Nemilosrdni gadovi

Kako je Hollywood napokon otkrio žene?

The-Expendabelles-Poster-small1

Ne znamo što se točno događa, ali znakovi feminizacije Hollywooda više se ne mogu ignorirati. Je li razlog u dugom i neprofitabilnom ljetu ili je analitička holivudska služba napokon uzviknula Eureka teško je reći, no sasvim je očito da je Hollywood u potrazi za novom publikom počeo skretati u žensko. Isprva se nismo obazirali, kad je primjerice najavljeno da je izgledna sveženska verzija „Plaćenika“, koja je odmah dobila i ime „Expandebelles“, mislili smo kako se Stallone baš zgodno dosjetio da izmuze još malo para na račun iste ideje, tek smo blagim dizanjem obrva popratili vijest da Marvel planira svog strip junaka Thora pretvoriti u Thoru (ili Thoricu), iako još ne najavljuje promjenu spola Chrisu Hemsworthu koji ga igra u filmskoj franšizi, no vijesti su se nastavile redati, sada gotovo iz dana u dan. I više nema sumnje, Hollywood je konačno otkrio žensku publiku.

„Zanimljivo kako se film s muškarcima doživljava kao normalan film, a film sa ženskim glavnim rolama – kao štos“, napisao je na twitteru redatelj Paul Feig komentirajući sve ozbiljnije najave da će preuzeti težak slučaj „Istjerivača duhova“ koji već godinama i desetljećima ne uspijevaju pronaći način da iznjedre treći dio. Rješenje se pojavilo u vidu ženskog reboota za koji je Feig, inače najpoznatiji po ženskim komedijama „Djeveruše“ i „Specijalne agentice“, navodno vrlo zainteresiran pa se ne biste trebali iznenaditi ukoliko za koju godinu u kinu nabasate na Mellisu McCarthy i Kristen Wiig kao „Istjerivačice duhova“.

Jesu li ovo buduće "Istjerivačice duhova"?

Jesu li ovo buduće “Istjerivačice duhova”?

No, za razliku od njih, „Plaćenice“ su već prilično izvjesne, baš kao i redatelj Robert Luketić („Plavuša s Harvarda“), no još nije poznato tko će biti glavne štemerice. Šuška se o Milli Jovovich i Cameron Diaz, blogovi vrve idejama i listama želja na kojima je redovito prva Sigourney Weaver koja je status najveće akcijske junakinje našeg doba zaslužila ulogom Ripley u „Alien“ tetralogiji, dok bi naravno mnogi ovdje voljeli vidjeti i Angelinu Jolie i Scarlett Johansson koje obje imaju jakih akcijskih uloga, tu su još i Zoe Saldana, Halle Berry, Lucy Liu, Carrie-Anne Moss, Michelle Rodriguez, vrijedilo bi razmisliti i o Lindi Hamilton te Geene Davis, a dodatno draška ideja o angažmanu Meryl Streep. Ako može Helen Mirren, zašto ne bi i Meryl izvukla pištolj, uostalom cilj je pokriti sve starosne ciljne skupine.

Feminizacija Hollywooda očita je i iz naknadnog pojačavanje ženske komponente u „Ratovima zvijezda VII“, a veću žensku kvotu najavljuje sljedeće godine i Joss Whedon u novim „Osvetnicima“ („The Avengers: Age of Ultron“). No, ni tu trend filmova s oblinama ne staje pa upravo stiže najava kako Sony planira spin-off „Čudesnog Spider-Mana“ u kojemu bi glavnu ulogu preuzela žena. Doduše, ne navodi koja žena, što se pokazalo kao odlična strategija zapošljavanja armije blogera i filmskih fanova koji u svojim spekulacijama za sada najčešće spominju Black Cat, ženu akrobatskih sposobnosti koja je znala biti i na strani Spider-Mana ali i njegova suparnica. Mogle bi to biti i Silver Sable, Stunner, Firestar te, naravno, Spider-Woman, no tko god na kraju dobio film, držat ćemo fige da konačno popravi loš okus koji je ostavio posljednji ženski superherojski film „Elektra“. A zatim još preostaje da vidimo kako će proći Gal Gadot kao Wonder Woman u filmu „Batman protiv Supermana“ jer će vjerojatno o tome umnogome ovisiti izgledi da konačno i ona dobije svoj film., o čemu u Warner Brosu već duže razmišljaju. Očito, započinje novo, estrogensko doba Hollywooda.

Prva fotka Gal Gadot kao Wonder Woman

Prva fotka Gal Gadot kao Wonder Woman

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com