Nemilosrdni gadovi

Savršen dječji film za odrasle

hunger-games-catching-fire-02

Igre gladi: Plamen / The Hunger Games: Catching Fire, SAD, 2013., futuristički akcijski, 146 minuta
Režija: Francis Lawrence
Uloge: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Liam Hemsworth, Elisabeth Banks, Donald Sutherland, Lenny Kravitz, Stanley Tucci

„Od posljednjih Igara gladi nešto se promijenilo, primjećujem to“, kaže Primrose mlađa sestra Katniss Everdeen, a na njezino pitanje što je zamijetila, Prim odgovara: „Nadu“. Baš kao što je Jennifer Lawrence u periodu između dviju „Igara gladi“ od mlade glumačke nade prerasla u pravu zvijezdu, tako i njezina Katniss u drugim „Igrama gladi“ ima zadatak opravdati nadu koju je svojom pobjedom u prvom filmu dala stanovnicima dvanaest distrikta kojima vlada cinični predsjednik Snow (Donald Sutherland), jedan od rijetkih kojemu se Katnissina pobjeda nije dopala.

A od prvih „Igara gladi“ promijenio se još i režiser, umjesto renomiranog ali ne osobito spretnog u akcijskim prosedeima Garyja Rossa palicu je preuzeo nešto manje ugledan, ali zanatski mnogo efikasniji Francis Lawrence („Ja sam Legenda“) koji je uspio apgrejdati ionako neloš početak ovog atraktivnog futurističkog serijala. Snimljene prema distopijskoj književnoj trilogiji Suzanne Collins koja funkcionira kao spoj „1984“ i „Gladijatora“ prilagođen tinejdžerima i prebačen u bližu budućnost, „Igre gladi“ su prošle godine na prepad osvojile svjetska kina i završile s ukupnim utrškom od gotovo 700 milijuna dolara. Već je sada jasno da će ih nastavak i nadmašiti te neće biti čudno ako dogura do milijardu dolara što serijal pretvara u trenutno možda i najzanimljviji popkulturni fenomen kojemu nije teško detektirati razloge iznenadne popularnosti. Prvi se krije u činjenici da se već dugo nije pojavio ovako zanimljiv predložak u kojemu se spretno spajaju akcija, pustolovina, fantazija, romantika i politička subverzivnost, a koji pri tome jednako dobro komunicira i s tinejdžerskom i s nešto starijom generacijom. Drugi je, naravno, već spomenuta Jennifer Lawrence. Ponovit ćemo formulaciju iz prethodne rečenice: već dugo se nije pojavila glumica takve energije, istovremeno nevjerojatno snažna ali i senzibilna, da ne možete oči skinuti s nje (naravno, ljepota i seksipil u tome nimalo ne odmažu) pa gotovo sama može iznijeti i mnogo manje atraktivne filmove od ovoga.

No, što je još novo u drugim „Igrama gladi“? Katniss i njezin partner Peeta (Josh Hutcherson) moraju obaviti svoju pobjedničku turneju kroz distrikte i podići moral osiromašenim i obespravljenim stanovnicima. Pri tome imaju zadatak održavati privid zaljubljenosti koji im je spasio živote u prvim Igrama, iako u stvarnom životu nisu u vezi. Iz toga proizlazi doista nesvakidašnji ljubavni trokut, naime Katniss je u vezi s Galeom (Liam Hemsworth) koji sve teže podnosi za javnost fejkanu vezu između Katniss i Peete sluteći da ona ipak nije baš sasvim neutemeljena. Stvari će se dodatno zakomplicirati kad se njegova slutnja tijekom Igara i potvrdi, a između Katniss i Peete frcnu prave prijateljsko-romantične iskre.

Budući da pobjednička turneja ne prolazi onako kako se očekivalo, naime umjesto privrženosti Capitolu Katniss i Peeta kod ljudi bude revolucionarni zanos, predsjednik Snow postaje svjestan da nešto pod hitno valja učiniti. Za diktatora, naime, može biti jako nezgodno kad ga obično djevojče javno izigra i ostane nekažnjeno, jer bi nešto slično moglo pasti na pamet i drugima. Stoga se zaključak gotovo sam nameće: i ona i njezina vrsta moraju nestati. A njezina vrsta su zapravo svi pobjednici dosadašnjih Igara gladi i potencijalni budući subverzivci. No,kako to učiniti, a ne izazvati revolt ljudi? Tu na scenu stupa novi majstor Igara zgodnog imena Plutarch (Philip Seymour Hoffman): rješenje je jednostavno, organiziraš masters turnir na kojemu sudjeluju dosadašnji pobjednici.

Nakon što smo u prvom filmu dobili ključne orijentire, „Igre gladi: Plamen“ dobro koriste mogućnost da razigraju priču i likove, no još više od toga društvene komentare. Ono što je jako privlačno gledateljstvu jest što se futurizam filma svima razumljivo direktno nastavlja na sadašnjost pa nije teško prepoznati kako je strategija medijskog spektakla kao nadomjestka politici, odnosno pretvaranje aktivnih građana u pasivne gledatelje, jasan nastavak smjera kojim smo već ionako debelo zagazili, riječ je tek o hipertrofiji ovog istog bigbraderovskog medijskog zaglupljivanja, ovog carstva pasea u kojemu svi već ionako sudjelujemo pa nikoga ne iznenađuje što kao najdramatičniji trenutak televizijskog showa prije nego što ih pošalju da se međusobno pobiju, slovi onaj u kojemu Katniss otkrije svoju novu spektakularnu haljinu. Romani Suzanne Collins puno pažnje posvećuju i opisima načina odijevanja što je sigurno jedan od dodatnih razloga popularnosti knjiga i filmova. Nekima će biti drago a nekima ne, no malo će koga iznenaditi da ćemo se za koju godinu svi odijevati kao Lady Gaga.

„Zapamti tko je pravi neprijatelj!“, riječi su kojima Katniss njezin mentor Haymitch (Woody Harrelson) ispraća u arenu na nove igre, no da bismo saznali što pod time zapravo misli morat ćemo pričekati treći dio, točnije treći i četvrti budući da su po uzoru na „Harryja Pottera“ i „Sumrak sagu“ producenti odlučili ekranizaciju trećeg dijela književne trilogije Suzanne Collins podijeliti u dva dijela. Ono što se za sada može ustvrditi jest da su Lawrence&Lawrence, režiser Francis i glavna glumica Jennifer (koji, koliko znam, nisu u rodu), najkritičniji dio serijala, ovaj koji služi kao svojevrsni most između prvog i trećeg dijela, no u kojemu se prelamaju neke važne linije fabule, uspjeli ne samo dobro odraditi nego i značajno popraviti (pa su Francisu povjerena i preostala dva filma).

Rezultat je zapravo savršen dječji film, a to znači onaj koji s jednakim interesom mogu gledati i djeca i odrasli. Zapravo, ne mogu se sjetiti kad mi je zadnji put tako lako i ugodno prošlo dva i pol sata u kinu: bez praznog hoda, bez bespotrebnih razvlačenja akcijskih scena, bez jeftinog romantiziranja, bez pompoznosti i pretencioznosti, „Igre gladi: Plamen“ su atraktivan, dinamičan i na trenutke baš pametan film zanimljivih likova i još boljih glumačkih ostvarenja. Dakle, sve ono što mnoge od aktualnih visokobudžetnih franšiza nisu. (NEMA TOG NEMILOSRDNOG GADA KOJI ĆE PRED JENNIFER OSTATI RAVNODUŠAN 7,5/10)

/NG RUNJIĆ/

ima ima. evo ja na primjer sasvim ravnodušan prema j-law…

/NG TOMLJANOVIĆ/

naravno, istina više pariš kao netko tko pada na j-lo

/NG RUNJIĆ/

jebote počeo si slinit na te teen pizdarije, dobro da nismo imali sajt u doba twilighta…

/NG TOMLJANOVIĆ/

ha čuj, ja volim sve što vole mladi, ali kod kristen stewart bih ipak povukao crtu

/NG RUNJIĆ/

čovječe šta je ostalo od onog tomljanovića koji se nekad palio na francuze, kurosawu i kubricka…

/NG TOMLJANOVIĆ/

brijem da bi se i starom Akiri dopale Igre gladi, u svakom slučaju bi bilo zanimljivo vidjeti samurajski rimejk s Toširom Mifuneom umjesto Jennifer Lawrence

/NG RUNJIĆ/

toshiro prosviro whatever, ali da znaš da si u pravu za j-lo…

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

10 Comments

  1. Pingback: “Igre gladi” i dalje rasturaju, “Oldboy” Spike Leeja načisto propao - Nemilosrdni gadovi

  2. Pingback: “Snježno kraljevstvo” zavladalo hrvatskim kinima - Nemilosrdni gadovi

  3. Pingback: Disneyevo “Snježno kraljevstvo” preskočilo “Igre gladi” - Nemilosrdni gadovi

  4. Pingback: Dječji filmovi okupirali domaća kina - Nemilosrdni gadovi

  5. Pingback: “Hobit” razočarao, ali ipak preuzeo vrh box officea - Nemilosrdni gadovi

  6. Pingback: A SADA MI BIRAMO: 10 najboljih u 2013. - Nemilosrdni gadovi

  7. Pingback: Narodna heroina novog doba: Jennifer Lopez – Šojka - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com