Nemilosrdni gadovi

Zašto je Sherlock nataknuo svoju staru detektivsku kapu?

 

Sherlock_The_Abominable_Bride_01

Sherlock: Užasna nevjesta / Sherlock: The Abominable Bride, Velika Britanija, 2015/16., kostimirani triler, 89 minuta
Režija: Douglas Mackinnon
Uloge: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Rupert Graves, Mark Gatiss, Una Stubbs, Amanda Abbington, Andrew Scott

Kreativna ekipa koja stoji iza BBC-evog „Sherlocka“ nekako nas je već navikla da u prvim danima parne godine dobijemo novu sezonu te njihove divne ludorije. Tako je bilo i 2012. i 2014. (jedino je prva sezona išla u ljeto 2010.), no ove su godine smogli snage samo za jednu jednoipolsatnu epizodu – inače ih u sezoni bude po tri takve. Je li razlog tome pretrpan raspored zvijezda serije, izuzetno traženih Benedicta Cumberbatcha (lani nominiranog za Oskara za glavnu ulogu u „The Imitation Game“) i Martina Freemana (kojeg ćemo pak nakon Hobbit trilogije uskoro gledati u trećem „Captainu Americi“)? Ili se pak radi o zamoru materijala kreativnog tima Moffat/Gatiss koji je iz sezone u sezonu uporno podizao letvicu pretjerivanja i ludila pa im je sad već postalo teško same sebe uloviti za rep?

Bit će da je pomalo i od jednog i od drugog, a cijela, puna sezona najavljena je za 2017. Uglavnom, prvog dana 2016., emitirana je na BBC One-u (i istodobno puštena kod nas na Pickboxu!) epizoda „The Abominable Bride“ koja, treba li uopće reći, dostojno nastavlja putanju što-luđe-blesavije-nemoguć(ije)-to-bolje kojom se serija kreće od svog početka. Moram priznati da sam i sam nekako podvojen prema „Sherlocku“ još otkad sam se prvi put sreo s njim, ali isto tako ga se nikako nisam uspijevao riješiti i uvijek kad se pojave nove epizode bacam se na njih agilnije i entuzijastičnije nego na neke druge elitne TV proizvode na koje imam puno manje prigovora. To je, bit će, taj njegov neodoljivi šarm svakovrsne pretjeranosti koji ga valjda i čini najgledanijom BBC-evom serijom u novom mileniju (od treće sezone doduše) i njihovim trenutno najjačim izvoznim proizvodom – aktualna epizoda prodana je u preko 200 teritorija (!).

„Užasna nevjesta“ po prvi puta iz suvremenog Londona transponira, ili bolje vraća radnju u Viktorijansko doba kao što je uostalom i zamišljena u romanima Sir Arthura Conana Doylea, a zašto je tako ne bi se moglo objasniti bez ozbiljnih spoilera, možemo samo spomenuti magičnu riječ Moriarty, koja nije spoiler za bilo koga tko je vidio finale treće sezone („…miss me?“). Svakako je važno reći da je tu potrebno dosta predznanja, možda čak ne bi bilo loše i malo se podsjetiti na prethodne sezone, ako nikako drugačije barem na Wikipediji. Uglavnom, Sherlock je za ovu priliku čak konačno prisiljen nositi onu svoju legendarnu lovačko-detektivsku kapicu s kojom se u Londonu 2010-ih ne bi pojavio ni mrtav. No, puno važniji od kape je slučaj kojim se Sherlock i Watson ovdje bave, a taj uključuje ženu obučenu u vjenčanicu koja ustrijeli svog muža iako je već neko vrijeme ups, mrtva. Kasnije ubojstva postanu serijska i to naravno našeg vrijednog Sherlocka dovede do ludila iako stalno ponavlja da je slučaj jednostavan, da samo što ga nije riješio i da duhovi ne postoje – jesi čuo Watsone, NE POSTOJE!!!

Dobro, dobro, smanji tenziju majstore, shvatili smo već da se nalazimo usred jednog povećeg, pomno razrađenog psihoterpijskog sessiona koji osim za istjerivanje tvojih, Sherlockovih demona, služi i za riješavanje samog slučaja, odnosno slučajeva. Koješta je tu, kao i obično nabacano, ima dosta isforsirane napetosti, ali i ništa manje urnebesnih momenata (npr. braco Mycroft), kao i poneka besmislica, a naglasak je i dalje na stilu umjesto na sadržaju, iako je očito da se se i oko sadržaja dosta trudili. Da, trudili se, ali ga i prezapetljali i prezapaprili do ludila. Al to je taj Moffat/Gatiss/Cumberbatch-ov „Sherlock“ – volio ga čovjek ili mrzio, naprosto ga mora gledati…  (7/10)

Sherlock-The-Abominable-Bride-04

Foto/video: BBC One

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com