Nemilosrdni gadovi

Nova „Knjiga o džungli“ mračna je i turobna, ali klincima neodoljiva

jungle-book-001

Knjiga o džungli / The Jungle Book, SAD, pustolovni, 105 minuta
Redatelj: Jon Favreau
Uloga: Neel Sethi, Glasovi: Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken

Crtić „Knjiga o džungli“ ima posebno mjesto u sjećanjima na djetinjstvo jer je Mirna Jakopović, rođena Barčot, jednostavno obožavala taj crtić. Sve što je Disney sa svojim crtačima ikad strpao u jedno djelo da bude inteligentno, poučno, duhovito i zabavno – sve je imalo to ostvarenje. Maleni Mowgli, slobodan, uvijek u prirodi, bez škole i obaveza, moćna i jaka zaštinica Bagheera, zajebant Baloo… sve je bilo na mjestu, džungla zelena, klope i cuge kao u priči, dakle čista zabava. Bilo me strah zlog tigra, razmišljao sam o podlom majmunu koji želi naučiti tajnu vatre i postati čovjek, shvatio da se ne treba igrati vatrom… I bio beskrajno razočaran kad je snimljen nastavak. Nemojte mi u svetinju…

Tako sam se malo zabrinuo i kad je na repertor došla igrana verzija istog, u režiji poznatog Jona Favreaua („Iron Man 1 i 2“), i toliko poznate ekipe među glasovima, da bih prodao i svog Clia da ih jednom vidim na okupu. Walken i Murray, alo, eeeej! Da budem iskren, najviše me privuklo to što mi je izvjesni urednik ovog portala I.V.R (45, podaci poznati redakciji) šapnuo da se u filmu pojavljuje Scarlett Johansson, žena bez osmijeha, ali svejedno zamisliva u nekoj sporednoj ulozi poput kotlokrpine kćeri, ili možda Mowglijeve majke, no riječ je ipak bila samo o glasu… I.V.R., Ribafish pamti, samo ću te upozoriti.

Šalu na stranu, kako je Rok do sada „Knjigu o džungli“ samo čitao, ne i gledao, ovo mi je došlo kao naručeno da nekako izokola pripremim dijete na jedan od omiljenih filmova i bajki djetinjstva. Ali nije sve teklo po planu… Naime, nakon što smo pogledali i crtić i igrani film, Rokatanski je bio oduševljen upravo ovim, novijim čudom CGI tehnike. Naime, sve životinje, džungla, selo, sve je lažno. Samo je dete pravo. I loše pjeva, ali to nije bitno. „Svidjela mi se radnja. U crtiću je to nekako naivno, bez veze, sve je presimpatično, a ovdje je opasno i opako, ima puno dramatike.“ Dobro, nije rekao baš dramatike, ali ga je proglasio najdražim dječjim filmom ikad.

Eh sad… KODŽ (skraćeno) je bio čudo animacije onomad, kao što je i ovo čudo od CGI-ja danas, dobro, nakon „Života Pija“ (kao pjesma Mladena Grdovića – Cili san život pija!)… Problem je u dosadnoj 3D tehnici u kojoj je samo špica i odjava u 3D i eventualno još jedan efekt oko sredine, ali je sav film nekako siv, smeđ, nema onog zelenila, vlage… Scenarij ide više u smjeru drame, što se svidjelo Roku, ali je i nekako malo preforsirano kad je riječ o kralju majmuna. Glasovi su sjajni, mališa je totalno sladak, iako mi nije jasno od kojeg su mu kevlara gaće da mu nikad ne popucaju, a CGI – predivan. Jedino je malo iritantno gledat u usta medvjeda koji priča nekih desetak sekundi. Malo kraće, i dve bi bilo vjerodostojnije.

Uglavnom, osjećao sam se kao kad sam pogledao neki film nakon što sam pročitao knjigu, malo nedorečeno, iako sam bio presretan što moj desetogodišnjak uživa punim plućima i praznim kokicama. Dakle, za svaku preporuku, ali nemojte ići na sinkronizirano, niti na 3D ako ne morate. Možda sam staromodan, ali jesam. Uživajte! (OČESINSKA OCJENA: TATA 6, ROK 10, PROSJEK = 8)

jungle-book-003

Foto/video: Walt Disney Pictures

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije.

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com