Nemilosrdni gadovi

Čudnovate zgode glupavog detektiva i snagatora mekog srca

nice-guys-005

Dobri momci / The Nice Guys, SAD, krimi komedija, 116 minuta
Redatelj: Shane Black
Uloge: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Matt Bomer, Margaret Qualley, Yaya DaCosta, Keith David, Beau Knapp, Lois Smith, Murielle Telio, Gil Gerard, Daisy Tahan, Kim Basinger

Stvari s „Dobrim momcima“ u stvari su vrlo jednostavne – ako volite Shanea Blacka, onda će vam biti ne dobri – nego odlični! Ako ne, bolje vam je da filmsku zabavu potražite u nekom sukobu mutanata i bijesnih ptica s Kapetanom Amerikom i Grommashem Hellscreamom (ne znamo ni mi tko je to točno, prepisali smo ime s popisa likova „Warcrafta: Početak“).

„Dobri momci“ na više su načina anomalija u današnjem programu multipleksa. Za početak, radi se o filmu baziranom na originalnom scenariju, žanr u kojem je napravljen je vrlo demodirani neo-noir (zapravo neo-neo noir…doći ćemo do toga kasnije), a jesmo li već rekli i da je zabavan?

Za slabije poznavatelje lika i djela Shanea Blacka, radi se o čovjeku koji se proslavio kao scenarist kultnog akcijskog buddy serijala „Smrtonosno oružje“ (zapravo je ‘samo’ osmislio likove i napisao prvi nastavak, drugi u kojem je ubio Riggsa mu nikad nije odobren), ali i koji je prepravkama spasio scenarij koji će se snimiti pod imenom „Last Action Hero“. Napisao je i „The Last Boy Scout“ (nikad se ne smije propustiti prilika da se spomene ingeniozni hrvatski prijevod „Prljavi igraju prljavo“) i „The Long Kiss Goodbye“. Režirao je samo dva filma – neo-noir „Kiss Kiss Bang Bang“ i za ovu priču nebitni, treći (najgori) dio „Iron Mana“. Zašto nebitni? Pa zato što su „Dobri momci“ zapravo amalgam svih spomenutih filmova, uz iznimku tog „Iron Mana“.

Kao i u „Smrtonosnom oružju“ glavni likovi „Dobrih momaka“ su dva disfunkcionalna muškarca s ove strane zakona. Holland March (odlični Ryan Gosling pronalazi svoj talent za slapstick komediju) je privatni detektiv koji je ne samo alkoholičar nego je i dosta glupav, a Jackson Healy (odlični Russell Crowe ofucan baš koliko treba) plaćeni snagator mekog srca koji uglavnom prebija pedofile i slične nevaljalce. Oni će biti upleteni u pravi hard-boiled noir zaplet (vidi „Kiss Kiss Bang Bang“) koji uključuje porno zvijezdu poginulu u čudnim okolnostima (fenomenalna uvodna scena filma kao da je ispala iz „Last Action Hero“), nestalu tinejdžerku, brojne plaćene ubojice koji su joj na tragu, i njenu majku, ministricu pravosuđa, koju glumi sad već 62-godišnja Kim Basinger (malo drvena, ali okej). Ona tu naravno nije slučajno, radi se o još jednom noir hommageu budući da je dotična bila glavna zvijezda jednog od najvećih neo-noir uspjeha „LA Confidential“ (u kojem je, ne zaboravimo glumio i Russell Crowe), a tu je i lik Hollandove kćeri Holly (nije li i u „The Long Kiss Goodbye“ bila neka klinka?), koja će našim junacima pomagati (i odmagati) da riješe slučaj.

Naravno, svi koji znaju kako operira Shane Black znaju da kod njega radnja i nije najbitnija stvar na svijetu. To su dijalozi, koji su i ovdje fascinantno brzi, duhoviti i puni pop kulturnih i verbalnih dosjetki. No, za razliku od dosadašnjih autorovih filmova, tu su ‘podržani’ s nekoliko nadrealnih trenutaka, kao što je cijela scena s razuzdanim partyem (ne zaboravimo napomenuti da se film događa u 70-ima) u kojoj se pojavljuju i sirene, čovjek-stablo, žena-stolica, a iza ugla je i Richard Nixon. Tu je i genijalna scena s muhom koja se jednostavno ne da prepričati. Akcija je osmišljena i snimljena sjajno, što znači da uz nekoliko spektakularnih padova u kojima briljira Gosling, u svakoj pucnjavi vidimo tko na koga cilja i zašto. Muzika je puna funk i funky hitova iz tog razdoblja, a tu je i posveta blaxploitationu u liku Basingerine pomoćnice Tally. Ali to nije sve! U svoj noir plot iz 40-tih koji se događa 70-ih, a snimljen je u stilu 80-ih, Black je ubacio vrlo aktualnu antikapitalističku i ekološku poruku, što filmu daje još jednu dodatnu dimenziju.

Trebate li još preporuka, ili vam je ovo dovoljno? (8/10)

nice-guys-015

Foto/video: Silver Pictures

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ivan Ramljak
„Every man should pull a boat over a mountain once in his life“, Werner Herzog

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com