Nemilosrdni gadovi

I Denzel Washington je nemilosrdan, ali nije gad

man on fire

Tjelesna straža / Man on Fire, SAD, 2004., akcijski triler, 146 minute
Režija: Tony Scott
Uloge: Denzel Washington, Dakota Fanning, Radha Mitchell, Christopher Walken, Marc Anthony, Mickey Rourke, Giancarlo Gianinni, Rachel Ticotin

Tony Scott, mlađi brat velikog Ridleya, godinama je nepravedno podcjenjivan kao videospotovski štancer akcionih budalaština iz radionice „superproducenta“ Jerry Bruckheimera (u 1980-ima, tada još sa pokojnim Donom Simpsonom, Scott je za njih režirao „Top Gun“ i „Policajca s Beverly Hillsa II“). Scott je tada bio percipiran otprilike kao što je Michael Bay („Pearl Harbour“, „Armageddon“) danas – nezainteresirani rutiner i zanatlija, no kredibilitet mu se naglo popravlja izvrsnom ekranizacijom Tarantinova scenarija „Prava romansa“ 1994., i od tada mu ugled samo raste. Tony Scott nema, doduše, takve umjetničke ambicije kao njegov brat Ridley („Blade Runner“, „Gladiator“), ali mu se s vremena na vrijeme dogodi veliki film, a to je uz „Pravu romansu“ i „Tjelesna straža“.

Drugi važan dio trija (uz Scotta i nenadmašnog Denzela Washingtona) koji stoji iza „Tjelesne straže“, je scenarist Brian Helgeland („Mistična rijeka“, „Payback“, „L.A. Confidential“), jedan od rijetkih današnjih holivudskih mainstream pisaca koji znaju složiti priču, zaplet i dijaloge kako spada. Washington igra Creasy-a, deziluzioniranog alkoholičara i bivšeg specijalca, koji prihvaća posao tjelohranitelja u Meksiku, u jeku vala otmica djece tamošnjih bogataša. Kada se otmica ipak desi, Creasy kreće u nemilosrdnu osvetu i počinje maestralni drugi čin filma, koji donosi more krvi, akcije, ironije i sudbonosnih rečenica na rubu trash literature («…smrt je njegova umjetnost, upravo će naslikati svoje remek-djelo»).

Glumci su sjajni, iako tu zapravo nitko osim Denzela nije ni bitan (u prvom dijelu filma nosi bradu i neodoljivo podsjeća na Marvina Gayea, pa ga već vidimo u nekom budućem biopicu o Gayeu), a Scottova ultramoderna „tehno“ montaža nije iritantna, već pridonosi atmosferi. Bolje blockbusterske video zabave od „Tjelesne straže“ ne treba očekivati slijedećih mjeseci. (ČISTA KO SUZA 10/10)

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

2 Comments

  1. Pingback: Ovakav Deja Vu nikad niste vidjeli - Nemilosrdni gadovi

  2. Pingback: Dva teška igrača u lakom akciću - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com