svojim jedinstvenim pravilima, geografijom, jezikom i ikonografijom, baš kao i svi veliki i uspješni umjetnički projekti. Iako su neki nastavci bili bolji, a neki lošiji, varijacije su bile dovoljno neznatne da se serijal danas percipira kao jedinstveno djelo. Posebice je to slučaj otkako je redateljsku palicu preuzeo David Yates, u posljednja četiri filma, i dao cijelom serijalu jedinstven vizualni i pripovjedački štih. I u zadnjem nastavku ima trenutaka u kojima bismo poželjeli da je tempo nešto brži ili onih u kojima proviruje nepotrebna patetika (Nevilleov govor), no ništa od toga ne može pokvariti dojam o cjelini sage, a on je doista impresivan.

Glumački sektor?

Zahvaljujući inzistiranju autorice J.K. Rowling da ekranizacija zadrži britanski štih, serijal o Potteru svih je ovih godina bio svojevrsni Tko je tko u britanskom glumištu i pružao užitak gledanja velikih britanskih glumaca u neočekivanom kontekstu. Budući da posljednji film koristi priliku da nas podsjeti na neke od likova koje smo sretali u prethodnim nastavcima, time je ovdje užitak i veći. Posljednji je film, ipak, ponajviše okupirao Ralph Fiennes u ulozi lorda Voldemorta i pokazao da se i pod maskom bez nosa, može stvoriti dojmljivi lik. Ipak, iz fantastične glumačke galerije u kojoj su tijekom osam filmova prodefilirali velikani poput Michaela Gambona, Garyja Oldmana, Helene Bonham-Carter, Robbieja Coltranea, Emme Thompson, Johna Hurta, Kennetha Branagha, Johna Cleesa, Davida Thewlisa, Maggie Smith, ali i pokojnog Richarda Harrisa kao prvog Dumbledorea, jedan je glumac ipak zaslužio posebno isticanje – genijalni Alan Rickman. I dok je u prethodnim nastavcima krao scene koliko god mu je to bilo dopušteno, u posljednjem je filmu zamalo ukrao cijeli film. Njegov Snape neočekivanim je obratom ovdje konačno dobio treću dimenziju i pretvorio se u najzanimljiviji i najbolje odigrani lik cijelog serijala. Kapa do poda.

Dakle…

Djetinjstvu je kraj! Šteta bi bilo propustiti njegove posljednje trenutke, ma koliko godina imali. (ĆIRIBU ČIRIBA 7,5/10)

Net,hr, 2011.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

2 Comments

  1. Pingback: Režiser filmova o Harryju Potteru priprema remake „Scarfacea“ - Nemilosrdni gadovi

  2. Pingback: Hollywood konačno pronašao zamjenu za Harryja Pottera - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com