Nemilosrdni gadovi

Fantom se vratio! Grad će se ponovno užasavati zalaska sunca

the-town-that-dreaded-sundown-01

Nije baš čest slučaj da se netko odluči snimiti nastavak filma starog 40 godina, no ima to i svojih prednosti. Nova verzija horora „Grad koji se užasavao zalaska sunca“ (“The Town That Dreaded Sundown”) za mlađu će generaciju biti sasvim nov i orginalan film, dok će za one koji su ga gledali u mladosti imati vrijednost remakea, iako je strogo gledano riječ o nastavku. Naime, originalni film iz 1976. godine rekonstrukcija je istinite priče o seriji brutalnih ubojstva, njih čak osam, koja su se dogodila tijekom 1946. godine u ili u blizini gradića Texarcana, u Teksasu. Ovaj niskobudžetni horor-triler kultnog nezavisnog filmaša Charlesa B. Piercea odlikovao se jezivom atmosferom, zanimljivim likom istražitelja kojeg je igrao Ben Johnson te nekolicinom prizora koji se usijecaju u pamćenje, poput ubojstva trubom. Film je postigao pristojan uspjeh u kinima, a Fantom, ubojica s kukuljicom, bio je inspiracijom za mnoge serijske koljače slash horora iz osamdesetih. Iako nije ušao u horor kanone, ipak ga se tu i tamo netko prisjeti, a producenti Ryan Murhpy, potpisnik iznimno uspješnih televizijskih serija „Glee“, „Nip/Tuck“ i „American Horror Story“, i Jason Bloom, koji stoji iza uspješnih horor serijala „Paranormalno“ i „Insidious“, prihvatili su se snimanja nove verzije.

Novi „Grad koji se užasavao zalaska sunca“ upravo je dobio trailer iz kojega na početku ukratko saznajemo povijest gradića u kojemu prije pojave Fantoma nitko nije zaključavao vrata, a kasnije su stanovnici izbjegavali svakog stranca kojeg bi sreli na ulici. I sada, mnogo godina kasnije, Fantom se ponovno počinje terorizirati grad koji se pita je li riječ o istom ubojici koji nije nikada uhvaćen ili o njegovu imitatoru.

I novi je film, poput originala, snimljen kao niskobudžetna nezavisna produkcija, a zanimljivo je da ga je u distribuciju uzela nekoć moćna nezavisna kompanija Orion koja je bankrotirala krajem prošlog stoljeća pa „Grad koji se užasavao zalaska sunca“ označava njezin povratak u filmski biznis.

Nova verzija filma nije osobito glumački atraktivna, u glavnim su ulogama Addison Timlin, Gary Cole, Veronica Cartwright i Joshua Leonard, no svakako vrijedi spomenuti da se u ulozi šerifa u jednom od svojih posljednjih filmskih zadataka pojavljuje Ed Lauter koji je preminuo prošle godine. Bit će, međutim, zanimljivo vidjeti kako se u svom igranofilmskom debiju snašao Alfonso Gomez-Rejon koji je karijeru započeo kao asistent Martina Scorseseja, Nore Ephron i Alejandra Gonzaleza-Inarritua, a redateljsko ime stakao u seriji „American Horror Story“.

Film će premijeru imati na Fantastic Festu, najvećem američkom festivalu fantastike, SF-a i horora koji se u drugoj polovici ovog mjeseca održava u Austinu, dakle u istoj državi u kojoj je smještena i radnja filma, dok u kino distribuciju kreće sredinom listopada.

"Grad koji se užasavao zalaska sunca", 2014

“Grad koji se užasavao zalaska sunca”, 2014

"Grad koji se užasavao zalaska sunca", 1976.

“Grad koji se užasavao zalaska sunca”, 1976.

Foto: American Intetnational Pictures, Orion Pictures; video: Orion Pictures
Avatar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com