Nemilosrdni gadovi

„Susjedi iz pakla 2“ – svi do jednoga još neukusniji i antipatičniji

neigbors2-001

Susjedi iz pakla 2 / Neighbors 2: Sorority Rising / Bad Neighbours 2, SAD, 2016., komedija, 92 minute
Redatelj: Nicholas Stoller
Uloge: Seth Rogen, Rose Byrne, Chloë Grace Moretz, Zac Efron, Ike Barinholtz, Carla Gallo, Dave Franco, Kiersey Clemons, Beanie Feldstein, Selena Gomez, Kelsey Grammer, Lisa Kudrow, Christopher Mintz-Plasse

Vjerojatno jedini razlog zbog kojeg sam otišao pogledati druge „Susjede“ bio je možda i pomalo ego-triperski. Zanimalo me naime koliko sam pogodio kad sam pišući preklani o toj šupljoj, bezveznoj i dosta antipatičnoj komediji najavio da će solidan box office uspjeh iste (270 i kusur milijuna U$D na 18 uloženih, a kod nas preko 41.000 gledatelja!) zasigurno polučiti nastavak u kojem će se u kuću koju je napustilo agresivno koleđ bratstvo Teddy Sandersa (Zac Efron) useliti neko novo „sisato setrinstvo iz pakla“.

Čak me je nakon što sam vidio prvi trailer malo i ponijelo pa sam na sekundu pomislio da tamo netko u Hollywoodu čita Nemilosrdne Gadove i od njih/nas crpi ideje za svoje idiotarije. Šalim se naravno – takav egotriper ipak nisam. Uostalom nisam ni sasvim točno predvidio nastavak – da, snimit će neizbježni sequel, da, umjesto bratstva uselit će se sestrinstvo i da, i one će ispižđivati naše vrijedne junake Maca i Kelly (Rogen & Byrne), jedino što sam fulao bio je ovaj dio sa sisama, ali o tome nešto kasnije.

Prošlo je dakle, par godina od događaja iz jedinice i Kelly čeka drugo dijete s Macom, a to saznajemo odmah u uvodnoj, čak i za moje ultraniske kriterije krajnje neukusnoj sceni u kojoj se Kelly uslijed prve trudničke mučnine izbljuje po Macu za vrijeme seksa. S obzirom da se kao što znamo radi o hipsterskim yuppie snobovima prvog ranga, odmah im treba nova, veća kuća koju promptno kupe i krenu prodavati staru. No, deal je takav da zainteresirani budući vlasnici imaju nekakvih probnih mjesec dana u kojima mogu dolaziti u nenajavljene inspekcije i odustati od posla. Što da se radi, mjesec dana nije vječnost, proći će to u sekundi.

S druge strane imamo brucošicu Shelby (Moretz) i njene dvije frendice koji nisu pretjerano oduševljene svom tom fraternity/sorority kulturom, pogotovo seksističkim, hiperseksualiziranim tulumima koji se iz nekog razloga ne smiju održavati u kućama sestrinstava, već samo bratstava. Te cure koje imaju neku svoju sramežljivu, minimalnu kakvu-takvu društveno-feminističku svijest odluče osnovati vlastito sestrinstvo koje neće robovati pravilima, što znači da će se tulumariti do bola, ali na svoj način, dakle bez mokrih majci i sličnih „gadarija“.

S treće pak strane imamo nabildanog, ljepuškastog Teddya, koji nikako da se nađe u životu, a sad mu se još i cimer (Franco) ženi za svog dečka (da, to je onaj koji je u jedinici maznuo curu svog najboljeg frenda a sad je eto gej!) i očekuje od njega da se odseli iz zajedničkog stana. Što će, kud će, crni Teddy se nađe u kući svog starog bratstva koju upravo pokušavaju unajmiti cure iz prethodnog pasusa i odluči im pomoći u uspostavljanju sestrinstva, što ga naravno odmah dovede u sukob sa starim frenemy-ima Macom & Kelly.

E sad, zaplet manje-više nije ni bitan, smiješnih fora se čak i nađe nešto, ali problem, i to bogme nepremostiv, je u tome što su svi, ali baš svi likovi koji se tu pojavljuju odiozni i antipatični do bola – i Mac i Kelly, i njihovi frendovi koji isto čekaju bebu (Barinholtz & Gallo), čak i dvoje iritantnih agenata za nekretnine. I taj bezvezni Teddy koji ne zna kud bi sa sobom, pa mijenja strane u sukobu, pa i te badass-wannabe cure iz sestrinstva, sve je to tako strahovito odbojno, nerijetko čak i gadljivo. Naravno da ni u komediji kao ni uostalom u bilo kojem drugom žanru ne moraju svi biti dobri, slatki i simpa (takvi više nisu ni u crtićima), ali bar bi netko mogao imati neki trag ljudskosti u sebi.

Ovdje je to eventualno jedino mala Macova i Kelly-ina kćer koja se btw. stalno igra s maminim dildom, ali ne zato što je prikazana bogzna kako duševno, nego naprosto zato jer jedva da i progovori koju riječ, što je još jedan pokazatelj da nitko od umiješanih nema blage veze kako to izgleda kad imaš djecu. Da, ljudi su odvratna vrsta, lažljivi, prijetvorni i kojekakvi, to znamo odavno, ali još da plaćam kino kartu da bi to gledao u nekakvoj neobaveznoj, ležernoj komedijici (koja je sve samo to ne!), e to ne bu išlo…

Uzgred, filmu jako dobro ide u kinima, neće vjerojatno dostići uspjeh Jedinice, ali će zaraditi sasvim dovoljno da bi se ozbiljno razmišljalo o još kojem nastavku. Ovom prilikom ne želim vući vraga za rep pa se suzdržavam od prognoza koga bi u nekoj budućoj Trojci mogli useliti u kuću pred Maca & Kelly. A iskreno, i zabole me…  (2,5/10)

neigbors2-005

Foto/video: Universal Pictures International

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com