Nemilosrdni gadovi

Prognoziramo glumačke i režijske Oscare

captain-phillips-03

Najbolji glumac u glavnoj ulozi

Bez većih teškoća mogla bi se napraviti lista 15 nominiranih i malo tko bi se mogao čuditi što netko od njih radi na listi, no ipak ima nekih koji su sigurniji od drugih. Ove godine bilježimo veliki comeback Toma Hanksa (koji je svog prvog od dva Oscara primio prije točno 20 godina, za „Philadelphiju“), bilo bi veliko iznenađenje da mu promakne nominacija za „Kapetana Phillipsa“, a nikoga ne bi iznenadilo ako na kraju čak i uzme treći kipić. No, na to će primjedbe imati dvojica glumaca kojima bi ovo mogla biti prva nominacija, Chiwetel Ejiofor iz filma „Twelve Years a Slave“ Stevea McQueena koji važi kao prvi favorit cijele oskarevske utrke, te Matthew McConaughey za film „Dallas Buyers Club“. Budući da ove godine imamo čak tri filma koji se bave crnačkim pitanjem, ne treba podcijeniti Foresta Whitakera („The Butler“) niti Idrisa Elbu („Mandela: Long Walk To Freedom“), no mi bismo ipak lovu stavili na Roberta Redforda, jednog od onih glumačkih velikana koji kao glumac nikad nije dobio Oscara (nagrađen je za režiju filma „Obični ljudi“). A mnogi misle da ga je ovaj put, u ulozi čovjeka koji se nakon sudara nađe izgubljen u morskim bespućima u filmu „All is Lost“, zaista zaslužio. Ukoliko ne bude pomicanja termina filma „The Wolf of Wall Street“ na nominaciju svakako računa i Leonardo DiCaprio koji ima već tri nominacije i nula nagrada. Konačno, tu je i Bruce Dern koji je za ulogu u „Nebraski“ već nagrađen u Cannesu, a sentimente prema zaslužnim veteranima nikad ne treba podcijeniti.

 

5 NAJIZGLEDNIJIH

1. Bruce Dern („Nebraska“)

2. Chiwetel Ejiofor („Twelve Years a Slave“)

3. Tom Hanks („Captain Phillips“)

4. Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club“)

5. Robert Redford („All is Lost“)

 

5 KANDIDATA IZ DRUGOG STARTNOG REDA

1. Leonardo DiCaprio („The Wolf of Wall Street“)

4. Idris Elba („Mandela: Long Walk To Freedom“)

3. Michael B. Jordan („Frutivale Station“)

4. Joaquin Phoenix („Her“)

5. Forest Whitaker („The Butler“)

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

3 Comments

 1. Avatar

  Ozren K Glaser

  15. listopada 2013. at 17:15

  Mislim da je Grace of Monaco pomaknut na 2014 godinu, tako da Nicole Kidman nije među potencijalnim kandidatima. Odlična, studiozna lista inače.

  • Igor Tomljanović

   Igor Tomljanović

   15. listopada 2013. at 18:28

   Hvala na ispravku, promaklo mi je da je film prebačen za sljedeću godinu.

 2. Avatar

  Ozren K Glaser

  15. listopada 2013. at 17:19

  Također bih dodao Harrisona Forda i njegov izvrstan nastup u filmu 42, kao mogućnost za najbolju sporednu mušku ulogu. A Meryl Streep prije vidim kao sporednu glumicu nego glavnu. No, treba ipak pričekati film. 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com