Nemilosrdni gadovi

Je li Christopha Waltza zarazilo Tulipansko ludilo?

carnage_02

Sjajni austrijski glumac Christoph Waltz, dvostruki Oskarevac iz Tarantinovih „Nemilosrdnih gadova“ i „Odbjeglog Djanga“, nastupit će u filmu „Tulipan Fever“ (“Balon tulipana”) koji uskoro kreće u produkciju. Riječ je o ljubavnoj priči koja se događa u Nizozemskoj 17-og stoljeća usred špekulantskog burzovnog ludila nalik onom koje s vremena na vrijeme gledamo na burzama, pa tako i na hrvatskoj prije nekoliko godina, no s jednom razlikom, predmet trgovine nisu bile dionice već tulipani. Nevjerojatna jagma za lukovicama ovog cvijeta stvorila je balon cijena u kojemu su neki za samo jednu lukovicu plaćali i cjelogodišnje plaće, a spominje se i slučaj čovjeka koji je u zamjenu za jedan cvijet dao čitavo imanje. Kao i svaki burzovni balon tako je i ovaj nakon par godina pukao, a Nizozemska zapala u recesiju. Za sada nije jasno u kojoj će mjeri tulipani utjecati na centralnu ljubavnu priču, no ono što znamo jest da je film ekranizacija istoimenog romana Deborah Moggach za kojega je navodno svojedobno bio zainteresiran i Steven Spielberg. Posvećen slavnom holandskom slikarstvu 17-og stoljeća, roman pripovijeda o vremešnom trgovcu koji se obogatio na tulipanskom ludilu te angažira slikara da ga portretira s mladom suprugom. Tijekom portretiranja počinju frcati iskre između slikara i djevojke, što njezinom suprugu baš i neće dobro sjesti.

Iako nije objavljeno, Waltzu je po svoj prilici pripala uloga bogatog trgovca, njegovu  suprugu trebala bi zaigrati lijepa švedska glumica Alicia Vikander („Kraljevska afera“), a slikara mladi Dane DeHaan, hvaljen za nastup u recentnom filmu „Ubij svoje najdraže“.

Film režira britanski redatelj Justin Chadwick donedavno najpoznatiji po filmu „Dvije sestre za kralja“ („The Other Boleyn Girl“, 2008.), a prošle je godine snimio hvaljeni biografski film o nedavno preminulom južnoafričkom borcu protiv apartheida „Mandela: Long Walk to Freedom“. Za sada stvar zvuči više nego obećavajuće, no još ćemo se načekati budući da bi u travnju trebale početi tek pretprodukcijske pripreme, a datum početka snimanja i prikazivanja još nisu poznati.

 

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com