Nemilosrdni gadovi

Spašavanje vojnika Wahlberga

Lone-Survivor-03

Jedini preživjeli/ Lone Survivor, SAD, 2013., ratni, 121 minuta
Režija: Peter Berg
Uloge: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Yousuf Azami, Ali Suliman, Eric Bana, Alexander Ludwig

Niti nakon desetak godina ratovanja „protiv terorizma“ po pustinjama i vrletima Afganistana i Iraka , američka se kinematografija baš i ne može pohvaliti nekim značajnijim filmskim ostvarenjima. OK, „The Hurt Locker“ je dobio Oscara, tu je i nešto bolji „Zero Dark Thirty“, meni se prilično dopao „In the Valley of Elah“, no sve je to zapravo prilično tanko, a još je tanje ako bismo sudili prema rezultatima na kino blagajnama. Tim je veći uspjeh filma „Jedini preživjeli“ koji se neočekivano početkom ove godine prometnuo u pravi hit te s dosad prihodovanih 124 milijuna dolara postao prvi blockbuster koji se bavi ratom u Afganistanu.

Riječ je o ekranizaciji autobiografske knjige Marcusa Luttrella, pripadnika jedinice specijalaca Navy SEAL i, kako naslov filma otkriva, jedinog preživjelog u jednoj operaciji američke vojske u Afganistanu. Luttrell (solidni Mark Wahlberg) i trojica vojnika dobili su izviđački zadatak u operaciji hvatanja jednog talibanskog vođe, no stvari su krenule nizbrdo kad su na njih slučajno nabasali afganistanski pastiri. Naravno, nije ih bio problem svladati već odlučiti što s njima, od tri mogućnosti – ubiti ih, zavezati i ostaviti, što je zapravo tek odgođeno ubojstvo, ili pustiti ih – odlučili su se za ovo potonje računajući kako nakon toga imaju dovoljno vremena javiti bazi da je zadatak obustavljen te da ih dođu izvući. Ali tada dolazi ono neizbježno ali: tehnika je zakazala, nisu uspjeli uspostaviti vezu sa zapovjednicima, a Talibani su se pojavili brže nego što su očekivali i začas su se našli u okruženju neusporedivo brojnijeg neprijatelja.

Redatelj Peter Berg i ranije se zanimao za problematiku američkog uplitanja u bliskoistične sukobe, primjerice u solidnom „Kraljevstvu“, no „Jedini preživjeli“ nešto je drugačiji film, u konceptu najsličniji „Padu crnog jastreba“ Ridleyja Scotta, s kojim je gotovo usporediv i po režijskoj virtuoznosti akcijskih prizora. Naime, forte „Jedinog preživjelog“ upravo je središnji, akcijski dio filma u kojem pratimo brutalan okršaj između četvorice vojnika i Talibana u kojemu Berg uspijeva stvoriti nepodnošljivo mučan osjećaj bezizglednosti u zapravo prilično glupo izazvanoj situaciji koja će rezultirati smrću čak 19 vojnika. Iako brojka nije mala, riječ je ipak o tek jednom od vjerojatno više stotina sličnih incidenata koji su se događali tijekom američkih intervencija u Afganistanu i Iraku, dakle incidentima na koje je javnost oguglala, no Bergova je poanta da su za one koji su u njih uključeni takvi glupi incidenti jednako veliki i tragični kao i za žrtve mnogo poznatijih, glamuroznijih i pompoznijih ratova. Zapravo, pogibije u ovakvim okolnostima na neki su način još apsurdnije i teže podnošljive od prethodno spomenutih.

Očito pod dojmom osobnih tragedija poginulih, Berg je film koncipirao kao iz politike sasvim izmaknutu priču kojoj je fokus na osobnom, nepotrebnom i apsurdnom stradanju i u tome je iznimno jasan i fokusiran, no ma koliko se trudio u ovakvom je tipu filma od politike nemoguće pobjeći. Mogla bi se politička interpretacija izvoditi već na samoj strategiji prikaza bitke, primjerice iz činjenice da Talibani ginu brzinom od 3 mrtva u sekundi, dok je za svaku smrt američkog vojnika rezerviran slow motion. Također, odluka zapovjednika o puštanju zarobljenih civila itekako ima političke implikacije budući da je ona velikim dijelom donijeta u strahu od medija koji bi mogli osuditi njihov postupak, što je stvarno dosta nezgodno budući da glavni junaci dolaze iz američke vojne baze Bagram u kojoj su zabilježena zloglasna mučernja afganistanskih civila i vojnika, što se pak u filmu ni rječju ne spominje.

Snimajući svoje „Spašavanje vojnika Wahlberga“ Peter Berg je, baš onako vojnički, u stilu „nisam ja tu da mislim“, pokušao gurnuti glavu u pijesak i u tome donekle uspio te napravio dojmljiv, rekao bih i pošten, ali istovremeno ipak posve amerikocentričan film pa nije čudno što izvan Amerike ima distribuciju kao da je riječ o kakvom arthouse filmu. (MARK, PAZI METAK! 7/10)

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

3 Comments

 1. Avatar

  Danijel

  15. ožujka 2014. at 11:06

  Kraljevstvo je dozlaboga loš film, nikako korektan. Počevši od najgore moguće postavke kako su svi osim Amera glupi, (sličnu stvar radi i Ridley Scott u Black Rain – cijela japanska policija je nula naspram jednog USA žandara) pa da patetično loše glume svih uključenih. Akcija valja, ali ostalo – tragični gubitak vremena, što su i Ameri skužili, ako je suditi po box officu.

 2. Igor Tomljanović

  Igor Tomljanović

  17. ožujka 2014. at 01:32

  Pa meni nije bio tako loš, ali vjerojatno je u pitanju tek malo viši prag tolerancije, a i ne smetaju me toliko proamerički filmovi, oni koji stvarno užasavaju su antinešto (najčešće antimuslimanski) filmovi. Što se tiče box officea, ja se baš i ne bih na osnovu njega usudio zaključivati o mudrosti američki gledatelja 🙂

 3. Avatar

  Danijel

  18. ožujka 2014. at 01:52

  Box office je dosta solidna naznaka, barem se može vidjeti kako publika reagira na prodaju magle u takvim filmovima. Iako Kraljevstvo nikad nisam doživio kao proamerički film (The Love Survivor mi nekako više baca na to, samo okvirni dojam) nisam ga doživio ni kao anitnešto film, najveća mana/glupost mu je to pojednostavljivanje radnje (mi pametni – svi ostali blesavi), što je uglavnom i uništilo pozitivni dojam. Čak mislim da to nije napravljeno ni namjerno već općenito način gledanja Amera na svijet. I, iskreno, ovo je prvi put da sam naletio da je netko i nazvao taj film korektnim 😀 Srećom, pa se Berg iskupio s Preživjelim (uvjetno rečeno) pa bi od dečka još nešto i moglo biti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com