Nemilosrdni gadovi

Lezbijke osvojile Cannes

blue-is-the-warmest-color

Zlatnom palmom za francuski film tuniskog redatelja Abdellatifa Kechichea „Plavo je najtoplija boja“ sinoć je završen festival u Cannesu. Ova trosatna ljubavna drama o povijesti jedne lezbijske ljubavi očito je jako uzbudila žiri na čelu sa Stevenom Speilbergom, što i ne čudi s obzirom na navodno vrlo eksplicitne scene seksa između Lee Seydoux i Adele Exarchopoulos, no još je važnija politička poruka koja ide francuskoj javnosti nakon nedavno održanih masovnih prosvjeda protiv gay brakova. No, kako god bilo ova će trosatna ljubavna drama zasigurno obilježiti 2013. godinu i ne možemo reći da nismo radoznali.

Glumačke nagrade su otišle francuskoj glumici Berenice Bejo (sjećamo je se iz filma „Umjetnik“) za ulogu Parižanke koja se pokušava razvesti od muža Iranca u filmu „The Past“ Asghara Farhadija, te Bruceu Dernu za nastup u „Nebraski“ Alexandera Paynea. No, najveće iznenađenje ipak je bila režijska nagrada Meksikancu Amatu Escalanteu za iznimno brutalan film „Heli“ koji je imao prilično slab odjek.

Grand Prix je otišao braći Coen za film „Inside Llewyn Davis“, u njihovo ime ju je primio glavni glumac Oscar Isaac. Istu je uručila Kim Novak, plavokosa diva Hitchcockove „Vrtoglavice“, prošle godine proglašene najboljim filmom svih vremena. Naravno, njezino pojavljivanje nije moglo proći bez tzv. standing ovation, i priznajemo čak bi i Nemilosrdni gadovi bili dirnuti da su bili tamo.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com