Nemilosrdni gadovi

„Brzi i žestoki“ u svemiru

star-trek-beyond-020

Zvjezdane staze: S one strane / Star Trek Beyond, SAD, SF pustolovni, 122 minute
Redatelj: Justin Lin
Uloge: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Idris Elba, Sofia Boutella, Joe Taslim, Lydia Wilson, Deep Roy

„Padam kroz svemir (zapravo ispred green screena), loše priljepljena lažna kosa mi visi s ćelenke, žulja me jebena kaciga, a ja si mislim: Prije 24 sata bio sam Nelsonom Mandelom, ovo je mučenje, zašto to moram raditi, vadite me odavde!“. Tako je mogući prvi crni Bond (kamo sreće da se to dogodi, ali ako se sjetimo slučaja Clive Owena ispred koga je izabran Daniel ‘Putin’ Craig, znamo da neće), Idris Elba opisao svoje iskustvo na snimanju dodatnih scena za drugi nastavak Thora. I nakon toga dobio takve packe od producentske kuće da mu nije palo napamet slično ‘počastiti’ svoj doprinos utjelovljenju zlog Kralla u trećem nastavku rebootanih „Zvjezdanih staza“. Iako, ako pogledate neke od intervjua koje je dao u promotivne svrhe filma, u njima kao da ispod maske pristojnog džentlmena kipti želja da napravi isto.

Zaista svakakve budalaštine su ljudi spremni raditi za novac. Na primjer, ‘Spielberg naših dana’ JJ Abrams u jednom trenutku preuzeo je kontrolu nad tri od desetak najprofitabilnijih još postojećih franšiza u Holywoodu („Zvjezdane staze“, „Ratovi zvijezda“, „Nemoguća misija“). Onda je shvatio da se malo preračunao i da mu je previše režirati i „Zvjezdane staze“ i „Ratove zvijezda“ (pa naravno, ne možeš istovremeno igrati u Dinamu i Hajduku, ili biti član SDP-a i HDZ-a??), pa je posao na „Zvjezdanim stazama: S one strane“ prepustio Justinu „Brzi i žestoki“ Linu. I što je napravio Lin, pita se preplašeni Trekkie, nakon što je još šest drugih režisera bilo u igri za posao? Naravno, „Brze i žestoke“ u svemiru!

Što bi to značilo u praksi? Za početak radnja je u odnosu na prva dva filma pojednostavljena do maksimuma. (Enterprise odgovara na poziv u pomoć s nepoznate planete Altamid. Ali avaj, to je zamka! Zli Krall želi neko govno koje naši junaci posjeduju, da bi s njim iz nepoznatog razloga i motivacije probao uništiti svijet/svemir!) Prostorno-vremenskih paradoksa nema, ali nema ni humora kojim su prošli rebooti obilovali. Također, dijalozi su sramotno banalni, od patetičnih izjava kao što je „strah od smrti je ono što nas drži živima“ do kriptičnih bedastoća koje dobro zvuče, a ne znače ništa poput „mene hrani snaga drugih“. Akcije je naravno napretek, no puno manje pregledne i zabavne nego u slučaju „Brzih i žestokih“. Da bi sve bilo by the F&F book tu je i patetični trenutak u kojem se sjećamo glumca umrlog od snimanja zadnjeg nastavka naovamo (Leonard Nimoy). Strah nas je i zamisliti što će Lin napraviti s nedavno nesretno preminulim Antonom Yelchinom u sljedećem nastavku. Tu je naravno i pop glazba, na sreću ne dok se Zachary Quinto sjeća svog… štogod mu Nimoy bio, ali u gotovo jednako užasnom trenutku. Zamislite kako u ključnoj svemirskoj bitci posada Enterprisea pobjeđuje zle aliene uz zvuke (dubok uzdah…) „Sabotage“ Beastie Boysa! Da, to izgleda toliko pogrešno koliko i zvuči…

Jedinu svijetlu točku filma predstavlja (u skladu s titulom prigodno) zblajhana svemirska Slađana Milošević, tj. Jaylah (stanovita Sofia Boutella, koju bismo rado ispili) – nekakva random alienka koja se također našla napuštena na kobnoj planeti. Ostali junaci su drveni i nezainteresirani (nestala je i buddy zajebancija Spocka i Kirka), a Simon Pegg je uspješno pokušao oboriti rekord u spominjanju iritantnog izraza lassie, referirajući se na spomenutu Jaylah.

Da sumiramo: „Brzima i žestokima“ savršeno odgovara ‘Kojot i ptica trkačica’ estetika, jer oni zapravo i nisu ništa drugo nego live action crtić. „Zvjezdane staze“ bi ipak trebale biti filmski (scenaristički, redateljski…) ozbiljnije, da ne kažemo uzbudljivije i zabavnije. Justine Line, dobio si dobar! (3/10).

star-trek-beyond-001

Foto/video: Paramount Pictures

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ivan Ramljak
„Every man should pull a boat over a mountain once in his life“, Werner Herzog

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com