Nemilosrdni gadovi

Steven Spielberg ne zna što da radi

Steven_Spielberg_Lincoln_02

„Hoću monolog il’ recitaciju?“, tako glasi velika dilema Stevena Spielberga koji već više od godinu dana, još od „Lincolna“, nikako ne uspijeva odlučiti što će sljedeće snimati. Nekoć je imao ritam snimanja sličan onom Clinta Eastwooda, jedan za sebe (npr. „Boja purpura“ ili „Schindlerova lista“), jedan za studio („Jurski park“, „Jurski park 2“, „Indiana Jones“…), pa zatim jedan i za sebe i za studio (“Spašavanje vojnika Ryana”), no status najuspješnijeg režisera svih vremena i suvlasništvo u jednom od najmoćnijih filmskih studija na svijetu omogućilo mu je takvu slobodu izbora projekata da se u njoj i sam pomalo izgubio. Prokletstvo izbora, rekli bi današnji sociolozi.

Kako sada stvari stoje Spielberg trenutno važe između novog Indiana Jonesa, povijesnog spektala „Cortez“ i remakea mjuzikla „West Side Story“. Nakon što je u proteklih godinu i nešto dana odbacio 4-5 projekata, najnovija vijest tiče se upravo mogućnosti remakea klasičnog filma Roberta Wisea, suvremene glazbene verzije priče o Romeu i Juliji koji je nagrađen s deset Oscara, a koji je kod nas poznat i pod naslovom „Priča sa zapadne strane“. Za sada vijest glasi da je Spielberg izrazio interes, što zapravo i ne znači mnogo budući da je mnogo veći interes svojedobno pokazao za ekranizaciju SF romana „Robopocalypse“ Daniela H. Wilsona koji je trebao snimati ubrzo nakon „Lincolna“, čak su već bile podijeljene i glavne uloge Anne Hathaway i Chrisu Hemsworthu, no na kraju je ipak zaključio da scenarij treba doraditi i za sada ne pokazuje namjeru da mu se vrati. Nakon toga uslijedio je još jedan projekt koji zamalo nije krenuo u snimanje, „Američki snajper“ s Bradleyjem Cooperom u ulozi stvarnog snajperista koji na duši ima najviše točnih snajperskih pogodaka. Ne znamo je li i taj scenarij trebao još jednu ruku, no u svakom je slučaju završio u košu.

Treći veliki projekt je „Cortez“, povijesni spektakl o glasovitom, ili bolje rečeno notornom španjolskom konkvistadoru nakon čijeg pohoda po Južnoj Americi nije ostalo mnogo živih svjedoka. Za sada nije poznato što Spielberg kani s tim filmom, kao ni s biografijom Theodorea Roosevelta, za koju je također izrazio interes, ali bi ipak bilo netaktički snimati je odmah nakon „Lincolna“.

Čini se da je najizvjesniji ipak peti nastavak „Indiane Jonesa“ za koji studiji pokazuju najveći interes, no slutimo kako je entuzijazam za režiju istog pomalo izgubio sam Spielberg pa se nećemo čuditi ako na kraju taj posao uvali nekom drugom, na primjer J.J. Abramsu ako se ovaj ikad oslobodi posla na „Ratovima zvijezda“ i „Star Trekovima“, a sam zadrži tek producentsku ulogu. Producentskih poslova nikad mu ne nedostaje pa je u tijeku rad na nastavku „Jurskog parka“ pod naslovom „Jurassic World“, tu su i novi „Transformeri“, najavljeni su nastavci pustolovina Tintina (sljedeći će biti u režiji Petera Jacksona), spominjala se i mogućnost ekranizacije klasičnog romana Johna Steinbecka, odnosno ekranizacije klasičnog filma Johna Forda „Plodovi gnijeva“ (iako konkretnih produkcijskih najava još nema), zatim SF spektakl „When Worlds Collide“, a u rokovniku ima i nekoliko TV serija, primjerice SF serija s Halle Berry „Extant“, adaptacija video igre „Halo“ i fantasy mini-serija „The Talisman“. No, uza sve to Steven Spielberg i dalje traži neki pošten redateljski posao.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

  1. Pingback: Steven Spielberg ne zna što da radi - MukMag.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com