Nemilosrdni gadovi

Pirati s Kariba 4? No good!

Pirates-of-the-caribbean-on-stranger-tides-01

Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides, SAD, 2011., akcijski spektakl, 137 min.
Režija: Rob Marshall
Uloge: Johnny Depp, Penélope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane, Kevin R. McNally, Astrid Bergès-Frisbey, Sam Claflin

Tko bi mogao i zamisliti kako će se film inspiriran Disneyevim tematskim parkom pretvoriti u jednu od najvećih filmskih krava muzara u povijesti filma koja je Disneyju i producentu Jerryju Bruckheimeru do sada samo s kino blagajni donijela prihod od 2,8 milijardi dolara, da o DVD-u, televiziji i merchandisingu i ne govorimo. U svijetlu te fascinantne piratske ekonomije, naravno da zanovijetanje Johnnyja Deppa o tome kako su mu i kapetan Jack Sparrow i pirati već postali zamorni, malo koga u Hollywoodu impresionira: Bruckheimer uvijek može dati punudu koji Depp ne može odbiti. Tako je i nastala „Nepoznata plima“.

Što ima novo?

Za četvrti je film jedan od Disneyjevih čelnika izjavio kako zapravo predstavlja prvi film druge trilogije (ok, sad znamo da nas očekuju još barem dva nastavka) i stoga je ansambl iz temelja obnovljen, redatelja Gorea Verbinskog zamijenio je Rob Marshall, s palube su bačeni Keira Knightly i Orlando Bloom, a ukrcala se Penelope Cruz, kao Jackova bivša ljubav. Ipak, sve je isto kao i dosad, još jedni „Pirati“ koji isporučuju sve ono što se od njih očekuje. Ništa više i ništa manje.

O čemu se radi?

U uvodu filma Jack Sparrow ponovno uspješno izbjegava vješanje u Londonu i susreće staru ljubav, senzualnu Španjolku s brkovima, Angelicu, koja pomaže navodnom ocu, zloglasnom kapetanu Crnobradom, da pronađe fontanu mladosti. U ovom zadatku dostojnom Indiana Jonesa, pridružit će im se i kapetan Jack, no zainteresiranih je mnogo više, uključujući i kraljeve Španjolske i Engleske koji šalju svaki svoju ekspediciju, a engleski kralj angažira i kapetana Barbossu koji više od fontane želi pronaći Crnobradog kako bi mu se osvetio zbog izgubljene noge. Najveće iskušenje na putu do fontane predstavljaju zavodljive i opasne sirene s kojima se moraju suočiti i iscijediti makar jednu njihovu suzu, nužnu za ritual pomlađivanja.

Zašto gledati?

Kakvo pitanje! Zbog Jacka Sparrowa, kao i uvijek do sada. No, sa svakim sljedećim nastavkom, sve je izraženiji problem s prizorima bez Sparrowa. Čim ga nema u kadru, počinje mi se zijevati. Srećom, iako se već osjeća efekt starog vica, Johnny Depp još uvijek uspijeva film održati živim i zabavnim pa je prava šteta što u Penelope Cruz nije našao malo vrckastiju partnericu. Štosevi su dobro napisani i odglumljeni, no kemije nema pa nema. Možda je razlog u tome što je Cruz na snimanju već bila trudna, a možda je ipak samo riječ o pogrešnom castingu. Stoga Deppu ne preostaje drugo nego osloniti se na pouzdanog buddyja iz prethodnih filmova, Geoffreyja Rusha, te odličnog Iana McShanea („Deadwood“) u ulozi Crnobradog. I Keith Richards je ponovno tu, ovaj put svega par minuta, duhovit je i cameo Judi Dench, a priliku da izgovori već rutinsko pitanje „Poznajemo li se, jesam li vam već prijetio?“, Jack Sparrow dobiva u susretu s praseći debelim kraljem Georgeom II kojeg zabavno igra Richard Griffiths.

Početak filma u kojem se Jack naganja Londonom s kraljevim crvenim mundirima je furiozan i zabavan, no čim se radnja preseli na more, ritam pada. Jedna od atrakcija svakako je scena napada morskih sirena na pirate koja na trenutke podsjeća na scenu iskrcavanja na plaži Omaha iz „Spašavanja vojnika Ryana“, ali s intenzivnim seksualnim nabojem. Mora se priznati, sirene su slatke, no zasigurno bi bile i slađe da film nije rađen u Disneyevoj produkciji pa da pramenovi kose baš uvijek strateški ne pokrivaju ključna mjesta. Jedna od njih zaslužna je i za ljubavni podzaplet koji uključuje zgodnog misionara dobra srca, no to je još jedna od scenarističkih slijepih ulica koja će i doslovno i preneseno završiti u ambisu.

Zašto ne gledati?

Zato što smo sve to već vidjeli. I to tri puta!

Bolji ili lošiji od prethodnika?

Za razliku od prethodna dva filma u kojima je primijenjena klasična taktika snimanja nastavaka, „što više svega, akcije, humora, specijalnih efekata, eksplozija, mitologije, likova…“, u četvorki su stvari donekle spuštene na zemlju, djelomično vjerojatno i zbog kresanja budžeta na mizernih 200-injak milijuna dolara, pa je rezultat ipak mrvu smirenije i koherentnije ostvarenje s jednostavnom pripovjednom linijom. Iako neki kritičari zagovaraju tezu kako četvorka predstavlja povratak na ishodište, odnosno da se najviše približila prvom i daleko najboljem filmu iz serijala, mnogo je bliže istini reći da je četvrti dio samo četvrti dio, ni bolji ni lošiji od dva prethodna (naravno, neusporediv s originalom), i s tek jednom nezanemarivom komparativnom prednošću: kraći je.

U svakom slučaju, u Disneyju su svjesni da je „Piratima“ neophodno pomlađivanje, no za razliku od likova iz filma, oni fontanu mladosti još nisu pronašli pa, umjesto zaključka, citirajmo riječi velikog humanista i mislioca Jacka Sparrowa iz jednog od prethodnih nastavaka: „No good“. (NO GOOD, NO BAD 6/10)

 

U Disneyju nisu podnosili Jacka Sparrowa

Kapetan Jack Sparrow u ovih je osam godina, koliko je prošlo od prvih „Pirata“, prerastao u pravog junaka našeg doba, jednog od najznačajnijih likova pop kulture 21-og stoljeća, a za njegov neobičan, iščašen doživljaj svijeta koji podsjeća na likove iz crtića najzaslužniji je Johnny Depp koji mu je udahnuo taj jedinstven duh i smisao za humor. No, u nedavnom intervju koji je u magazinu Vanity Fair dao Patti Smith (da, onoj Patti Smith) ispričao je kako ga tijekom snimanja prvog filma Disneyjevi čelnici nisu mogli podnijeti, a veliki šef Michael Eisner je govorio: „On nam uništava film!“. Disneyjevci su stalno ispitivali što nije u redu s njim, „je li on malo čudan, je li pijan… je li možda, znate, gay?“. Jednoj od njih, Depp je odbrusio: „Pa zar ne znate, svi su moji likovi gay!“. Kaže da ju je to prilično iznerviralo.

Net.hr, 2011.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

  1. Pingback: „Usamljeni osvetnik“ kao novi „Pirati“? Nema šanse! - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com