Nemilosrdni gadovi

Novac kvari ljude, a loši scenaristi filmove

money-monster-04

Igra novca / Money Monster, SAD, 2016., triler/drama, 98 minuta
Redatelj: Jodie Foster
Uloge: George Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell, Caitriona Balfe, Dominic West , Giancarlo Esposito, Lenny Venito, Christopher Denham

To da se George Clooney strahovito trudi kapitalizirati svoj golemi šarm i superstarski status u prave svrhe stara je priča, ali u toj svojoj simpatičnoj angažiranosti već godinama nikako da se sastane s nekim stvarno dobrim filmom, bilo ispred, bilo iza kamere. Nema doduše u njegovoj filmografiji, ni glumačkoj ni redateljskoj ili producentskoj, niti bogzna kakvih flopova ili nekih teških promašaja, no zadnji fakat dobar ‘društveno angažirani’ film u kojem se pojavio bio je „Up In The Air“ još tamo 2009. (tu dakle ne brojimo sjajne „Descendantse“ ni ostale ‘neangažirane’ filmove).

„Money Monster“ producirao je sa svojim dugogodišnjim produkcijsko-scenarističkim partnerom Grantom Heslovom, a režiju su povjerili Jodie Foster, iako bi nju puno bolje bilo vidjeti ispred kamere nego iza, pogotovo nakon njenog posljednjeg redateljskog pokušaja, malo je reći bizarnog „The Beavera“. Clooney ovdje igra Leeja Gatesa, TV zvijezdu koja vodi popularnu Wall Street emisiju iz naslova na telki. Voditeljski stil tog frajera kombinacija je Siniše Crmka iz najboljih dana Turbo Limach Showa i kakvog mahnitog TV propovjednika koji vladaju telkom u tzv. Bible Belt dijelu Amerike, a u emisiji Gates između ostalog daje i svoja predviđanja i progonoze kretanja cijena dionica i prilično agresivno dijeli savjete o ulaganjima.

Stvari se zapliću kad mu na početku snimanja jedne emisije u studio uleti naoružani očajnik s dinamitom Kyle (O’Connell) i uzme njega i njegovu ekipu u studiju za taoce. U režiji pak sjedi iskusna Patty (Roberts) i koordinira stvari jer naravno show must go on, i cijela Amerika odjednom na ekranima gleda TV prenos jedne otmice. Takvih smo zapleta vidjeli dosad (npr. „Mad City“, „John Q“…), oni su očito uvijek aktualni, a posebno nakon velikog Wall Street sloma 2008.

Uglavnom, dekintirani dostavljač Kyle izgubio je 60.000 U$D nasljedstva slušajući mudre Gatesove savjete o ulaganju u fensi fond Walta Cambya (West) iz kojeg je misterioznom kompjuterskom greškom isparilo 800 milijuna, i sad traži pravdu, za sebe ali i za druge ulagače. Gates dakle definitivno ima putra na glavi, ali nije ovdje bad guy – to su naravno frajeri s Wall Streeta koji se na kraju uvijek izvuku. Sve to djeluje koliko toliko uvjerljivo i smisleno – između Kylea i Gatesa stvori se neki odnos, nijedan od njih nije prikazan crno-bijelo, i taman kad pomisliš da će to biti neka OK socijalna dramica s blagom kritikom kapitalizma (jer ‘sistem’ ipak nije kriv, uvijek su krivi ljudi koji ga izvrnu i prisvoje – prastara je to mantra…), dolazi završni, treći čin u kojem, da ne spoilam previše, stvari ulaze u sektor ekstremne, gotovo pa urnebesne neuvjerljivosti, sveopće svađe s logikom, plus mrvica sasvim nepotrebnog i deplasiranog kanaliziranja Franka Capre.

Jebaji ga sad, je li to ‘zasluga’ Fosterice, njenih ne pretjerano poznatih scenarista, samog Clooneya ili koga već, ali „Money Monster“ tu nepovratno ode k vragu i raspadne se u paramparčad, ne uspjevši se više do kraja sastaviti i ostvariti svoje inicijalno obećanje potencijalno zanimljivog i pametnog filma. A lijepo im je još baka govorila da pare kvare ljude…  (6/10)

money-monster-02

Foto/video: TriStar Pictures

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com