Nemilosrdni gadovi

Dobro jutro, silo!

star-wars-the-force-awakens-015

Ratovi zvijezda: Sila se budi / Star Wars: The Force Awakens, SAD, 2015., sci-fi fantasy, 135 minute
Redatelj: J.J. Abrams
Uloge: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Adam Driver, Oscar Isaac, Peter Mayhew, Carrie Fisher, Domhnall Gleeson,  Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Anthony Daniels, Max von Sydow, Mark Hamill

Onima koji čitaju samo prve rečenice tekstova olakšat ćemo odmah život – Sila je jaka kod J.J. Abramsa! Čekanje se dakle, isplatilo – nova trilogija „Star Warsa“ vraća stvari na onu čarobnu, začudnu, romantičnu razinu inicijalne trilogije (one iz 1977-83.). Taj je uspjeh tim veći što je originalna trilogija u svoje doba bila endem, a danas na tjednoj bazi izlaze spektakularne produkcije od preko 100 milijuna U$D. Stoga kapa dolje Abramsu koji trenutno kontrolira tri mega-franšize – uz „Star Wars“ još i „Mission Impossible“ (uz Toma Cruisea ofkors) i „Star Trek“ (činjenica da su danas „Star Trek“ i „Star Wars“ pod istom autorskom kapom prije par desetljeća izazvala bi treći svjetski rat među trekkijima).

A da je bilo strepnje, bogami je, pogotovo nakon što je George Lucas solidno usrao motku svojom prequel trilogijom (1999-2005.). Osim toga, nikad ne znaš kakav će biti ponovni susret s junacima tvoje mladosti, sad kad ste i ti i oni stariji i eventualno pametniji kojih 30-ak godina. Čini se da je Abrams izabrao najbolji mogući pristup – fanovski. Iz autorskih kombinacija vrlo brzo je ispao George Lucas sa svojim tekama prepunim potencijalnih zapleta treće trilogije, s kojima se hvalio desetljećima. Umjesto njega scenarij su pisali sam Abrams, Michael Arndt (osvojio Oskara za scenarij „Little Miss Sunshine“, nominiran za „Toy Story 3“) i veteran Lawrence Kasdan, koji je uz svoju sjajnu redateljsko autorsku filmografiju („Silverado“, „The Big Chill“, „Grand Canyon“…) bio suscenarist najboljih nastavaka „Star Warsa“„The Empire Strikes Back“ i „Return Of The Jedi“ kao i prvog Indiane Jonesa. A što se tiče Lucasa, njega će morati zadovoljiti šetnja po crvenom tepihu premijere kao i ugodne četiri milijarde dolara za koliko je Disney kupio njegov Lucasfilm Ltd.

30-ak je dakle godina prošlo od legendarnog „Luke, I am Your father“, uništenja Death star-a i konačne pobjede pobunjenika nad zlom Imperijom. Lukea Skywalkera nitko nije vidio godinama, nema više jedi vitezova, a zlo je ponovno zavladalo Silom, ovaj put u obliku First Ordera, svojevrsnog „pravnog sljednika“ Imperije predvođenog Kylom Renom (Adam Driver), nekim apgrejdanim i značajno višedimenzionalnijim personality-em obdarenim Darthom Vaderom koji radi za novog lorda tamne strane Snoka (taj je pak nova verzija Imperatora, a iza kompjuterski generiranog lika krije se naravno stari Gollum, Andy Serkis). Film se vrti oko potrage za Lukeom, traže ga i jedni i drugi, dakle i tamna strana/First Order i Republika/pobunjenici predvođeni nekadašnjom princezom, a danas generalicom Leiom (Carrie Fisher). Tajnu mapu mjesta gdje se nalazi Luke ima droid BB-8 (taj upravo postaje globalna merchandise megazvijezda – model kojim možeš upravljati putem svog iPhone-a tvoj je za pišljivih 200 eura!), a on se zatekao na pustinjskoj planeti Jakku gdje ga pronalazi mlada i spretna Rey (Daisy Ridley).

Inače ta Rey, uz BB-8 i odbjeglog stormtroopera kojem se probudila savjest, Finna (John Boyega) glavni su likovi nove franšize, a kod nekoga od njih, ne naravno BB-8, Sila je dosta jaka, pokazat će se. Za nju je otpočetka jasno da je dobro pogođena i kao lik i kao glumica (inače cura nevjerojatno liči na našu Leonu Paraminski), dok za Finna (taj pak malo daje na mladog Denzela) treba ipak malo vremena da skužimo da će i on biti sasvim cool. Inače oboje su mladi (rođeni 1992.) i slabo poznati britanski glumci za koje je već sad jasno da će postati velike zvijezde, ali da će se morati jako potruditi da im se ne dogodi isto što se dogodilo Marku Hamillu, kojega je uloga Lukea Skywalkera toliko obilježila da se nakon nje nije baš naglumio. Potencijalno važan lik mogao bi postati i glavni pobunjenički pilot Poe (Oscar Isaac), a možda i tisuću godina stara piratica od metar i žilet, Maz Kanata (iza maske se krije Lupita Nyong’o).

No, sve je to fino i zgodno, ali od trenutka kada se u kadru pojavi zgužvana, ironična faca nenadjebivog Harrisona Forda/Hana Soloa i njegovog dlakavog pajte Chewbacce, tek onda zaista znamo da smo na pravom mjestu. Ford sa svoje 73 godine ovdje izgleda super, Abrams & co. napisali su mu hrpu duhovitih replika (iako je Ford u stanju izazvati i uzdahe i urnebesni smijeh običnim pogledom), a sad je jasno i zašto se Disney odlučio za spin-off film posvećen isključivo Hanu Solou. Tu je naravno i čitava ona dobro poznata scenografija unutrašnjosti svemirskih brodova (koja je tako šarmantno old school) i raznovrsnih planeta, pa onda hrpa svakojakih čudnovatih bića koja se motaju posvugdje, a vraća se hvala bogu i slavni Hanov možda malo zahrđali, ali još uvijek itekako funkcionalni Millennium Falcon. No, ono što je puno važnije od besprijekorno rekreiranog dizajna je savršeno pogođena atmosfera prve trilogije i točan omjer emocija i akcije.

„The Force Awakens“ nije, kao tolike druge jedinice planiranih franšiza, samo spika, ništa akcija, dapače, a odličan je i 3D koji „traje“ čitav film a ne uobičajenih par uvodnih minuta. Također je super što je film sasvim fino zaokružen kao cjelina i ne završi (nije spoiler!) nikavim blesavim cliffhangerom (evo ti ga Petere Jacksone) da bi se stvari rasplitale u budućim nastavcima. Dakle vrlina ima koliko hoćeš, a što je s manama? One se zapravo nalaze izvan samog filma i sadržane su u pitanju koliko će današnjim generacijama odraslim na Hobbitima, Harry Potterima i Avengersima biti zanimljiv čarobni svijet Star Warsa? Sudeći po inicijalnim rezultatima i projekcijama, čini se da će „Force“ razvaliti box office, iz čega proizlazi da im brend otprilike ima snagu Biblije – i ta je zastarjela, neprimjenjiva i jedva upotrebljiva, al’ se i dalje odlično prodaje.

Još je tu jedna zgodna činjenica koja prozlazi iz ovako dobre Star Wars sedmice – s obzirom da je George Lucas dosad u serijalu režirao originalnu jedinicu i kasniju trilogiju, dok su najbolje filmove serijala („The Empire…“, „Return…“, „The Force…“) režirali drugi, zaključak se sam nameće – najveću uslugu svom serijalu George Lucas učinio je prodavši ga Disneyu, koji itekako zna kome dati kreativnu kontrolu nad svojim najvažnijim projektima. A ni današnji Disney, koji u svom portfelju drži Pixar, Marvel i Lucasfilm, nije više onaj stari kičasti, konzervativni Disney.

Uglavnom Sila se probudila u velikom stilu i ja joj ovom prilikom kažem dobro jutro i dobro došla…  (9/10)

star-wars-the-force-awakens-002

Foto/video: Walt Disney Studios

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

3 Comments

  1. Avatar

    pucko

    23. prosinca 2015. at 00:36

    Jesi ti jebeno normalan??? Svatko s pola molekule mozga je shvatio da je film reciklirano govno snimljeno da se zgrabi lova – kao i 99% današnjeg “umjetničkog” izričaja.

  2. Pingback: Kako je Tarantino sreo Agathu, Poirota i Sherlocka i sve ih pobio - Nemilosrdni gadovi

  3. Pingback: Kako je Tarantino sreo Agathu, Poirota i Sherlocka i sve ih pobio » SBPeriskop

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com