Nemilosrdni gadovi

Smiješna strana paleozoika

Ice Age_01

Ledeno doba / Ice Age, SAD, 2002., animirani, 81 minuta
Režija: Chris Wedge, Carlos Saldanha
Glasovi:  Denis Leary, Ray Romano, John Leguizamo, Jack Black, Goran Višnjić, Cedric the Entertainer

Prvi cjelovečernji crtić Chrisa Wedgea, dobitnika Oscara za kratki crtani film “Bunny” 1999. godine, “Ledeno doba” dobro se nastavlja na tradiciju CGI crtića nove generacije poput “Shreka” i “Čudovišta iz ormara”. Filmovi su to koji dokazuju da kompjutorska animacija ne mora nužno biti bez duše što je sve donedavno bilo uvriježeno mišljenje, a pod vodstvom duhovitih i pametnih filmaša može biti i mnogo inspirativnija i toplija od rukom animiranih filmova.

Iako je film nastao u radionici studija 20th Century Fox, najklasičniji element “Ledenog doba” je priča koja kao da je sklepana od šablona ukradenih iz Disneyeva studija: u jeku životinjske migracije na jug pred nastupajućim ledenim dobom, jedan ljenjivac (glas Johna Leguizama), mamut (Ray Romano) i tigar (Denis Leary) pronalaze ljudsko mladunče i odlučuju ga vratiti njegovu ocu. Osim meteoroloških, družina ima i interne probleme, jer tigar Diego ima skrivene namjere, ukrasti dijete i odnijeti ga za marendu svome šefu, tigru Sotou (duhovito mu glas posuđuje Goran Višnjić). Srećom, konvencionalna filmska priča, dijelom inspirirana i klasičnim filmom Johna Forda “Tri kuma”, poslužila je scenaristima tek kao predložak za niz iznimno duhovitih situacija i verbalnih dosjetki iz životinjskog carstva. Komika filma zasniva se na odnosu vrlo sličnom onome iz “Shreka”, međuigri između golemog i dobroćudnog mamuta i brbljavog gnjavatora ljenjivca koji neodoljivo podsjeća na onog nepodnošljivog magarčića iz “Shreka”. Kao svojevrsno osvježenje Wedge je filmu pridodao i apsurdistički štih i to kroz lajt-motiv prethistorijske vjeverice koja pokušajima da zakopa svoj lješnjak neprestano izaziva elementarne katastrofe širokih razmjera, a među zabavnije epizode filma sigurno spada i vojnički ustrojena grupacija ptica Dodo, majstora u Tae-kwan-dodou i urnebesno nespretnih sakupljača zimnice.

Sve to izvedeno je izvanredno maštovitom animacijom, s minimalistički efektnim pozadinama i duhovitim pedantno animiranim izrazima lica likova, te zabavnim posudbama glasova poznatih glumaca. Ukratko, “Ledeno doba” možda i nije trajno poput Stonehengea za koji mamut tvrdi kako “ta moderna arhitektura nikad ne traje dugo”, ali je nedvojbeno mnogo življe od animiranih fosila koje sve češće proizvode u konkurentskom Disneyju. (TOTALNO ŠAŠAVO 8/10)

Globus, 2002.

 

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com