Nemilosrdni gadovi

Drugi “Machete” groteskan je i neduhovit k’o naš Bore Lee

machete kills02

Machete Kills / Machete ubija, SAD, 2013., akcijski triler, 118 minuta
Režija: Robert Rodriguez
Uloge:  Danny Trejo, Damien Bichir, Amber Heard, Mel Gibson, Sofia Vergara, Michelle Rodriguez, Carlos Estevez (Charlie Sheen), Lady Gaga, Vanessa Hudgens, Jessica Alba, Cuba Gooding jr., Antonio Banderas, William Sadler

Drugi „Machete“ je flopnuo u kinima (odnosno upravo se nalazi u procesu „flopanja“), kritike mu nisu baš najbolje, a i par frendova u čiju filmsku prosudbu vjerujem upozorilo me da ga se klonim. No, ja sam vidjevši trailer rekao sam sebi da se u to ipak moram uvjeriti vlastitim očima i barem time ispoštovati iznimno pozitivnu memoriju koji nosim na prvog „Machetea“. Onda sam pak pročitao vlastitu recenziju „jedinice“ iz 2010. i skužio da sam još tada bio pomalo skeptičan prema Macheteu. Bit će da je moje sjećanje tako ružičastim učinila uspomena na scenu u kojoj se gola Lindsay Lohan brćka u bazenu sa svojom dobrodržećom mamom (one su inače kćer i žena jednog od glavnih negativaca tamo – Jeffa Faheya), a onda dođe Machete i mazne ih obje. Ah, nostalgija je prokleta stvar…

Ovdje nema Lohanice, Jessica Alba popije metak već u prvim minutama, ali zato ima drugog, novog ženskog talenta koliko ti srce želi – od ibermilfice Sofie Vergare i naglo nabujale Michelle Rodriguez preko mladih i nemilosrdnih (gadura) Amber Heard, Alex Vege i Vanesse Hudgens do hm, Lady Gage. No, sve te oskudno odjevene ženskice ipak ne mogu spasiti Machetea – fora se naprosto izlizala, čak toliko da je sad pitanje je li uopće ikad bila dobra.

Robert Rodriguez, one-man mini filmski studio, koji svoje filmove u pravilu sam piše, producira, snima, uglazbljuje, montira i režira ovdje je na raspolaganju imao dvostruko veći budžet nego prošli put i to se na filmu itekako vidi, iako se zapravo radi o za Hollywood smiješnim parama – 20-ak milijuna U$D. No, ne zaboravimo da je to frajer koji se proslavio „El Mariachijem“, filmom snimljenim za 7.000 dolara. Ali da je imao i stoticu, teško bi prikrio činjenicu da u Macheteu, barem kao filmskom junaku, više nema života.

Repeticija je majka učenja, ili kako su nas već u mladosti dresirali, no repeticija je i majka i maćeha svih sequela, pa onda valjda vrijedi i pravilo da ako je fora dobra i pali jednom, palit će i drugi i milijunti put. Pa tako Macheteovo kulersko „Machete don’t text“ iz jedinice ovdje bude „Machete don’t tweet“, no usne čak i najdobronamjernijeg gledatelja odbijaju se razvući u (barem) smiješak, a lice je i dalje zgrčeno u nekom kiselom, usiljenom polu-osmjehu. A kad dođe auto-hommage, „posveta“ legendarnoj (misli si Rodriguez da je legendarna) sceni s čupanjem crijeva, onda i polako dlan krene prema očima, a glava sama počne kimati u nevjerici.

Rodriguez se trudi, tu nema spora, ali može se truditi koliko hoće, njegov forte nikad nije bio humor i u komediji se snalazi kao slon u staklarni, pa kad si umisli da je Machete urnebesan, zapravo je groteskan i promašen,  gotovo poput onog našeg zaboravljenog, beskrajno neduhovitog Bore Leea. Nije Rodriguez bolje sreće ni sa zapletom. Naime, ako je u jedinici balansirao između šatro retro „mexploatation“ trasha i ozbiljnih imigracijskih tema, ovdje je pak potpuno izgubljen. Machetea (Danny Trejo) za novi zadatak regrutira glavom i bradom Predsjednik (Charlie Sheen, ovdje kao Carlos Estevez, u fori koja se izliže već do kraja trailera, kamoli da bi funkcionirala u cjelovečernjem filmu) koji ga iz Bijele kuće pošalje u Meksiko da zauzda poludjelog revolucionara Mendeza (inače sjajni Damian Bichir ovdje u imitaciji Pacina iz njegove najnepodnošljivije faze) koji je istovremeno krenuo u rat protiv kartela ali i protiv Amerike. No, kao i u jedinici, Mendez ni približno nije jedini bad guy ovdje – ubrzo upoznajemo i industrijalca Voza (Mel Gibson), negativca koji ne bi stršao u kakvom ’70’s Bondu.

Machete-Kills-lady-gaga

A tu je, da ne usfali, i preopasni La Camaleon (otkrivanje imena glumca koji ga igra bio bi poveći spoiler), plaćeni ubojica-psihopat koji krene za Macheteom. Akcija je predvidljivo osebujna – ruke, glave i crijeva lete na sve strane, a dio trasherskog šarma trabala bi valjda biti i činjenica da se 69-godišnji Danny Trejo sad već dosta sporo kreće i ne izgleda nimalo opasno, već prije kao neki djedica koji je ljut jer ne može naći šlape, lulu i novine. Naumio je Rodriguez izgleda snimiti i trojku, koja se događa ni više ni manje nego u svemiru, ali iz foršpana na kraju filma obećava još i goru gnjavažu od dvojke.

Tako je to s trashom – jako je teško pogoditi preciznu mjeru da stvari ostanu s ove strane šarma i duha a opet budu dovoljno pretjerane i na dobar način blesave, i Robert Rodriguez se u svom drugom susretu s Macheteom poskliznuo i pao na krivu stranu provalije. Ali tko se mača/machetea/trasha laća, od istog će (valjda) i poginuti…  (MACHETE PRED PENZIJOM?  4,5/10)

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com