Nemilosrdni gadovi

Bizarno otkriće: Nick Cave napisao je suludi scenarij za nastavak „Gladijatora“ i nazvao ga “Christ Killer”!

gladiator

U pauzama između albuma, Grindermana i Bad Seedsa, Nick Cave je posljednjih godina sve aktivniji kao scenarist, a njegov zadnji film„Bez zakona“ čak je i sasvim solidno prošao, no malo bi ga tko mogao zamisliti kao autora holivudskog A blockbustera, poput npr. „Gladijatora“. A upravo je takvo što svojedobno palo na pamet Russellu Croweu koji je od svog zemljaka naručio scenarij za nastavak istog.  E sad, možda se Crowe samo zajebavao, no Cave je ozbiljno prionuo na posao i doista napisao scenarij koji je, a što bi drugo, bio glatko odbijen i nikad nitko više o njemu nije čuo ni riječi. Kao da je u zemlju propao. Sve do neki dan.

A onda je u razgovoru s komičarom Marcom Maronom na njegovom popularnom podcastu  „WTF“ Nick Cave prvi put ispričao što krije ovaj, mogli bismo reći, apokrifni scenarij. Naime, nakon što se raspitao kod Crowea je li dobro shvatio kraj filma u kojem Maximus  pogiba, Cave je početak sequela smjestio u čistilište u koje je Maximus poslan, dok na zemlji sve veću popularnost stječe izvjesni Isus koji živcira brojne bogove koji eto zbog njega umiru i završavaju na drugom svijetu. Stoga odlučuju stupiti u akciju pa šalju gladijatora Maximusa natrag na zemlju u, rekli bismo, nemoguću misiju: da ubije Krista i sve njegove sljedbenike. Eh, to bi bio okršaj kakav filmsko platno ne pamti, a pred kojim bi se i “Alien protiv Predatora” pokrili preko ušiju, ako ih imaju.

No, Maximus otkrije da su ga bogovi prevarili jer je Krist zapravo njegov sin!!!? Što bi rekao Marc Maron, WTF??? U svakom slučaju, bilo je predviđeno da film završi überspektakularnom ratnom scenom u kojoj se objedinjuju sve bitke ikad vođene tijekom povijesti, od antike do Vijetnamskog rata… ma uglavnom, shvatili ste, bilo bi to veliko djelo, ma što djelo, remek-djelo, no tko zna zašto nije naišlo na razumijevanje holivudskih producenata. Što je Cave, naravno, znao od početka pa je, kaže, uživao u slobodnom pisanju kao nikad do tada.

A šteta, jer ideja scenarista Cavea bila je da ovaj antireligijski trash spektakl nazove „Christ Killer“. Nema sumnje, bila bi to Caveova filmska pjesma nad pjesmama ili da se blasfemično izrazimo – blockbuster nad blockbusterima.

Ako ste baš tako radoznali ili imate viška slobodnog vremena, originalni Caveov scenarij, ovo 24-karatno remek-djelo možete pročitati OVDJE.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com