Nemilosrdni gadovi

Narodna heroina novog doba: Jennifer Lawrence – Šojka

the-hunger-games-mockingjay-part-1-07

Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio/ The Hunger Games: Mockingjay – Part 1, SAD, 2014., futuristički akcijski, 123 min
Redatelj: Francis Lawrence
Uloge:  Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson, Willow Shields, Sam Claffin, Elizabeth Banks, Jeffrey Wright

Jennifer Lawrence budi se iz sna u krevetu nekakve bolnice i otkriva da se nalazi u podzemnom gradu Distrikta 13 –upravo tako, bez uvoda i konteksta, bez one u televizijskim serijama uobičajene montažne sekvence koja otkriva sadržaj prošlih epizoda, počinje treći dio „Igara gladi“, očito prepun povjerenja u dobro pamćenje gledatelja. Vjerojatno s pravom budući da se uglavnom obraća mlađoj publici koja je prva dva nastavka progutala i sigurno se dobro sjeća kraja drugog filma („Igre gladi: Plamen“) u kojemu je glavna junakinja Katniss Everdeen (Lawrence) strijelom uništila elektronički štit i time figurativno, ali i stvarno dala zraka tinjajućoj pobuni protiv totalitarnog režima Panema, naddržave kojom vlada cinični i bešćutni predsjednik Snow (Donald Sutherland). „Igre gladi: Šojka rugalice 1.dio“ ekranizacija je prvog dijela treće knjige iz trilogije Suzanne Collins kojom se iz ionako uspješne franšize pokušava iscijediti i posljednji dolar. Navodno ideja potječe od Boba Shayea, osnivača New Line Cinema, koji je reagirao na ideju Petera Jacksona da „Gospodare prestenova“ snimi u dva dijela rečenicom „zašto bi snimio dva filma kad možeš tri?“. Te su se mudre strategije vjerojatno sjetili u Warneru kad su suznih očiju planirali snimanje posljednjeg nastavka nevjerojatno lukrativne franšize o Harryju Potteru pa odlučili još malo razvući stvar i podebljati profit podijelivši ga u dva dijela, a godinu dana kasnije ovaj su uspješan model primijenili i na trećem dijelu „Sumrak sage“.

„Igre gladi: Šojka rugalica 1.dio“ ni ne pokušavaju sakriti da je riječ o filmskoj žvaki koja služi tek da spoji vrlo solidan drugi s četvrtim filmom za koji se nadamo da će ipak biti bolji od nedostatne trojke čija je radnja najvećim dijelom smještena u podzemnom skloništu koje podsjeća na kakav SF zatvor, primjerice onaj iz filma „Plan za bijeg“ s dvojcem Stallone-Schwarzenegger, a u njima je glavna faca pravična ali nedovoljno karizmatična predsjednica Alma Coin (Julianne Moore). Njezina desna ruka je politički savjetnik i propagandist Plutarch Heavensbee (Philip Seymour Hoffman), majstor Igara gladi koji je između dva nastavka postao disident. Katniss je zapalila iskru revolucije pa se sada nameće i kao idealan izbor za lice te iste revolucije u seriji propagandnih spotova koji bi trebali podići moral pobunjenicima iz svih distrikta. Međutim, pojavljuje se problem što je Katniss intuitivka, iskrena i spontana cura koja ne zna glumiti pa je jedino rješenje da ju se stavi u autentične situacije u kojima će filmska ekipa zabilježiti njezine reakcije i od toga napraviti viralni video. Najveća motivacija u prihvaćanju uloge manekenke revolucije je želja da spasi svog više nego prijatelja Peetu Mellarka (Josh Hutcherson) iz zarobljeništva o kojemu svjedoči kroz propagandne televizijske nastupe za koje pretpostavlja da ih daje pod Snowovim pritiskom.

Rat televizijskim spotovima predstavlja pravu malu početnicu političkog marketinga za tinejdžere, ponešto banalnu, sračunato socrealističku i ne onoliko zabavnu kao što je možda mogla biti, no zahvaljujući u prvom redu Jenny Lo ipak dovoljno atraktivnu da drži pažnju veći dio vremena. Nije bilo lako redatelju Lawrenceu s materijalom koji nema ni početka, ni kraja, a kamoli zapleta ili peripetije, pa je zapravo iznenađujuće dobro izašao na kraj s dramaturgijom tanjom od epizode kakve televizijske serije i uspio bez većih žrtava dogurati trojku do kraja. Sad bi konačno bilo vrijeme (zapravo ne baš sad, nego za točno godinu dana) da se ta šojka malo razbaca i konačno razbuca ekipu s Kapitola koja je također ovaj put bila neočekivano diskretna pa osim ruševina 12-og distrikta, par borbenih letova i jedne egekucije u stilu ISIS-a zapravo nije ponudila previše atrakcija.

Nakon „Plamena“ koji je značajno podigao razinu serijala, „Šojka“ je nesumnjivi kreativni korak, a vjerojatnije i dva, unazad tako da sada o konačnom sudu odlučuje posljednji nastavak. No, iako joj nedostaje malo više akcije i atrakcije, trojka i dalje drži visoku glumačku razinu, cast je čak i bolji nego u prethodna dva filma i bez problema bi bio u stanju iznijeti bilo koji Shakespeareov komad (uz Lawrence, tu su i teškaši poput Donalda Sutherlanda, Julianne Moore, Woodyja Harrelsona, Jeffreyja Wrighta i, po posljednji put, Philipa Seymoura Hoffmana), pa je prava šteta da ovdje zapravo baš i nemaju što glumiti. (BIT ĆE BOLJE ČETVRTI PUT 6/10)

hunger-games-mockingjayI-03

Foto/video: Lionsgate
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

2 Comments

  1. Pingback: simpleNewz - Nemilosrdni gadovi RSS Feed for 2014-12-07

  2. Pingback: Kako je Christian Bale spasio Židove i uspavao gledatelje - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com