Nemilosrdni gadovi

Slatka mala Emily Blunt u ratu protiv narko kartela

sicario-005

Sicario., SAD, 2015., akcijski krimić, 121 min
Redatelj: Denis Villeneuve
Uloge:  Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Victor Garber, Jon Bernthal, Daniel Kaluuya, Jeffrey Donovan

Ovaj kritičar mora priznati da dosad nije dijelio gotovo unisoni ushit svojih kolega filmovima Denisa Villeneuva, Kanađanina (tj. Quebecoisa) koji je u roku od samo par godina stekao status nove neameričke autorske nade, dovoljno talentirane da malo razbuca ustajali holivudski mulj, a opet dovoljno komercijalne da zadovoljava pravila igre. Njegov probojni film „Incendies“ (kod nas ingeniozno preveden kao „Naša majka“) bio je itekako pretenciozno postavljen, a istovremeno i krajnje neuvjerljiv u svojom sapuničastom razrješenju. U „Neprijatelju“ je pak Villeneuve vrlo traljavo pokušao biti novi Cronenberg u vrijeme dok stari traga za nekim drugim identitetom. Solidni triler „Zatočene“ tako je jedini s pojedinim virtuozno režiranim scenama i s motivom moralnog propadanja naizgled neprikosnovenih ljudskih vertikala mogli pripremiti teren za ono što će se dogoditi u „Sicariju“.

A to je zanatski maestralno izveden prikaz potpunog beznađa u borbi američkih snaga reda i mira protiv meksičkih narko kartela. U središtu „Sicarija“ (inače termin koji u latinoameričkom gangsterskom svijetu označava plaćenog ubojicu) je naizgled krhka, ali ipak kurčevita Kate Macer (solidna Emily Blunt), idealistički nastrojena agentica FBI-ja, koju će nakon dramatične uvodne scene filma (oko 40 mrtvih) za tajnu misiju hvatanja jednog od šefova kartela unovačiti kontraktor Matt Graver (standardno odlični Josh Brolin s japankama na nogama i žvakom u vječno nacerenim ustima). Osim što su Meksikanci vrlo opasni i ubojiti, skoro jednak problem je i u tome što Graver baš ne pazi na zakonske granice svoje djelatnosti. A nije baš ni sigurno radi li on zapravo za CIA-u koja se ne bi smjela baviti operacijama na domaćem tlu, tko je misteriozni Kolumbijac Alejandro koji mu pravi društvo (Benicio del Toro na zlom autopilotu), a ni što je zapravo njihov zadatak. Jedan od najvećih užitaka i izvora napetosti filma je što ćemo zajedno s Kate Macer pokušavati to skužiti tijekom cijelog njegovog trajanja, a još više će nas/je brinuti njena uloga u svemu tome.

Možda sve to ne bi bilo toliko zanimljivo da Villeneuveu nije od same radnje filma važnija njegova atmosfera. Za stvaranje osjećaja tjeskobe, klaustrofobije i paranoje angažirana su dva majstora svoga zanata – 12 puta za Oscar nominirani Roger Deakins (snimio gotovo sve filmove braće Coen, plus „Skyfall“, „Ubojstvo Jesseja Jamesa…“, „Iskupljenje u Shawshanku“) i sjajni islandski kompozitor Jóhan Jóhansson. Tako će dugo nakon gledanja filma u pamćenju ostati fascinantni kadrovi snimljeni iz aviona, nevjerojatno komponirane slike meksičkih naselja, cesti i ograde kojom se SAD pokušala zaštititi od nevolje, ali možda i najviše nabrijane akcijske scene (vožnja preko ležećih policajaca, borbe u tunelu…) koje, pogotovo nakon „Skyfalla“, pokazuju da je Deakins trenutno najinventivniji snimatelj akcije na svijetu.

Jóhansson se pak uglavnom koncentrirao na potmule gudače u kombinaciji s elektroničkom bukom i udarcima, što savršeno pridonosi atmosferi čemera. Istovremeno, bez obzira na okrutnost prikaza događaja Villeneuve pazi da ne prijeđe u krajnju mizantropiju, tako da u nekoliko ključnih scena mučenja i krvoprolića ipak okreće kameru od nasilja.

Kad sve zbrojimo sigurno je da je „Sicario“ vrhunac dosadašnje redateljeve karijere. Ali ne samo to, radi se o jednom od najboljih akcijskih krimića snimljenih u zadnjih nekoliko godina. Dakle, postoji nada da Villeneuve neće zajebati svoj prvi holivudski blockbuster projekt, nastavak najkultnijeg od svih kultnih filmova – „Blade Runnera“. (8/10)

sicario-001

Foto/video: Lionsgate

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

 

Ivan Ramljak
„Every man should pull a boat over a mountain once in his life“, Werner Herzog

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com